En ny rapport fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi afslører, at iltsvindet i de danske farvande i 2024 er det næstværste, der nogensinde er registreret, og det værste, der er registreret i de sidste 22 år. Det strækker sig nu over et areal større end både Fyn og Sjælland tilsammen, med særligt store påvirkninger i vores sydlige Lillebælt. Situationen er alvorlig, og eksperterne bag rapporten advarer om, at der altså er behov for en noget hurtig indsats for at reducere udledningen af næringsstoffer fra landbruget.

Ifølge rapporten, som dækker perioden fra 29. august til 25. september 2024, er iltsvindet 50 procent mere udbredt end sidste år. Det skyldes primært en kombination af høje temperaturer og rolige vindforhold, som har forværret iltsvindet markant i de indre danske farvande.

Store dele af Lillebælt er berørt. Særligt farvande omkring Fyn, herunder det sydlige Lillebælt, er hårdt ramt. I områder som Haderslev Fjord, Aabenraa Fjord og det Sydfynske Øhav er der rapporteret om “udbredt kraftigt iltsvind”, hvilket i sidste ende har ført til, at både bundlevende dyr og fisk har måttet flygte fra områderne, mens mange af dem er døde i de mest kritiske områder.

Rapporten advarer om, at iltsvindets udbredelse kan øges yderligere i de kommende uger, hvis der ikke kommer tilstrækkelig vind, der kan tilføre nyt ilt til havet. I mange af de hårdest ramte områder er der rapporteret om frigivelse af giftig svovlbrinte fra havbunden, som yderligere forværrer forholdene.

Kvælstofudledning en hovedårsag

En af hovedårsagerne til iltsvindet er udledningen af kvælstof og fosfor fra landbruget. Disse næringsstoffer stimulerer algevækst, som, når algerne dør og nedbrydes, forbruger ilt fra vandet. Det har skabt en situation, hvor havets økosystem er under alvorligt pres, og især dyrelivet i bundvandet lider kraftigt under manglen på ilt på baggrund af dette.

I rapporten understreges det, at der er behov for en massiv indsats for at reducere kvælstofudledningerne, hvis man skal undgå yderligere forværringer i de kommende år. Det er allerede et stort problem, at mange af de berørte områder oplever årligt tilbagevendende iltsvind, som forhindrer naturen i at regenerere.

Iltsvindets fremtid i Lillebælt-området

I Lillebælt-området ser iltsvindet ikke ud til at forbedre sig i den nærmeste fremtid. Iltsvindet har ramt både små og store vandløb i regionen, og der er fortsat stor risiko for, at flere områder bliver påvirket. Ifølge eksperterne, kræver det handling fra både politikere og landbrug for at sikre, at Lillebælt kan komme sig og undgå yderligere miljøforringelser.