Torsdag var en særlig dag for Børnehuset Solsikken, trods de tunge regnskyer, der havde lagt sig over området fra morgenstunden. Børnene var mødt op i regntøj og gummistøvler, klar til at tage det første spadestik til den nye institution, der skal ligge ved Lillebæltskolen.
Snart var det tid til at sætte skovlene i jorden, men først holdt leder af Solsikken, Mia Elsby, og Børn- og Ungedirektør, Charlotte Houlberg, deres indledende taler.
Charlotte Houlberg, der trådte til i borgmesterens sted, indledte med at fortælle, hvordan hun havde taget en kuffert med som symbol på et af dagens temaer.
– Jeg har taget en fin kuffert med, og ved du hvad? Heri er bamseven. Måske er der nogle af jer, der kender bamseven. Det er faktisk Mary, der har startet det her med at have en bamseven, fordi det er en del af ‘Fri for Mobberi’, forklarede hun, mens hun holdt den lille bamse op, og fortsatte med store entusiasme:
– Det er så spændende at bygge et nyt hus til jer børn, fordi I får så meget plads, og I får så gode muligheder for at lege, lære og finde gode kammerater. Det bliver så sjovt.
Da Charlotte Houlberg havde afsluttet sin tale, og regnen endelig stoppede, løb børnene livligt ud på det store græsareal, klar til at tage det første spadestik. Med gule skovle i hænderne gravede de ivrigt, mens de opdagede regnorme og smattede rundt i mudderet.
– Prøv at se, der kommer regnorme op, lød det begejstret fra et af børnene.
Det nye Børnehus Solsikken er en del af Middelfart Kommunes langsigtede plan om at skabe moderne og rummelige institutioner for byens børn. Når Solsikken står færdig i 2026, vil huset kunne rumme 110 børnehavebørn og 36 vuggestuebørn, og det vil ligge i tæt forbindelse med Lillebæltskolen.
Efter talerne og spadestikket hyggede børnene sig med kage og æblecider, og vi fik en chance for at snakke med lederen af Solsikken, Mia Elsby, om det spændende projekt og de kommende forandringer. Hun understregede, hvor vigtigt det er for dem at bevare og videreføre den stærke kultur, som allerede eksisterer i institutionen.
– Man kan sige, at det mest spændende ved den her opgave er, at vi allerede har et børnehus, Solsikken, som er en institution med et stærkt fundament af værdier og traditioner. Den kultur skal vi flytte over til det nye hus. Det synes jeg er meget spændende, fordi vi bygger videre på noget allerede eksisterende og godt.
Mia delte også sin begejstring for de nye faciliteter, der bliver en del af det kommende børnehus, især det udendørs område.
– Noget af det, vi har lagt stor vægt på, og som personalet har prioriteret højt fra starten, er udeområdet. Derfor har vi også prioriteret legepladsen højt med værksteder, grusgrav og høje, så der er noget natur. Det bliver en naturlegeplads, ikke bare en flad mark med legeredskaber, fortalte hun med et stort smil.
Hun delte også sine refleksioner over processen med at bygge en ny institution, og især hvordan det påvirker børnene.
– Det er altid lidt særligt at lave en ny institution, der tager halvandet år at bygge, når man tænker på, at børnehavelivet varer fra tre til seks år. To af årgangene her når slet ikke at komme med over. Det er egentlig kun de yngste børnehavebørn, der flytter med, sagde hun.
Alligevel ser hun det som en mulighed for, at både børn og forældre kan være med i en kontinuerlig udvikling, hvor mange allerede har en stærk tilknytning til institutionen.
– Mange af forældrene får måske barn nummer to i den samme institution, og der er nogle af disse forældre, der har været med i mange år, som har været med til at nå hertil i dag, afsluttede lederen.
Børnehuset Solsikken ser nu frem til at følge udviklingen og glæder sig over de nye muligheder, som både børn og voksne får i det kommende børnehus.