SAMFUND. Næsten halvandet år efter jordskredet ved Ølst Bakker er der nu landet en væsentlig økonomisk støtte til det hårdt ramte lokalsamfund. Den familieejede Middelfart-virksomhed USTC har nu gennemført en tidligere annonceret donation på 50 millioner kroner til borgerne i Ølst.
Pengene bliver forvaltet gennem den nyoprettede Støtteforening til Ølst Borgerforening af 2024 og skal bruges til at løfte og udvikle det lille samfund, som blev hårdt ramt af følgerne efter skredet ved virksomheden Nordic Waste.
– Vi er i USTC meget tilfredse med at kunne levere på det løfte, som vi afgav til Ølst og dermed at kunne gøre en meget konkret forskel for de hårdt prøvede borgere i Ølst, siger Nina Østergaard, CEO og medejer af USTC, i en pressemeddelelse.
Ifølge USTC har borgerne i Ølst gennem længere tid været i tæt dialog med virksomheden om rammerne for donationen. Med etableringen af støtteforeningen og de formelle rammer på plads, er pengene nu overført.
– Situationen, som borgerne i Ølst har stået i siden jordskredet, og med al den usikkerhed til følge, har været opslidende. Derfor er jeg meget tilfreds med at kunne give denne håndsrækning til at løfte Ølst, og jeg ønsker borgerne alt godt i fremtiden, udtaler bestyrelsesformand og medejer af USTC, Torben Østergaard-Nielsen.
Tre ben at stå på
Ifølge Jan Kristian Jensen, formand for Ølst Borgerforening, er donationen blevet modtaget med både taknemmelighed og rettidig omhu.
Indtil videre har der været tale om, at en tredjedel af pengene skal gå til fysiske forbedringer i byen – blandt andet er et forsamlingshus og en legeplads nævnt som mulige projekter. En anden tredjedel skal støtte fællesskabsskabende aktiviteter, mens den sidste tredjedel vil blive udbetalt direkte til borgerne som kompensation.
– Vi er en meget lille by, og her kommer 50 millioner kroner til at gøre en enorm forskel for byens fremtid. I borgerforeningen har vi allerede haft mange gode ideer og dialoger til, hvordan donationen kan gøre sit til at løfte Ølst. Vi har blandt andet talt om muligheden for at bygge et forsamlingshus og en legeplads. Men det er beslutninger, som vi nu i fællesskab skal tage i byen, siger Jan Kristian Jensen.
Selvom det formelle arbejde med at fordele midlerne nu går i gang, har dialogen i byen længe været i gang.
– Det har været vigtigere for os at skabe de rigtige rammer, end at vi hurtigst muligt fik overrakt pengene. Det er derfor, at vi har brugt god tid på støtteforeningen, så vi kan sikre, at alle er med, og at vi passer godt på hinanden i Ølst, bemærker formanden.
Et samfund i bevægelse
I Borgerforeningen er ønsket ikke blot at genetablere, men også udvikle Ølst. Ud over at reparere på det, der gik tabt, handler det for mange af borgerne nu om at se fremad, og om at understøtte det fællesskab, som krisen har givet grobund for.
– Den krise, som vi har gennemlevet det seneste snart halvandet år med utryghed og uvished, har været stor. Men ud af krisen er også vokset et endnu stærkere sammenhold. Med donationen på plads står vi nu et godt sted til at udvikle videre på det stærke lokalsamfund, som allerede blomstrer, siger Jan Kristian Jensen.
Donationen, der er givet uden krav om modydelse, skal nu udmøntes gennem borgerdrevne initiativer i Ølst. Bestyrelsen i støtte- og borgerforeningen består udelukkende af borgere fra byen, og alle beslutninger tages i demokratisk fællesskab.
Forslaget om at dele støtten i tre overordnede spor – fysiske projekter, sociale aktiviteter og direkte støtte – skal nu drøftes og videreudvikles blandt Ølsts borgere i de kommende måneder.