En ny flydende platform, døbt “SØMÆRKET”, skal nu etableres i Naturpark Lillebælt. Platformen skal skabe nye forbindelser mellem Middelfart, Kolding og Fredericia og vil fungere som et samlingspunkt for formidling og oplevelser i Lillebælt. Platformen er designet til at blive flyttet mellem de tre kommuner, og dens struktur skal både tiltrække turister og skabe en større forståelse for områdets rige natur- og kulturhistorie.

– Det er en fantastisk ide, at vi kommer til at dele en fælles bygning mellem de tre kommuner. Vi kan flytte bygningen mellem os ved at bruge havet. Det er for mig et symbol på, at havet og Lillebælt binder os sammen. Jeg er glad for det samarbejde, vi har om Naturpark Lillebælt, og jeg glæder mig til, at vi også kan mødes på platformen, formidle og drøfte Lillebælts tilstand og mulighederne for forbedringer og hjælp til havmiljøet, siger Jørn Chemnitz, formand for Naturpark Lillebælt i en pressemeddelse.

Platformen er inspireret af de historiske sømærker, der har guidet sejlere langs Danmarks kyster i århundreder, og vil fungere som en moderne fortolkning af disse. Den flydende struktur vil rumme alt fra undervandslaboratorier til observationsposter og åbne dæk, hvor besøgende kan nyde den dejlige udsigt over Lillebælt. Dæk og rum skal give mulighed for alt fra undervisning og forskning til fritidsaktiviteter som kajakroning, svømning og dykning, derudover et undervandsrum, hvor optagelser af livet under havets overflade vises på store betonvægge. SØMÆRKET skal tale til både lokale og turister. 

Undervandsrum i ny oplevelses- og formidlingsplatform “Sømærket – ‘EFFEKT Arkitekter’

Tue Hesselberg Foged, medgrundlægger og kreativ direktør i EFFEKT, virksomheden bag designet af SØMÆRKET, forklarer ligeledes i pressemeddelsen platformens formål og betydning:

– Formidling af livet i havet har aldrig været mere presserende end nu. Derfor er vi enormt glade for at have vundet konkurrencen om en ny formidlings- og oplevelsesplatform, som skal hjælpe os med at forstå livet i havet bedre. Oplevelsesplatformens design er inspireret af vores fine tradition for at anvende smukke trækonstruktioner som sømærker langs kysterne i Danmark. Huset er en åben konstruktion i flere etager, som man kan gå på opdagelse i. For at minimere projektets klimaaftryk, genanvender vi en eksisterende betonflydepram og bygger oplevelsesplatformen ovenpå i biogene materialer, siger han.

Det forventes, at konstruktionen af SØMÆRKET vil være færdig efter sommeren 2025, og projektet er blevet gjort muligt gennem et samarbejde mellem flere parter. Foruden de tre kommuner, der er direkte involveret, modtager projektet støtte fra Nordea-fonden, Friluftsrådet, Den Europæiske Regionalfond og Erhvervsfremmebestyrelsen. Desuden har OBEL AWARD, en arkitekturpris, doneret den betonpram, som danner fundamentet for platformen. Denne pram blev oprindeligt fremvist under UIA-kongressen i 2023 som en kommentar til greenwashing-problemet i byggebranchen, men får nu nyt liv som en central del af Naturpark Lillebælts fremtidige udvikling.