02.09.2021 - Middelfart Kommune - Klimafolkemøde 2 dag Torsdag den 3 september 2021.

Middelfart Kommune er i fuld gang med at revidere sin klimaplan fra 2020, som blev skabt under DK2020-projektet. Målet med revisionen er at sikre, at kommunen når sine ambitiøse klimamål om en 70 procent reduktion af klimagasser i 2030, sammenlignet med niveauet i 1990. I revisionens fase 2 handler det især om at sikre, at klimaplanen er godt forankret både internt i kommunen og blandt eksterne aktører som virksomheder, landbrug og borgere.

Jacob Bjørnskov Nielsen, formand for Klima-, Natur- og Genbrugsudvalget i Middelfart Kommune, forklarer, at klimaplanen fase 2 sigter mod at integrere klimaindsatsen på tværs af alle udvalg og skabe brede partnerskaber. 

– Klimaplanen fase 2 handler om, at vi har haft klimaplanen oppe i alle udvalg, hvor man har diskuteret, hvad de enkelte udvalg kan bidrage med i forhold til klimaplanen. Hvert udvalg har fremlagt forslag til, hvad man kan gøre, fx i skoleudvalget eller i økonomiudvalget. Vores fokus er at sikre, at klimaet tænkes ind i alle udvalg, ikke kun i Klima- og Naturudvalget. Det er vigtigt, at klima bliver en del af alle udvalg, siger han.

Kommende udfordringer og løsninger omfatter blandt andet at få de eksterne aktører, der udgør de største kilder til CO2-udledning, engageret i klimaarbejdet. Ifølge klimaregnskabet for Middelfart Kommune fra 2021 står landbruget, transport og energi for størstedelen af kommunens udledninger. Derfor er det essentielt, at disse sektorer inddrages i klimaarbejdet gennem partnerskaber og fælles handling.

I samarbejde med lokale foreninger, erhvervslivet og landboforeninger arbejder kommunen med en “tandhjulsmodel,” som skal skabe et bindeled mellem kommunen og de forskellige aktører. 

– Vi arbejder med, hvordan vi lokalt kan skabe en grøn trepartsaftale, da kommunerne får en stor rolle i denne proces. Vi tænker meget over, hvordan vi lokalt kan tænke trepartsaftalen ind, og det er noget, vi arbejder med at finde ud af, hvordan vi skal gribe an, tilføjer Jacob Bjørnskov Nielsen.

Tidsplanen for revisionsprocessen viser, at kommunen i første halvdel af 2024 vil gennemføre workshops og events med både virksomheder, landbrug og borgere for at sikre en bredere forankring af klimaindsatsen. Målet er, at en opdateret klimaplan skal ligge klar i slutningen af 2024, hvorefter den vil blive certificeret af Klimaalliancen.