En ny rapport fra Kandidatudvalget præsenterer konkrete bud på, hvordan fremtidens kandidatuddannelser i Danmark skal forme sig. Rapporten, der er afleveret til uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund, skal nu drøftes blandt de politiske partier bag universitetsreformen.

Rapporten er resultatet af et års arbejde, som blev igangsat efter den politiske aftale om en universitetsreform i juni 2023. Reformen har til formål at skabe flere veje til kandidatuddannelser og øge fleksibiliteten for de studerende.

Et nyt kandidatlandskab i 2028

Kandidatudvalget har blandt andet skitseret scenarier for, hvordan kandidatuddannelserne kan udvikle sig frem mod 2028, 2030 og 2032. Ifølge aftalen skal 10 procent af de studerende optages på korte kandidatuddannelser på 75 ECTS-point, mens 20 procent skal tage erhvervskandidatuddannelser.

Rapporten adresserer også emner som kvalitetskrav, nye muligheder for efter- og videreuddannelse samt veje til forskeruddannelser for dimittender fra de kortere kandidatuddannelser.

Universiteternes rolle

Reformen lægger op til, at landets otte universiteter skal stå for den praktiske implementering. Fem såkaldte dekangrupper, der repræsenterer hvert deres hovedområde, skal koordinere indsatsen på tværs af universiteterne og sikre, at både faglige miljøer og erhvervslivet inddrages.

Universiteterne skal senest i begyndelsen af 2025 præsentere konkrete planer for, hvilke uddannelser der omlægges. Formålet er at give de studerende så tidligt som muligt klar besked om, hvilke ændringer der venter, når det nye system træder i kraft i 2028.

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund ser rapporten som et vigtigt skridt:

– Med Kandidatudvalgets afrapportering har vi nu det første reelle bud på, hvordan et nyt kandidatlandskab kan komme til at se ud. Det har ikke været en nem opgave, og jeg vil gerne takke udvalgets medlemmer for deres arbejde, siger ministeren i en pressemeddelelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Ministeren understreger, at arbejdet ikke stopper her:

– Nu vil jeg drøfte afrapporteringen med forligspartierne bag universitetsreformen, som vi aftalte, da vi nedsatte udvalget. Og så vil jeg gå i dialog med både universiteter, studerende og erhvervsliv om, hvordan vi kan sikre, at ambitionerne i aftalen i de kommende år bliver til virkelighed.

Reformen af universitetsuddannelserne blev vedtaget med støtte fra et bredt politisk flertal, der håber på at sikre, at flere studerende kan vælge en uddannelsesvej, der passer til deres behov, samtidig med at Danmark får en mere fleksibel og erhvervsrettet kandidatstruktur.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her