Fyn og Øerne bliver Danmarks første landsdel, hvor 3.400 kilometer cykelstrækning bliver skiltet efter den internationalt anerkendte knudepunktsmodel. Med en bevilling på 30 mio. kr. fra Nordea-fonden bliver projektet nu en realitet og skal skabe bedre adgang til naturen for både lokale og turister. Samtidig får Middelfart Kommune en central rolle med konkrete projekter, der styrker det lokale friluftsliv og naturtilbud.

Knudepunktsmodellen skal løfte cykeloplevelsen

Den særlige knudepunktsmetode, som allerede er implementeret med stor succes i Belgien og Holland, gør det muligt for cyklister at sammensætte deres ruter ved hjælp af nummererede skilte. Det skal gøre det lettere at navigere på tværs af kommuner og landsdele og give både hverdagscyklister og turister mulighed for at planlægge ture, der passer til deres behov – fra korte rekreative udflugter til længere eventyr.

– Vi er meget glade for, at vi nu står på tærsklen til at implementere cykelnettet i en større sammenhængende geografi med fysiske skilte og understøttende infrastruktur. Det er en grundlæggende, national udfordring at udvikle sammenhængende rekreativ infrastruktur. Realiseringen af Danmarks rekreative cykelnet på hele Fyn kan vise, at det her er vejen frem for Danmark som foregangsland inden for rekreativ cykling, siger Jens Hausted, direktør i Dansk Kyst- og Naturturisme.

Gateway Føns Mølle og skiltning i Middelfart

I Middelfart Kommune vil projektet blandt andet tilføre midler til området omkring Føns Mølle, der skal omdannes til et opholdssted med udstillinger og formidling. Området skal appellere til en bred gruppe af brugere, herunder cyklister, vandrere, kajakroere, naturinteresserede samt skoler og institutioner.

Samtidig er der afsat midler til skiltning af det rekreative cykelnet, der også kommer til at dække Middelfart Kommune. Projektet skal sikre, at byens eksisterende ruter bliver en del af det større netværk og gøre det lettere for både borgere og besøgende at få adgang til områdets natur og oplevelser.

Vision for Fyn og Øerne

Projektet er en del af et bredt samarbejde mellem de 10 fynske kommuner, Dansk Kyst- og Naturturisme, DGI Fyn og Destination Fyn. Sammen arbejder de på at skabe et sammenhængende netværk af cykelvenlige strækninger, outdoorpavilloner og aktivitetscentre.

– Vi er utroligt stolte over, at vi med støtte fra Nordea-fonden nu er tæt på at realisere det her visionære projekt på fundamentet af vores fælles udviklingsplan og vores mangeårige Bike Island Fyn-indsats. Cykelnettet vil bidrage til, at vi kan give både de lokale og vores gæster lettere adgang til naturen, outdoorfaciliteter, overnatning, spisesteder og simpelthen bare tilbyde dem flere og mere seværdige cykeloplevelser. Det vil ikke kun styrke det lokale friluftsliv, men også det lokale erhverv, og det vil bidrage til at løfte Fyn og Øerne op på allerøverste hylde blandt Europas cykeldestinationer, siger Tue Kempf, direktør i Destination Fyn.

Styrket friluftsliv og lokale muligheder

Det samlede budget for projektet er 66 mio. kr., men der mangler fortsat 7 mio. kr., før arbejdet kan gå i gang. Med ambitionen om at gøre Fyn og Øerne til en førende cykeldestination forventes projektet også at tiltrække flere besøgende og styrke det lokale erhvervsliv.

Med afsæt i erfaringer fra udlandet, hvor knudepunktsmodellen har fået cykelturismen til at vokse markant, er der store forventninger til projektets potentiale. I Belgien steg antallet af cyklister i Limburg fra 2 mio. i 2003 til 3,7 mio. i 2022 – en udvikling, som man håber kan inspirere Danmark til at løfte rekreativ cykling til nye højder.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her