Fyns Politi efterlyser en mand, der mistænkes for at have svindlet sig til ældre borgeres betalingskort og hævet store summer penge i både Odense og flere steder i Jylland.

Manden har været aktiv den 9. og 13. september i Odense, hvor han efter at have narret sine ofre, hævede kontanter fra hæveautomater. Den samme mand mistænkes også for lignende kriminalitet i byerne Ringkøbing og Viborg senere samme måned.

Bedrageriet er sket ved hjælp af en fremgangsmåde, hvor gerningsmanden eller hans medgerningsmænd har kontaktet ældre borgere telefonisk og udgivet sig for at være fra deres bank. Under påskud af, at der var uregelmæssigheder på den ældres konto, blev de pårørende overtalt til at udlevere deres betalingskort og pinkode. Kort efter dukkede den efterlyste mand op ved de ældres bopæle, afhentede kortene og hævede store beløb fra deres konti.

Fyns Politi og Sydøstjyllands Politi udsender ofte oplysninger om lignende hændelser i Trekantområdet, hvor de advarer mod bedragerier rettet mod ældre borgere.

Politiet har offentliggjort billeder af manden, som er blevet fanget på overvågningskameraer ved hæveautomater i både Odense og Ringkøbing. Billederne er dog af varierende kvalitet. Det ene billede, taget i Ringkøbing, har tidligere været offentliggjort af Midt- og Vestjyllands Politi, mens et nyere billede viser manden i aktion i Odense. Trods den ringe kvalitet håber politiet på, at offentligheden kan genkende ham.

Signalement af manden:

  • Dansktalende
  • Ca. 50-60 år
  • Kraftig af bygning
  • Skaldet
  • Hvidt/gråligt gedeskæg

Politikommissær Finn Wegner Petersen understreger, at bedrageriet er både hensynsløst og sofistikeret:

– Det vi ser er jo, at de her kriminelle ikke bare skrupelløse, de er også utroligt mobile, så derfor er det bestemt ikke utænkeligt, at der kan være flere borgere i andre dele af landet, som er blevet bedraget – eller forsøgt bedraget – af den person, som vi nu efterlyser.

Politiet opfordrer borgerne til at være opmærksomme og ikke lade sig narre af den slags svindelnumre. Hvis man bliver kontaktet af nogen, der påstår at være fra banken eller politiet og beder om ens betalingskort eller pinkode, skal man straks lægge røret på. Hverken politiet eller banker vil nogensinde bede om disse oplysninger. Desuden opfordres borgere, der måtte genkende manden fra overvågningsbillederne, til at kontakte Fyns Politi på telefon 114.

Politiets råd til borgerne:

  • Udlevér aldrig dit betalingskort, pinkode eller MitID til nogen.
  • Banker og politi beder aldrig om at få kort eller pinkode udleveret.
  • Læg røret på eller smæk døren i, hvis nogen forsøger at få fat i dine kort eller koder.
  • Kontakt din bank eller en betroet person, hvis du er i tvivl.
  • Ring til politiet på 114, hvis du mistænker bedrageri.
  • Overvej at få oprettet ”Udeladt nummer” hos dit teleselskab, så dit nummer ikke kan findes på eksempelvis Krak.