På det seneste byrådsmøde i Middelfart Kommune, mandag, blev der fremsat en ny samarbejdsaftale om borgerrådgiverfunktionen, som skal etableres i fællesskab med Assens og Nordfyns kommuner. Borgmesteren og flere byrådsmedlemmer bakkede op om initiativet, men Danmarksdemokraternes Jonas René Jensen var langt fra tilfreds med forløbet og kritiserede både borgmesteren og embedsværket for dårlig forvaltningspraksis.

Samarbejdsaftalen blev oprindeligt besluttet på Økonomiudvalgets møde den 27. august og indebærer ansættelsen af to fuldtidsansatte borgerrådgivere, som skal varetage opgaver på tværs af de tre kommuner. Borgmester Johannes Lundsfryd Jensen understregede, at formålet med aftalen er at skabe en mere robust funktion, der kan dække kommunernes behov i forhold til ferie, sygdom og større sagskomplekser. Han fremhævede også fordelene ved at have borgerrådgivere fysisk til stede i alle kommuner samt telefonisk tilgængelige for borgerne dagligt.

Jonas René Jensens med hård kritik

Jonas René Jensen rettede en hård kritik mod borgmesteren og processen bag beslutningen. Han gjorde det klart, at han fandt det direkte uacceptabelt, at hverken byrådet eller offentligheden var blevet tilstrækkeligt informeret om udviklingen af den nye rådgiverfunktion.

– Jeg vil gerne starte med at takke Jens Andersen, som ved sidste byrådsmøde i spørgetiden gjorde os klogere på, hvilken type rådgiverfunktion vi står over for. I Danmarksdemokraterne mener vi, at det er direkte uacceptabelt, at borgmesteren og embedsværket ikke har informeret det samlede byråd, sagde Jonas René Jensen og påpegede, at han gentagne gange havde spurgt ind til processen uden at få fyldestgørende svar.

Jonas René Jensen fortsatte sin kritik af, hvad han kaldte for dårligt forvaltningsarbejde: 

– Trods flere løfter om grundig orientering skete dette kun i økonomiudvalget, og vi i byrådet blev ikke inddraget.

Appel om udsættelse

Med henblik på at sikre, at byrådet fik en ordentlig gennemgang af aftalen, stillede Jonas René Jensen et ændringsforslag om at udsætte beslutningen. Han appellerede til, at borgmesteren og byrådet tog sig tid til en åben diskussion af aftalens detaljer, inden man traf en endelig beslutning.

– Det her handler ikke om manglende tillid til Assens eller Nordfyns Kommuner, men om processen her i kommunen. Derfor foreslår jeg, at punktet udsættes, så vi kan få en grundig gennemgang og en ordentlig beslutning, udtalte han.

Ændringsforslaget blev dog afvist efter en afstemning, hvor et flertal stemte imod. Kun to medlemmer af byrådet undlod at stemme, mens størstedelen af byrådet stemte for at vedtage samarbejdsaftalen.

En opfordring til større åbenhed

Lasse Schmücker fra Enhedslisten, der også deltog i debatten, udtrykte ligeledes frustration over processen. 

– Jeg må også sige, at det ikke har været en særlig god proces. Jeg har ikke fået ret meget information om det her emne, og pludselig får vi en mail fra kommunaldirektøren om en hurtig gennemgang lige inden lukketid, sagde han og tilføjede, at han fandt det manglende informationsniveau uacceptabelt.

Schmücker takkede også Jens Andersen for at bringe emnet op ved sidste byrådsmøde og opfordrede til, at byrådet blev bedre informeret i fremtiden.

Borgmesteren fastholder beslutningen

Borgmester Johannes Lundsfryd Jensen afsluttede debatten ved at fastholde, at sagen skulle behandles på mødet. 

– Det er fuldstændig rigtigt, at det er byrådet, der ansætter og afskediger borgerrådgiveren, og det vil det fortsat være. Jeg vil nu sætte den samlede samarbejdsaftale om borgerrådgiverfunktionen til afstemning, sagde han.

Aftalen blev altså vedtaget med flertal, og dermed er vejen banet for en ny borgerrådgiverfunktion, der træder i kraft 1. januar 2025.