Der har i et par år efterhånden, stået Crossbridge Energy på den store silo, placeret midt på det fredericianske raffinaderis område. Men hvordan sælger man overhovedet noget så stort, midt under en pandemi. Det gør man på nettet.

Da det tidligere Shell Raffinaderi i Fredericia efter flere forsøg endeligt blev solgt i Januar 2021, var der inden da foregået en lidt special salgsproces, købet blev nemlig foretaget via en virtuel transaktion midt under COVID-19-pandemien

– Vores nye ejere havde ikke sat deres ben her på stedet før den dag, de kom og skrev kontrakten under. Hele processen inden foregik online, vi havde tre personer siddende i vores konferencelokale, og så havde vi to medarbejdere gående rundt ude på området med kameraer spændt på deres hjelme. Videolinket gik så direkte til USA, bortset fra, at vi ikke vidste, det var USA på det tidspunkt, siger Torben Øllegaard Sørensen, pressechef hos Crossbridge Energy.

Finn Schousboe tv. & Torben Øllegaard Sørensen th. CrossBridge Energy. Foto: AVISEN

Salget var resultatet af en seks måneders budproces, der var i starten syv forskellige budgivere, der var interesseret i raffinaderiet, hver var de repræsenteret af en farve således, at der ikke kunne gives nogen fordele eller tages bestemte hensyn til de potentielle købere. Den sædvanlige proces med due diligence, der typisk gennemføres personligt, blev samtidig gennemført virtuelt. Selvom ikke alle aspekter af raffinaderiet var tilgængelige for inspektion, var køberen i stand til grundigt at gennemgå faciliteterne, inden kontrakten blev underskrevet.

– Der foregik en udskilningsproces i maj og så var der altså to ud af de syv tilbage i oktober. Så løb blandt andet vores kollega Lars rundt ude i procesområdet. Det var jo lidt mærkeligt, fordi når man bad ham om at dreje til højre, eller kigge til højre, så skete det jo med et ryk, man kunne næsten blive køresyg. Jeg tror, det tog seks timer alt i alt, selvfølgelig så de ikke det hele, men det er jo ligesom når, man køber en bil, så kører man en tur og man kigger på lakken, men man kan ikke gå det hele igennem, fortæller Finn Schousboe, Direktør for Crossbridge Energy.

Kontrolrummet hos CrossBridge Energy Fredericia. Foto: AVISEN

Den virtuelle transaktion var en kreativ løsning på udfordringen med at drive salget under en global pandemi, men den understregede også betydningen af tillid og ansvarlighed i sådanne transaktioner.

– Raffinaderiet havde tidligere næsten været solgt, den proces var jeg også med i, det var jo ansigt til ansigt. Men hver gang føler man, at det er ens livs største eksamen man skal til. Sådan er det jo fordi, man kan ikke sælge sådan en størrelse til hvem som helst. Nej, der følger et stort ansvar med, det er jo et kæmpe samfundsansvar der påhviler vores organisation, uddyber Schousboe.

Mens salget forløb glat, var der stadig bekymringer om logistikken ved at få diesel ud på markedet under pandemien. Raffinaderiets betydning og dets rolle i samfundet blev også fremhævet, da det har en betydelig indvirkning på lokalsamfundet og skal drives ansvarligt.

Procesområde CrossBridge Energy. Foto: AVISEN

– Det blev fremhævet, hvor vigtigt det er her ved branden d. 17. December 2022. Mange spurgte om, der ikke kunne være gået noget helt galt, jo i teorien kan der, men vores personale er så dygtige og så veltrænede, at vi er i stand til at bekæmpe den slags. Det ved omverdenen måske bare ikke, for det er jo noget, vi bare arbejder internt med til daglig. Desuden skal vi også forvisse folk om, at de kan også få diesel og benzin i morgen. Det kan de, i morgen er aldrig et problem, det er først længere ude i fremtiden, der vil kunne opstå udfordringer. Vi har lagerkapacitet til et godt stykke tid, fortæller Torben Øllegaard Sørensen.

Afslutningsvis var det virtuelle salg af raffinaderi under pandemien en stor succes og demonstrerede styrken ved kreative løsninger i udfordrende tider. Crossbridge har efterhånden cementeret deres tanker, og ønsker om at drive fremstillingen af nyt grønnere brændstof fra raffinaderiet i Fredericia.