KULTUR. Der er noget at fejre på CLAY Keramikmuseum i Middelfart. Den 20. maj er det præcis 10 år siden, at museet genåbnede efter en omfattende udvidelse og samtidig tog navneskiftet fra Danmarks Keramikmuseum til det mere moderne og internationalt klingende CLAY.

Navnet CLAY er langt fra tilfældigt. Det henviser både til museets materiale – leret – og til den oprindelige keramikergruppe Clay Today, der grundlagde museet. Samtidig signalerer det et moderne kunstmuseum med internationale ambitioner.

Da museet genåbnede i maj 2015, skete det under royale øjne, idet H.M. Dronning Margrethe selv overværede genåbningen efter en lukkeperiode, hvor der blev gravet ud og muret op i det klæge ler, så det gamle enkesæde kunne få plads til 1500 kvadratmeter ekstra med blandt andet nye udstillingssale, magasin og cafébygning.

Maj måned 2015 blev generelt en milepæl for Middelfart. Blot ti dage tidligere havde Kronprinsesse Mary – nu Dronning Mary – officielt åbnet attraktionen Bridgewalking på den gamle Lillebæltsbro. Dermed fik byen på få dage to stærke attraktioner, som tilsammen over de seneste 10 år har haft flere end 800.000 gæster.

Internationalt gennembrud

I de seneste 10 år er CLAY vokset betydeligt både i besøgstal og international anerkendelse. Museet har siden 2015 formidlet mere end 50 særudstillinger, og besøgstallet er godt og vel tredoblet i forhold til perioden før udvidelsen.

Det helt store internationale gennembrud kom i 2023, da museet kunne åbne en ny topsikret udstillingssal, hvor keramik i verdensklasse fremover kan vises frem. Salen har allerede dannet ramme om nogle af verdens største navne inden for keramisk kunst.

Det begyndte med udstillingen “Playing with Fire – Edmund de Waal and Axel Salto”, efterfulgt af “Lucie Rie – The Adventure of Pottery”, og aktuelt vises udstillingen “A Walk with a Dinosaur”, som markerer Royal Copenhagens 250-års jubilæum. Her har kunstneren Michael Geertsen gået i dialog med den kendte porcelænsfabriks historie og giver gæsterne et friskt og humoristisk blik på 250 års porcelænshistorie.

Ud over de markante udstillinger har CLAY også intensiveret sin indsats på formidlingsfronten. Museet har sat turbo på udviklingen af sin skoletjeneste og afholder i stigende grad events og arrangementer, der appellerer til børn, unge og familier. Det betyder, at programmet byder på alt fra workshops, foredrag og koncerter til fællesspisninger for folk i alle aldre.

DM i Drejning – håndværk i centrum

Et af årets højdepunkter er det kommende DM i Drejning, der finder sted den 24.-25. maj. Dansk Pottemagerforening valgte allerede i 2021 at flytte arrangementet til CLAY’s smukke park, og det bliver derfor endnu en gang her, at nogle af Danmarks dygtigste keramikere skal dyste ved drejeskiverne. Publikum får rig mulighed for at opleve dramaet helt tæt på, når keramikere fra hele landet viser deres håndværk og kæmper om mesterskabet.