SAMFUND. Randers Kommune har begået flere fejl i forbindelse med miljøgodkendelser i sagen om jordskredet ved Nordic Waste, men bærer ikke direkte ansvar for selve katastrofen. Det fremgår af en ny uvildig advokatundersøgelse, som netop er offentliggjort af Miljø- og Ligestillingsministeriet.

Undersøgelsen er foretaget af advokatfirmaet Energi & Miljø, som har gennemgået kommunens sagsbehandling og administration af miljølovgivningen i forhold til selskaberne Nordic Waste A/S og søsterselskabet DSH Recycling A/S fra 2017 frem til 2023.

Undersøgelsen konkluderer blandt andet, at Randers Kommune har foretaget en række vurderinger efter gældende miljølovgivning på et »utilstrækkeligt grundlag«. Dermed har kommunen begået sagsbehandlingsfejl i forbindelse med tildeling af miljøgodkendelser til virksomhederne.

Til gengæld finder advokatfirmaet ikke grundlag for at kritisere kommunens konkrete handlinger med hensyn til virksomhedens drift af jordtippen, hvor jordskredet opstod. Kommunens tilsyn med jordtippen og vurdering af risikoen for skred har ifølge rapporten været tilstrækkelige ud fra en juridisk vurdering.

Miljøminister: Kommunen skal handle

Miljøminister Magnus Heunicke (S) har været initiativtager til undersøgelsen, som blev aftalt med Folketingets partier i foråret 2024 efter jordskredet, der sendte Nordic Waste i konkurs og skabte stor lokal bekymring.

Heunicke understreger, at Randers Kommune nu må tage konsekvenserne af rapportens kritik:

»Vi skal til bunds i, hvad der skete forud for jordskredet ved Nordic Waste, så vi forhindrer, at lignende sager opstår i fremtiden. Advokatundersøgelsen er et vigtigt skridt i opfølgningen, der skaber klarhed over kommunens rolle i sagen,« siger ministeren og fortsætter:

»Rapporten viser, at kommunen har begået fejl og forsømmelser i deres sagsbehandling, og jeg forventer, at kommunen tager de nødvendige skridt som følge af kritikken.«

Magnus Heunicke understreger dog samtidig, at rapportens konklusioner ikke rokker ved ansvarsplaceringen.

»På trods af disse fejl ændrer konklusionerne ikke ved, hvem der bærer ansvaret for jordskredet og skal betale regningen, nemlig Nordic Waste. Vi forfølger fortsat princippet og ambitionen om, at forureneren skal betale regningen for jordskredet. Dette arbejde pågår fortsat i konkursboet,« lyder det fra ministeren.

Politisk opfølgning på vej

Rapportens resultater bliver præsenteret for Folketingets miljøordførere ved en teknisk gennemgang den 9. maj. Her vil advokatfirmaet Energi & Miljø gennemgå undersøgelsen og dens konklusioner i detaljer.

Ved siden af advokatundersøgelsen har Miljø- og Ligestillingsministeriet tidligere nedsat et eksternt udvalg, der skal gennemgå og eventuelt foreslå ændringer i reglerne på miljøskadeområdet. Det arbejde blev igangsat i december 2024 og forventes at resultere i konkrete anbefalinger.

Sagen om Nordic Waste er således langt fra slut, og konsekvenserne af undersøgelsen kan få betydning for fremtidens administration af miljøregler – ikke kun i Randers, men i hele landet.