TREKANTOMRÅDET. Kommunerne i Trekantområdet har taget endnu et vigtigt skridt mod en fælles fremtid. De syv kommuner i området – Vejle, Kolding, Fredericia, Haderslev, Middelfart, Billund og Vejen – har nu alle vedtaget en ny fælles kommuneplan, som skal sætte retningen for den fremtidige udvikling af regionen i perioden 2025-2036.
Siden 2004 har Trekantområdets kommuner samarbejdet om at udarbejde en fælles kommuneplan, og regionen er stadig den eneste i landet, der har et så tæt samarbejde om planlægningen af udviklingen.
I den seneste planperiode har kommunerne haft særligt fokus på at finde fælles løsninger inden for udbygningen af vedvarende energi, fremtidens energiforsyning og en balanceret brug af landskabet. Disse emner spiller både en central rolle i den grønne omstilling og udviklingen af bæredygtige lokalsamfund.
Jens Ejner Christensen, borgmester i Vejle Kommune og bestyrelsesformand for Trekantområdet Danmark, fremhæver samarbejdets betydning:
»At lave en fælles kommuneplan, hvor syv kommuner bliver enige om en strategisk retning, er en stor opgave. Men vi oplever igen, at Trekantområdets kommuner ønsker samarbejdet, og at det skaber værdi for både den enkelte kommune og hele området.«
Samarbejde skaber resultater
Udarbejdelsen af kommuneplanen sker i tæt samarbejde mellem kommunernes planchefer og sekretariatet hos Trekantområdet Danmark. Marianne Wolff Lundholt, direktør i Trekantområdet Danmark, sender en stor anerkendelse til alle involverede medarbejdere:
»Det er sekretariatets opgave at bidrage til, at samarbejdet mellem de syv kommuner og deres medarbejdere planlægges og eksekveres effektivt. Arbejdet med kommuneplanen er et fantastisk eksempel på teamwork, så jeg vil gerne sende en stor tak til vores kolleger ude i kommunerne for deres positive tilgang og store engagement.«
Den fælles kommuneplan fastlægger de fysiske rammer for Trekantområdets fremtidige udvikling og bestemmer reglerne for, hvordan arealerne i kommunerne kan anvendes. Det betyder, at erhvervslivet sikres ensartede rammevilkår i alle kommunerne, hvilket giver optimale betingelser for placering af nye virksomheder, boligbyggeri og udbygning af vedvarende energianlæg.
Med den nye plan er der skabt en styrket koordinering om fysiske rammer for energiprojekter, samtidig med at hensynet til naturen, drikkevand og landskabets karakter bevares. Dette sikrer en balance mellem behovet for vækst og udvikling og beskyttelsen af naturen til gavn for både borgere, virksomheder og miljøet.
Udover den fælles overordnede plan udarbejder hver kommune også en lokal kommuneplan, der tager udgangspunkt i lokale forhold og behov. Den fælles kommuneplan løber over en periode på 12 år, men revideres hvert fjerde år af byrådene i de syv kommuner.