På Amalienborg vajer Dannebrog over Frederik VIII’s Palæ denne kolde januarmorgen, men i år er flaget mere end en markering af nytår. Det fortæller også historien om fornyelse og tradition, der går hånd i hånd i Frederik X’s nye kongevåben. Med respekt for århundreders heraldisk håndværk og et blik mod samtidens værdier er våbnet et aftryk af tiden – og en milepæl for dansk designhistorie, noget, som vores hovedperson ikke tøver med at fremhæve.
Bag en væsentlig del af arbejdet står heraldikeren Stefan Lægaard, som holder til i Algade i Middelfart, og som har haft ansvaret for at digitalisere våbnet. Fra sit værksted har han forvandlet den håndtegnede tegning fra kongelig våbenmaler Ronny Skov Andersen til et digitalt design, der nu indgår i Danmarks officielle statssymboler.
Kunstens overgang til skærmen
Processen med at skabe et kongevåben begynder med tradition, forklarer Stefan. Frederik X har, som det sig hør og bør, nedsat et udvalg af eksperter inden for heraldik, historie og design. Udvalget bestod blandt andre af Ronny Skov Andersen, professor Peter Kurrild-Klitgaard og formand for Dansk Heraldisk Selskab, Niels Arne Dam.
– Ronny Skov Andersen, kongelig våbenmaler, håndtegnede våbnet i stor skala, som det altid har været gjort, forklarer Stefan.
– Når man tager et billede af et maleri eller scanner noget, så kan man godt se, at det ikke helt spiller, når det kommer op på skærmen. Min opgave har derfor været at tegne det forfra – digitalt. Jeg har tegnet det i et digitalt tegneprogram, så det ligger ekstremt tæt op ad den tegning, som Ronny Skov Andersen har lavet, og som kongen har godkendt.
Og at oversætte et kunstværk fra papir til pixel er alt andet end en simpel proces.
– I det arbejde er der også mange små valg, der skal træffes. Derfor er det en fordel at have en, der ved noget om heraldik, til at gøre den slags ting. Der er en masse underforståede detaljer i heraldikken, som kan være lidt komplekse, fortæller Stefan Lægaard.
En hyldest til rigsfællesskabet
Det nye kongevåben introducerer flere ændringer, der afspejler både historiske og moderne perspektiver. Grønlands isbjørn og Færøernes vædder har fået nye, fremtrædende pladser, mens Sønderjyllands løver også er blevet rykket for at fremhæve regionens særlige historie. Samtidig er andre elementer blevet justeret eller fjernet, hvilket understreger ønsket om et mere tidssvarende design, der stadig respekterer traditionerne.
– Jeg synes virkelig, at Færøerne og Grønland kommer til deres ret med det her våbenskjold. Det viser, hvor meget kongen værdsætter alle dele af riget, siger Stefan Lægaard og påpeger, at designet også balancerer traditionens tyngde med moderne æstetik.
– Når man læser et våbenskjold, starter man ligesom med at læse en side: fra øverste venstre hjørne. Det er det, der hedder første felt. Så kommer andet felt i øverste højre hjørne, tredje felt nederst til venstre og fjerde felt nederst til højre. At der skabes to akser på tværs på den måde, gør våbnet ekstremt velafbalanceret.
Stoltheden ved at bidrage
For heraldikeren fra Middelfart har arbejdet med det nye kongevåben været en særlig oplevelse. Det har ikke kun været en professionel udfordring, men også en sjælden mulighed for at bidrage til et projekt, der skriver sig direkte ind i Danmarks historie.
– Altså, jeg kan slet ikke beskrive, hvor stort det er, siger Stefan og uddyber:
– Når jeg får en opgave som denne, hvor jeg ved, at det kommer til at blive brugt i mange forskellige sammenhænge og bevaret for eftertiden – og som bliver en lille, bitte del af historien – så synes jeg, det er helt fantastisk.
Processen har krævet mange timers arbejde, hvor hver detalje skulle tilpasses med præcision. Fra den håndtegnede skitse til den færdige digitale version har opgaven været omfattende, men også givende.
– Det gør, at alle de mange timer, det kræver, er det hele værd. Det er sjovt, men også meningsfuldt. For mig føles det som juleaften, nytårsaften og fødselsdag på én gang at se det her arbejde blive til virkelighed. Jeg synes, det er så fedt, fortæller han.
Heraldikkens levende arv
Selvom heraldik ofte opfattes som en smal niche, ser Stefan det som en vigtig del af vores levende kulturarv.
– Heraldik er på mange måder den ældste form for branding, som vi kender det i dag – altså grafisk design. Hvis du tænker på Dannebrog, så ved alle i dette land, at det symboliserer Danmark og danskerne, forklarer han og understreger, hvordan enkle symboler kan bære stor betydning.
Heraldikkens styrke ligger ifølge den passionerede heraldiker i dens evne til at bevare sin kerne gennem århundreder, samtidig med at den kan tilpasses tidens skiftende trends.
– Våbenskjolde som det danske rigsvåben – med de tre blå løver og ni røde hjerter – har eksisteret siden 1100-tallet. Det har overlevet krige, kongeskifter og kulturelle forandringer, men det er stadig genkendeligt, siger han og peger på, hvordan heraldikken formår at undgå at blive offer for modens luner.
Han fremhæver også Danmarks særlige tradition med at indtegne våbenskjolde for ridderne af Dannebrog og Elefantordenen i officielle våbenbøger.
– Vi har gjort det siden 1600-tallet, og kun to andre lande i verden har bevaret en tilsvarende praksis, fortæller han.
For Stefan er det et levende bevis på, hvordan heraldikken formår at forene fortidens ceremonielle værdier med nutidens visuelle udtryk, uden at miste sin autenticitet.
Selv håber han, at det nye kongevåben kan blive en anledning til at vække ny interesse for heraldikkens verden.
– Det er ikke kun for konger og adelsfolk – alle kan tage deres eget våbenskjold. Måske er tiden inde til at antage sit eget våben, foreslår han med et smil.
Stefan Lægaard kommer med en sidste opfordring til at overveje at melde sig ind i Heraldisk Selskab, hvis man deler fascinationen for våbenskjolde og deres historie.
– Vi arbejder med at bevare og udbrede kendskabet til heraldikkens traditioner. Det er faktisk utroligt spændende at dykke ned i, tilføjer han slutteligt.