Annonce

FORBRUGER. Når danskerne taber sig med vægttabsmedicin, mærker landets dagligvarebutikker det direkte på pengepungen. En ny analyse fra De Samvirkende Købmænd afslører nemlig en potentiel milliardstor regning for detailhandlen.

Op mod 465.000 danskere vurderes at kunne blive faste brugere af vægttabsmedicin som eksempelvis det populære lægemiddel Wegovy. Ifølge internationale erfaringer bruger disse personer 5-7 procent færre penge på dagligvarer hvert år.

I kroner og ører betyder det, at butikkerne kan stå over for et årligt omsætningstab på mellem 0,6 og 1,2 milliarder kroner. Det svarer til op mod 0,65 procent af hele branchens samlede omsætning.

»Det handler ikke kun om færre chokoladebarer og sodavand. Det handler om et bredere forbrugsskift, som i sidste ende kan mærkes på bundlinjen i den danske dagligvarehandel,« siger Jannick Nytoft, adm. direktør i De Samvirkende Købmænd.

Hver enkelt bruger af vægttabsmedicin køber for mellem 1.800 og 2.600 kroner færre dagligvarer årligt. Effekten kan på sigt blive endnu kraftigere, især hvis medicinen fremover kommer i billigere tabletform, hvilket vil få flere til at benytte den.

»Vi er nødt til at følge denne udvikling tæt. Den vil påvirke varekategorier, sortimenter og indkøbsmønstre i en grad, der kan sammenlignes med tidligere sundhedstrends som sukkerafgifter og øget fokus på bæredygtighed,« siger Jannick Nytoft.

Annonce

Fra 2021 til 2024 steg brugen af vægttabsmedicin med hele 640 procent. Over 180.000 danskere benytter allerede Wegovy, og det samlede antal potentielle brugere er vurderet til næsten en halv million mennesker – cirka halvdelen af alle danskere med et BMI på 30 eller derover.

Analysen viser også, at vægttabsmedicin især anvendes af danskere med højere indkomster, som samtidig er dem, der reducerer deres dagligvareforbrug mest.

Selvom danskerne generelt har langt mindre svær overvægt end amerikanerne, hvor over ni procent af voksne har et BMI over 40 mod kun to procent i Danmark, har vægttabsmedicinen alligevel fået fat herhjemme. Og effekterne mærkes altså allerede nu i supermarkedernes kasser.

Annonce