I cirka halvdelen af landets kommuner har udviklingen i årslønnen i 2023 rakt til flere kvadratmeter bolig sammenlignet med året før. Det viser en ny undersøgelse fra Spar Nord, der peger på, at denne tendens forventes at fortsætte de kommende år, ifølge cheføkonom Jens Nyholm. Dette sker i takt med, at renterne i både Europa og Danmark forventes at falde, inflationen stabiliseres, og reallønnen fortsætter med moderat fremgang.

Undersøgelsen viser, at familier i knap halvdelen af landets kommuner i 2023 har fået flere kvadratmeter for deres årsløn. De nyeste tal fra Danmarks Statistik og Boligsiden afslører, at lønstigningerne i mange områder har overgået udviklingen i boligpriserne på villaer og rækkehuse. Det betyder, at boligkøbere i disse kommuner har fået bedre muligheder for at realisere deres boligdrømme.

Jens Nyholm forklarer, at årets start var præget af et boligmarked i modvind, hvor boligpriserne blev presset ned, da renteniveauet steg betydeligt i 2022 for at dæmpe den stigende inflation. Dette resulterede i, at mange boligkøbere oplevede højere låneomkostninger og faldende købekraft. Som følge heraf faldt boligpriserne i hovedparten af landet i begyndelsen af 2023.

Men billedet ændrede sig i løbet af året. Stabiliseringen af renteniveauet har skabt ro på boligmarkedet og givet køberne større råderum. Samtidig begyndte lønningerne at stige, og inflationen faldt langsomt fra årets begyndelse, hvilket lettede presset på mange husholdninger.

I 46 ud af de 88 kommuner i analysen har den gennemsnitlige årsløn nu strakt sig til flere kvadratmeter villa eller rækkehus ved udgangen af 2023. De kommuner, hvor den største positive forskel er at finde i, hvor mange kvadratmeter man kan købe for årslønnen, inkluderer Lolland, Frederikshavn og Jammerbugt.

Selv om mange kommuner ser positivt på udviklingen, er der også steder, hvor årslønnen ikke rækker til flere kvadratmeter. Her ser man den største negative forskel i kommunerne Vesthimmerland, Lyngby-Taarbæk og Vejle, hvor boligpriserne er steget så markant, at lønstigningerne ikke har kunnet følge med.

Forventningerne til boligpriserne de kommende år er positive. Ifølge Jens Nyholm vil faldende renter øge boligkøbernes rådighedsbeløb og samtidig føre til stigende boligpriser. De seneste prognoser fra Nationalbanken og de danske vismænd peger på stigninger i boligpriserne på mellem 3% og 4% i både 2024 og 2025.

Sammenfattende viser analysen fra Spar Nord, at selv om der er udfordringer på boligmarkedet, er der tegn på en positiv udvikling for mange danske familier, der ønsker at få mere plads for pengene.