Middelfart Kommune er i gang med at omdanne Middelfart Sygehus til et moderne nærhospital, som vil rumme nye rehabiliteringspladser. Omdannelsen er et svar på udfordringerne i sundhedsvæsenet og sigter mod at tilbyde borgere mere sammenhængende behandling tættere på hjemmet. Med fokus på tværfagligt samarbejde vil nærhospitalet skabe en central ramme for både kommunale og regionale sundhedsydelser.
På en grå og regnfuld oktobermorgen besøger vi det sted, som snart skal være hjemsted for de nye rehabiliteringspladser i Middelfart Kommune. Kommunen overtog før sommerferien nøglerne til deres del af Middelfart Sygehus, og nu er arbejdet i fuld gang med at omdanne de gamle hospitalsrammer til fremtidens nærhospital. Mens vi går forbi håndværkertrailere og murbrokker, springer en grøn og frodig natur sig foran det, der skal blive et af de nye loungeområder i rehabiliteringspladserne. Vi er gået ind ad bagindgangen på grund af ombygningen. De lange, grønne grene fra træerne udenfor snor sig op langs bygningen, og man kan let forestille sig de kommende gæster og beboere, der en dag vil sidde i det tidligere handicaptoilet, som nu omdannes til et loungeområde, mens de nyder den fredfyldte udsigt. Når det står færdigt, vil Middelfart Nærhospital være et af de første eksempler på, hvordan fremtidens sundhedsforummer kan se ud i Danmark.
Inde i bygningen hører vi lyden af boremaskiner og hammerslag, i takt med at håndværkere arbejder flittigt på at omdanne de gamle sengeafsnit til moderne rehabiliteringspladser. Mathias Lars Hornbæk, der er ansvarlig for projektets tekniske del, tager os med rundt på stedet og fortæller begejstret om transformationen.
– Man skal forestille sig de gamle stuer – lidt ligesom dem, man har set i TV2-serien Sygeplejeskolen, siger Mathias Hornbæk.
– Før husede disse stuer tre til fire senge, men nu bliver de til individuelle rehabiliteringsrum med ét badeværelse pr. stue. Vi arbejder lige nu på at lave 13 rehabiliteringspladser her i det gamle sengeafsnit.
Bygningens indre fremstår stadig råt, med kridhvide LED-lys, kabler hængende fra loftet, og støv, der hvirvler op ved hvert skridt. Det er tydeligt, at der stadig er et stykke vej, før visionen om et moderne nærhospital kan realiseres, men allerede nu begynder rammerne at tage form.
En nødvendig omstilling
Den kommende ombygning af Middelfart Sygehus til nærhospital er ikke bare en tilfældig idé, men et svar på de udfordringer, der længe har præget sundhedsvæsenet – især inden for rehabilitering. Kaj Johansen, formand for Social- og Sundhedsudvalget i Middelfart Kommune, understreger vigtigheden af at have tidssvarende faciliteter for borgere, der har brug for rehabilitering.
– Vores nuværende rehabiliteringspladser på Kongshøjcentret er simpelthen ikke tidssvarende længere, siger han.
– Det er gamle stuer, som ikke engang er gode nok som plejeboligpladser. Derfor er det nødvendigt at bygge noget nyt, som kan opfylde de behov, vi ser i dag – især når folk bliver udskrevet tidligere fra sygehusene og har brug for mere avanceret pleje.
De nye rehabiliteringspladser vil ifølge Johansen fungere som en central del af det kommende nærhospital. Her vil borgerne kunne modtage behandling og genoptræning tæt på deres hjem og med mulighed for at få flere ydelser samlet på én dag.
– Det er hele idéen bag nærhospitalet, forklarer han.
– At skabe et sted, hvor både kommunale og regionale sundhedsydelser kan spille sammen og tilbyde borgerne en mere sammenhængende behandling.
Og netop dette er noget, som programleder Johanne Østerbye fra Middelfart Kommune i høj grad omfavner. For hende er Nærhospitalet i Middelfart et projekt, der handler om langt mere end blot renovering af bygninger, for det skal nemlig også sigte mod at skabe et nyt sundhedsvæsen, hvor sektorer arbejder tættere sammen og sikrer, at borgerne får en helhedsorienteret behandling.
– Vi vil være mere end et sundhedshus, siger Johanne Østerbye.
– Vi vil skabe et sted, hvor både psykiatri, somatik og kommunale tilbud arbejder tæt sammen for at sikre, at borgerne får den bedst mulige behandling.
Sundhedsreformens fundament
Den nye sundhedsreform, som blev præsenteret af regeringen tidligere i år, har til formål at bringe sundhedsydelser tættere på borgerne og sikre mere sammenhæng i behandlingsforløbene. Et af nøgleelementerne i reformen er etableringen af nærhospitaler, som skal skabe bedre overgange mellem den kommunale og regionale sundhedssektor. Med fokus på både fysiske og psykiske sundhedsbehov skal nærhospitalerne gøre det lettere for borgerne at modtage flere forskellige former for behandling og rådgivning på én og samme lokation.
Reformen er lavet med baggrund i de udfordringer, som især det danske sygehusvæsen har oplevet de seneste år, hvor presset på både akutte og planlagte behandlingsforløb er steget. Gennem decentralisering og tættere tværfagligt samarbejde mellem sektorerne håber regeringen at skabe et sundhedsvæsen, der i højere grad kan imødekomme borgernes behov lokalt.
Middelfart Nærhospital er et konkret eksempel på, hvordan visionerne i reformen allerede bliver realiseret.
Og en af de væsentligste ændringer på det nye nærhospital bliver netop den tværfaglige tilgang, hvor psykiatri, somatik og rehabilitering som nævnt af Johanne Østerbye, bliver forenet under samme tag. Ifølge projektlederen er det en afgørende faktor for at kunne tilbyde borgerne en mere helhedsorienteret oplevelse.
– Det handler om at sætte borgerne i centrum og gøre det lettere for dem at få flere aftaler på samme dag, så de slipper for at rende rundt til forskellige steder, forklarer hun, og tilføjer:
– Det her projekt spiller direkte ind i den aktuelle sundhedsstrukturreform. Middelfart Kommune svarer på de udfordringer, som sundhedsvæsenet står overfor, ved at skabe et nærhospital, hvor psykiatri og somatik spiller sammen. Der er nogen, der fylder hele deres Mayland-kalender med aftaler, især kronikere. Her vil der være en mulighed for, at de kan komme ind og få flere aftaler tæt på hinanden, måske endda på samme dag, og så er det meningen, at der skal være tværfagligt samarbejde. Det er noget, vi virkelig ser frem til.
Fremtidens sundhedstilbud
Den omfattende ombygning af Middelfart Sygehus er allerede godt i gang, og selvom der stadig er et stykke vej, før nærhospitalet står færdigt, er der store forventninger til, hvordan det vil ændre sundhedslandskabet i kommunen.
– Vi er i gang med at lave 13 rehabiliteringspladser, og det er kun begyndelsen, siger Mathias Hornbæk.
– Vi regner med at være færdige med første fase i foråret 2025, og derefter går vi videre med at oprette træningssale, sundhedsklinikker og kontorer til de faggrupper, der skal arbejde her.
Ombygningen sker i etaper, og hele projektet forventes færdigt i slutningen af 2025, hvor alle funktioner vil være flyttet ind. Når nærhospitalet står færdigt, vil det rumme alt fra rehabiliteringspladser til lokalpsykiatri og et daghospital, og det vil blive en central del af sundhedstilbuddene i kommunen.
Med projektet håber kommunen og regionen at vise vejen for andre kommuner, der også ønsker at modernisere deres sundhedstilbud.
– Vi er faktisk lidt foran, når det kommer til regeringens sundhedsudspil, forklarer Kaj Johansen
– Det, vi laver nu, er den perfekte ramme for de nye sundhedsråd. Vi får faciliteter, hvor det tværfaglige samarbejde kan udfolde sig, og vi kan afprøve nye løsninger, som kan være med til at forbedre sundhedsydelserne.
Johanne Østerbye er enig i dette, og ser at projektet i Middelfart kan blive en model for andre byer og kommuner:
– Vores mål er at skabe et sted, hvor borgerne får en sammenhængende oplevelse. Vi vil være mere end bare et hospital – vi vil skabe et sundhedscenter, hvor borgerne føler sig set og hørt, og hvor de kan få hjælp til at komme tilbage til livet.
Med nærhospitalet i Middelfart håber både kommunen og regionen at kunne sætte en ny standard for, hvordan sundhedsvæsenet kan udvikles i fremtiden – med borgerne i centrum og et stærkt samarbejde på tværs af sektorerne.