En ny brugerundersøgelse blandt borgere, der modtager hjemmepleje i Middelfart Kommune, viser en markant stigning i oplevelsen af selvbestemmelse og tilfredshed. 85 procent af de adspurgte er enten tilfredse eller meget tilfredse med hjemmeplejen.

Undersøgelsen indikerer, at frisættelsen på ældreområdet, som blev indført i 2022, har haft en positiv effekt på borgernes oplevelser. Ifølge borgmester Johannes Lundsfryd Jensen er frisættelsen central for kommunens mål om at skabe bedre livskvalitet gennem frihed og fællesskab:

– Frisættelsen har gjort det muligt at sætte borgernes behov og ønsker i centrum og givet de ansatte mere frihed til at bruge deres faglighed. Det glæder mig at se resultaterne af den tillid, vi har givet både medarbejdere og borgere. Det er en vigtig del af vores ambition om at skabe livskvalitet gennem frihed og fællesskab, siger han.

Borgmesterens glæde deles af Lisbeth Flaskager, områdeleder for hjemmeplejen, som især fremhæver den store indsats fra medarbejderne:

– Den markante stigning i borgernes oplevelse af selvbestemmelse er en direkte effekt af frisættelsen, men den er kun mulig, fordi vores ledere og medarbejdere har grebet mulighederne med entusiasme og mod. Det er i høj grad deres fortjeneste, og jeg er meget stolt af resultatet, siger hun.

Markante forbedringer i selvbestemmelse

Sammenlignet med en tilsvarende undersøgelse i 2019 er borgernes oplevelse af selvbestemmelse steget markant. Halvdelen af de adspurgte føler, at de kan påvirke, hvad hjemmeplejen hjælper med i løbet af ugen – en stigning fra 28 procent i 2019. Ligeledes oplever 51 procent, at de har indflydelse på deres daglige gøremål og hjemmeplejens støtte, hvilket er en væsentlig fremgang fra 21 procent for fem år siden.

Borgernes tilfredshed med hjemmeplejen i Middelfart Kommune scorer i gennemsnit 4,3 ud af 5, hvilket ligger over landsgennemsnittet på 4,1.

– Det glæder os at se, hvordan frisættelsen har bidraget til en værdig ældrepleje, hvor borgerne føler sig hørt og respekteret. Det er et stærkt signal om, at vi er på rette vej, siger Ole Juel Jakobsen, formand for Ældrerådet.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen blev gennemført blandt 200 borgere, der modtager hjemmepleje fra Middelfart Kommune. Resultaterne blev bestilt af Social- og Sundhedsudvalget for at tage temperaturen på hjemmeplejen og identificere indsatsområder.

Middelfart Kommune har siden 2022 været en frisat kommune på ældreområdet, hvilket giver større fleksibilitet i måden, ældreplejen tilrettelægges på. Det lange seje træk fortsætter, men undersøgelsen viser, at arbejdet allerede bærer frugt i form af øget tilfredshed og selvbestemmelse blandt borgerne.

1 KOMMENTAR

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her