I en tid hvor børn og unges trivsel er under pres, har Middelfart Kommune etableret et vigtigt initiativ for at støtte de unge gennem deres udfordringer. UngeLiv, et tilbud målrettet 12-25-årige, startede i 2020 under corona-pandemien og har siden da spillet en afgørende rolle i at forbedre trivsel blandt unge i kommunen. Initiativet, som oprindeligt blev oprettet med midler fra Socialstyrelsen i forbindelse med projektet “Sammen på Sporet,” tilbyder anonym og professionel rådgivning til unge, der oplever alt fra familiære udfordringer til lettere angst og depression.

UngeLiv blev etableret i kølvandet på corona-pandemien, en tid, der satte ekstra pres på børn og unges mentale sundhed.

– Unge Liv startede tilbage i 2020. Vi fik midler gennem Socialstyrelsen, hvor vi sammen med ni andre kommuner skulle åbne et let tilgængeligt tilbud til psykisk sårbare unge med fokus på at øge deres trivsel, fortæller ungekonsulent Dorte Mebel fra UngeLiv.

Efter en succesfuld projektperiode med gode resultater valgte Middelfart Kommune at bevare og fortsætte tilbuddet som en fast del af kommunens indsats for unges mentale sundhed.

Ifølge Dorte Mebel har behovet for UngeLiv kun vokset sig større over tid.

– Alle statistikker viser, at børn og unges trivsel aldrig har været dårligere, i hvert fald ifølge målinger i folkeskolen. Det gælder også i psykiatrien, hvor der er lange ventetider. Forskning viser, at vores børn og unge har det rigtig skidt, siger hun. Dette behov afspejles også i Middelfart Kommune, hvor ventelister på tilbuddet desværre er blevet en realitet.

UngeLiv har til formål at være en forebyggende indsats, der hjælper unge med at håndtere deres udfordringer, inden de udvikler sig til større problemer.

– Vi har ønsket at arbejde forebyggende i mange år, og derfor ser vi et behov for tilbuddet, både ud fra den strategi, vi ønsker at køre, og fordi der er ventelister på at komme til, forklarer hun.

Et bredt spektrum af udfordringer

UngeLiv møder hver dag unge mennesker, der står over for et bredt spektrum af udfordringer. De problematikker, som de unge bringer med ind i rådgivningsforløbene, spænder vidt og bredt, og afspejler netop den komplekse virkelighed, mange unge navigerer i, i dag. Dette gør UngeLiv til et fleksibelt og alsidigt tilbud, der kan tilpasse sig den enkelte unges behov, uanset problemets karakter eller omfang.

– Det er svært at sætte ord på noget meget typisk, fordi det er enormt bredt, fortæller Laura Broen Damm, der også er ungekonsulent hos UngeLiv, og giver et indblik i det brede spektrum af udfordringer, de unge står overfor til dagligt.

Et af de mest almindelige problemer, som UngeLiv oplever blandt de unge, er angiveligt de familiære udfordringer. Mange unge kæmper med de følelsesmæssige konsekvenser af skilsmisse eller forældre, der har svært ved at samarbejde. Det kan skabe et usikkert hjemmemiljø og forværre følelsen af ensomhed og isolation. Andre unge oplever, at deres forældre har svært ved at forstå den digitale verden og de sociale medier, som spiller en stor rolle i de unges hverdag. Kløften mellem generationerne kan føre til misforståelser og manglende støtte i hjemmet, hvilket forstærker de unges følelse af at stå alene med deres problemer.

Mental sundhed er også et gennemgående tema blandt de unge, der søger hjælp hos UngeLiv. Mange unge oplever lettere angstproblematikker og depressive tilstande, som kan være udløst af alt fra pres i skolen, sociale forventninger, til komplekse personlige forhold. Selvskade og selvmordstanker er også blandt de udfordringer, som UngeLiv ofte møder.

Gruppetilbud og mentale sundhedskasser

Ud over individuelle rådgivningssamtaler tilbyder UngeLiv også forskellige gruppeforløb.

“Dit Unge Liv – Dit Fokus” er en af de centrale grupper i UngeLiv, som sætter fokus på netværksdannelse og personlig udvikling gennem kognitiv adfærdsterapi. Gruppen mødes regelmæssigt og arbejder med at forstå sammenhængen mellem tanker, følelser, adfærd og kropslige reaktioner. Ved at få indsigt i, hvordan disse elementer påvirker hinanden, lærer de unge at lave små ændringer, der kan føre til store forbedringer i deres trivsel.

Gruppeforløbet giver de unge mulighed for at møde andre i lignende situationer og opdage, at de ikke er alene med deres udfordringer. Laura Broen Damm fra UngeLiv forklarer:

– Det at møde nogle andre unge mennesker, som også synes noget er udfordrende, kan være hjælpsomt i sig selv. De kan spejle sig i hinanden og opdage, at de ikke er alene.

For mange unge er eksamenstiden også forbundet med stor angst og stress, og derfor tilbyder UngeLiv ligeledes en eksamensgruppe, som typisk starter i februar hvert år for at forberede de unge til den kommende eksamensperiode. Gruppens fokus er her at hjælpe de unge med at udvikle strategier til at håndtere eksamensnervøsitet, præstationsangst og det pres, der ofte følger med eksamensperioder. Gruppen samarbejder tæt med skolerne i kommunen, som bliver informeret om tilbuddet, så elever, der har behov, kan blive henvist til gruppen i god tid før eksamenerne.

Sidst er der også oprettet en gruppe kaldet “Unge Naturligvis”, hvor alle sessioner foregår i naturen. Denne gruppe er særligt rettet mod piger og er designet til at regulere nervesystemet og fremme mental sundhed gennem udendørs aktiviteter. Naturen bruges aktivt som et terapeutisk rum, hvor unge lærer at håndtere stress, angst og depression på en måde, der går ud over de traditionelle rådgivningsmetoder.

Gruppens møder foregår ved nogle af de mange smukke steder i Middelfart Kommune, og aktiviteterne inkluderer alt fra gåture og samtaler i naturen til at samles omkring et bål. Målet er at hjælpe de unge med at finde ro og genoprette deres mentale balance i naturens beroligende omgivelser. Samtidig fokuserer gruppen på at skabe et stærkt fællesskab, hvor de unge føler sig set, hørt og accepteret, og det at naturen er et rum, man oftest har omkring sig.

– Vi arbejder målrettet på at regulere nervesystemet og undersøge, hvordan naturen kan hjælpe os med at håndtere stress, angst og depression. Det hele foregår i de smukke omgivelser i Middelfart Kommune, og vi ønsker virkelig, at de unge lærer at bruge naturen som en ressource, fordi den altid er tilgængelig for dem, fortæller ungekonsulenterne engageret.

Mental førstehjælp i 8. klasse

UngeLiv har også været med til at tage et vigtigt skridt for at styrke de unges mentale sundhed ved at introducere mental førstehjælp som en del af undervisningen i 8. klasse. Initiativet til dette udspringer af et ønske fra Fælleseleverådet, der bemærkede, at mange unge ved, hvad de skal gøre, hvis de ser en ven med en fysisk skade, som en brækket arm, men mangler viden om, hvordan de skal handle, hvis en ven kæmper mentalt.

– Mange unge ved, hvad de skal gøre, hvis de ser nogen med en fysisk skade som en brækket arm, men de ved ikke altid, hvordan de kan hjælpe en ven, der har det mentalt svært. Derfor ønskede de unge nogle konkrete redskaber eller en “værktøjskasse” til, hvad de kan gøre, hvis de har en ven, der har det svært. På baggrund af dette lavede vi nogle prøvehandlinger for at afprøve, hvordan vi bedst kunne imødekomme dette behov, fortæller Dorte Mebel.

Dette førte til, at nogle af kommunens 8. klasser nu undervises i mental førstehjælp.

– Undervisningen giver hver klasse redskaber til at samtale om svære emner og skaber et fælles sprog for, hvordan man håndterer situationer, når man har det svært, siger hun og fortsætter:

– Der er faktisk rigtig mange politikere, som har interesse i at høre om det, fordi de synes, det er spændende.

Et stort behov for udvidelse

UngeLiv oplever i øjeblikket, at der er ventelister for at komme i rådgivning, og der er et ønske om at kunne udvide tilbuddet, så ingen unge behøver vente på hjælp. Med den store interesse fra både politikere og lokalsamfundet er håbet, at tilbuddet kan udvides, så endnu flere unge kan få den hjælp, de har brug for, uden at skulle vente. UngeLiv er nemlig blevet en stor livline for de unge, et sted hvor ingen problemer er for store eller små, og hvor de unge kan få den støtte, de har brug for, når de har mest brug for det.