Danmarks Statistiks nyeste fremskrivning af befolkningstallet afslører store variationer i væksten af antallet af ældre på tværs af landets kommuner. Ifølge FOA vil Danmark opleve en betydelig stigning i antallet af borgere over 80 år, hvilket skaber et presserende behov for at fremtidssikre ældreplejen. Fredericia, Middelfart, Vejle og Kolding står over for markante udfordringer med en forventet stigning i antallet af ældre borgere på henholdsvis 42 procent, 61 procent, 47 procent og 45 procent frem mod 2035.

Om blot 10 år vil der være 45 procent flere ældre over 80 år i Danmark end i dag, svarende til 144.000 flere personer. Mange af disse ældre vil have behov for hjælp og støtte fra den kommunale ældrepleje. I denne sammenhæng er det især værd at bemærke udviklingen i kommunerne Fredericia, Middelfart, Vejle og Kolding, som alle står over for betydelige udfordringer.

Fredericia forventes at se en stigning på 42 procent i antallet af ældre over 80 år. Konkret betyder det, at kommunen vil have 4.395 ældre borgere i 2035, en stigning fra de nuværende 3.101. Middelfart står over for en endnu større stigning på hele 61 procent, hvilket bringer antallet af ældre borgere op på 4.055 i 2035 mod de nuværende 2.514.

I Vejle vil antallet af ældre over 80 år vokse med 47 procent, hvilket svarer til en stigning fra 6.191 til 9.100 borgere. Kolding vil opleve en stigning på 45 procent, hvilket betyder, at antallet af ældre borgere vil stige fra 4.901 til 7.116 i 2035.

Den markante stigning i antallet af ældre understreger behovet for at fremtidssikre ældreplejen. Tanja Nielsen, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, udtaler, at denne udvikling kræver, at vi sætter den ældre i centrum, dropper unødigt bureaukrati og frigør personalets faglighed.

– Den store stigning i ældres andel af befolkningen understreger, hvor vigtigt det er, at vi får fremtidssikret ældreområdet, så vi sætter den ældre i centrum, dropper unødigt bureaukrati og sætter personalets faglighed fri. Ellers kan vi om få år ikke levere den hjælp og pleje, vores ældre har fortjent, siger Tanja Nielsen.

Der er store forskelle mellem de syd- og sønderjyske kommuner i forhold til stigningen i antallet af ældre borgere frem mod 2035. Mens Esbjerg og Fanø forventes at se de største stigninger med henholdsvis 50 og hele 96 procent, vil Sønderborg og Vejen Kommuner se langt mindre stigninger på henholdsvis 23 og 30 procent. På Fyn vil Middelfart Kommune opleve den største stigning i antallet af ældre med 61 procent, svarende til 1.541 flere ældre borgere i 2035. I modsætning hertil vil Ærø og Kerteminde Kommuner se en mindre stigning på henholdsvis 32 og 33 procent.

For de nævnte kommuner, Fredericia, Middelfart, Vejle og Kolding, vil den fremtidige stigning i antallet af ældre borgere stille store krav til deres evne til at levere tilstrækkelig ældrepleje. Finansministeriet beregnede sidste år, at Danmark på landsplan får brug for 17.000 flere social- og sundhedsassistenter og -hjælpere i 2035 for at følge med befolkningsudviklingen. Med de nye fremskrivninger er behovet blevet endnu mere presserende.

– Vi skal gøre alt, hvad vi overhovedet kan, for at holde på de dygtige social- og sundhedsansatte, vi har i dag, og på at tiltrække endnu flere. Det handler om ordentlige arbejdsforhold. Alt for mange må i dag trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, fordi de er slidt op, påpeger Tanja Nielsen.

De store kommunale forskelle i stigningen af antallet af ældre kræver en målrettet indsats for at sikre, at ældreområdet er rustet til fremtiden. Det er nødvendigt at reducere unødigt bureaukrati og frigøre personalets faglighed for at kunne levere den nødvendige hjælp og pleje til det stigende antal ældre borgere. Hvis politikerne ikke handler nu, risikerer det danske velfærdssamfund at stå i en situation, hvor man ikke kan leve op til de velfærdsforpligtelser over for de ældre, som skolebørnene flaskes op med.