Middelfarts borgmester Johannes Lundsfryd Jensen (S) bryder sig ikke om tonen i den politiske debat anno 2025. Den har ændret sig for meget, og det at være uenige er blevet en kamp, hvor det bliver for voldsomt. Det skriver borgmesteren i et langt LinkedIN-opslag onsdag aften.

I mange år har Johannes Lundsfryd Jensen været en del af den politiske verden. Han nyder det og har nydt det, men tonen har ændret sig, både i Middelfart Byråd og på Christiansborg.

Johannes Lundsfryd Jensen er kendt som en smilende og tålmodig mand blandt mange mennesker. Det er dog ikke smilet, han finder frem onsdag aften. Han oplever lige nu, at tonen skifter, og han ved ikke helt, hvor han skal stille sig. Der er sket meget siden, han var ungdomspolitiker.

– Jeg har i mange år været aktiv i politik. I ungdomsårene husker jeg drabelige fraktionskampe, snedigt udtænkte planer og massevis af resolutioner. Det var sjovt og lærerigt, men vi flyttede kun verden i vores tanker, skriver Johannes Lundsfryd Jensen og fortsætter:

– Jeg har aldrig holdt mere af politik end jeg gør i byrådet. Styrken ved lokalpolitik er, at vi taler sammen, er pragmatiske og finder løsninger, der faktisk betyder noget for borgerne. Det, der besluttes i dag, bliver virkelig i morgen. Vi flytter en lille bid af den virkelige verden.

Lundsfryd slår fast, at lokalpolitik ikke blot er en teoretisk diskussion, men noget, der skaber konkrete forandringer i hverdagen for de borgere, der berøres.

Johannes Lundsfryd Jensen ved godt, at politik ikke altid uden drillerier og spil for galleriet. De politiske kampe er ofte mest intense under valgkampene, når fronterne skærpes og tonen bliver skarpere, men der må være grænser siger han:

– Fronterne bliver trukket op. Tonen skærpet. Det hører med – og kan faktisk også være sjovt, når det blot er for en stund, skriver han og påpeger, at selv om spillet er en del af politik, er det vigtigt, at det forbliver indenfor rimelighedens grænser.

I den seneste byrådsperiode har Lundsfryd set en ændring. Han bemærker en voksende tendens til positionering og skarpe fronter, selv når journalisterne har forladt møderne og valgkampen er ovre.

– I denne byrådsperiode har jeg imidlertid oplevet en forstærket tendens til positionering og skarpe fronter – selv når journalisterne for længst har holdt fyraften. Jeg kan se tendenser til mistænkeliggørelse og personangreb i hele landet. Mandag i denne uge var nyt lavpunkt for politisk selvpromovering på andres bekostning i hos os i Middelfart Byråd, da Danmarksdemokraterne (med Enhedslisten som halehæng) beskyldte et flertal af byrådet og borgmesteren for at lyve, manipulere og andet godt fra skraldespanden, fortsætter borgmesteren og spørger:

Hvordan håndterer man en bølle uden at blive en bølle selv?

Sådan reflekterer den fynske borgmester over den udfordring, der opstod under Trump-æraen i Det Hvide Hus, hvor politiske diskussioner blev yderst polariserede og præget af grovhed.

– For hvordan skal man håndtere et menneske, som har sin egen version af sandheden, er grov og ikke selv tåler blot den mindste kritik? spørger han i sit opslag, og understreger, at det kræver en ny måde at tænke politik på.

Han slår fast, at det er vigtigt at have en samtale om, hvordan man kan være uenig på en konstruktiv og respektfuld måde.

– Vi må have en samtale med hinanden om, hvordan vi taler sammen om det, vi er uenige om. “Demokrati er en skikkelig måde at være uenig på”, sagde Løgstrup. Vi må insistere på en dannet samtale i gensidig respekt. Men hvordan, når man bliver råbt i hovedet og udstillet på sociale medier? Jeg har foreløbig valgt en position, hvor jeg behandler dem, der behandler mig dårligt, med samme respekt som enhver anden. De skal ikke have lov til at trække mig ned i et kaninhul, men det er vanskeligt at forblive i positionen.

For at skærme kommunens medarbejdere og byrådsmedlemmer mod unødvendige angreb har Johannes Lundsfryd Jensen valgt en strategi, hvor han selv besvarer de skarpe henvendelser.

– Som øverste daglige leder af forvaltningen og byrådet har jeg et ansvar for at skærme kommunens ansatte og byrådsmedlemmer bedst muligt mod grovheder. Jeg har ikke hjemmel til at forhindre andre i at være grove eller kontakte medarbejdere eller ledere, men jeg kan selv påtage mig besvarelse af deres henvendelser. Det har jeg gjort for at minimere gener og risikoen for at skabe dårligt arbejdsmiljø hos de pågældende medarbejdere og i Byrådet. Det er mit ansvar, og det tager jeg på mig. Alle byrådsmedlemmer har naturligvis stadig fri mulighed for at stille spørgsmål og får altid svar, siger han og opfordrer til, at politik fremover bør fokusere på resultater og samarbejde, fremfor at engagere sig i personlige angreb.

– Jeg vil ønske for det lokale demokrati, at alle fremover vil bruge flere kræfter på politik og resultater og færre på at genere hinanden, skriver han og lover at fortsætte sit arbejde for det fælles bedste.

Læs hele opslaget her

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7292916417119555584

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her