Middelfart Kommune har sammen med en bred kreds af lokale aktører indgået en aftale om en Kommunal Grøn Trepart. Aftalen sætter retningen for at gøre den kommende omlægningsplan mere inddragende, dialogbaseret og værdiskabende.

Som en del af Middelfart Kommunes klimaambitioner og indsats for bæredygtig udvikling er der netop sat underskrifter på aftalen om Middelfart Kommunes Grønne Trepart. Aftalen er underskrevet af seks nøgleaktører: L&F Centrovice, Danmarks Naturfredningsforening i Middelfart, Patriotisk Selskab, Middelfart Vandråd for grundvand, Middelfart Spildevand og Middelfart Kommune.

Samarbejdet sigter mod at vedtage en omlægningsplan, der som minimum indeholder konkrete udpegninger af projekter, der medvirker til opfyldelse af indsatsbehovet for hovedvandoplandet og aftale om udtagning af lavbundsjorde, som beskrevet i Folketingets “Aftale om Implementering af et Grønt Danmark”.

– Vores aftale understreger Middelfart Kommunes ambition om at være en frontløber inden for grøn omstilling. Ved at samle aktører på tværs af interesser skaber vi en unik platform for dialog og samarbejde, der kan inspirere resten af landet, siger Jacob Bjørnskov Nielsen, formand for Klima-, Natur- og Genbrugsudvalget.

Middelfart Kommunes Grønne Trepart er en del af en større proces, der kulminerer med en multifunktionel omlægningsplan i 2025. Planen inddrager input fra borgere, lodsejere og lokale arbejdsgrupper og vil sikre en helhedsorienteret tilgang til brugen af det åbne land.

– Samarbejdet omkring Middelfart Kommunes grønne trepart er et stærkt fundament for at realisere vores vision om en bæredygtig fremtid. Alle aktører har været med til at lave en god og solid aftale for vores fælles vej i den grønne omstilling, som er til gavn for både borgere og landbruget, siger Anders Møllegaard, formand for Teknisk Udvalg.

Særligt fokus vil være på at beskytte grundvandet, fremme biodiversiteten, rejse skov, udpege robust landbrugsjord og reducere næringsstoffer i kystområder som Gamborg Fjord, der har det højeste indsatskrav i kommunen og er udpeget af Miljøministeren til akut indsats senest i 2027. I samarbejdet om Gamborg Fjord har de erhvervsdrivende partnere aftalt at betale et betydeligt beløb til nærmere analyser af presfaktorer.

Parterne bag aftalen fremhæver den inddragende tilgang som en styrke og ser frem til at bidrage med deres ekspertise og ressourcer i processen.

– Jeg er stolt over, at vi lokalt blandt mange forskellige aktører i Middelfart Kommune er lykkedes med at lande en ambitiøs aftale. Vi vil fra L&F Centrovice gøre vores for at bidrage til indsatser for miljø, klima og natur, som også fremmer landbruget, fødevareerhvervet og den grønne energi. Vi når nemlig kun i mål med den grønne omstilling, hvis vi gør det i fællesskab og har alle med, siger Mads West, næstformand L&F Centrovice.

– Aftalen giver en højt tiltrængt mulighed for at samarbejde om at få en større del af arealet i Middelfart Kommune til at blive til natur og skov, og for at vi igen kan få livet tilbage i Gamborg Fjord og øvrige kystvande. Vi glæder os derfor i Danmarks Naturfredningsforening i Middelfart over at være en del af aftalen og til at bidrage med vores viden til, at vi sammen kan skabe konkrete løsninger, der fremmer biodiversitet, beskytter grundvandet, gavner klimaet og sikrer fremtidens naturværdier, siger Lars Rytter, formand Danmarks Naturfredningsforening i Middelfart.

Patriotisk Selskab vil gerne sige en stor tak til Middelfart Kommune for at tage initiativ til at etablere en lokal trepartsaftale, der samler interessenterne med henblik på fælles løsninger og bakker op om målsætningerne i “Aftale om et Grønt Danmark”.

– Vi er stolte af at være en del af aftalen, og med mere end 200 års erfaring og ekspertise inden for økonomi, miljø og jura ser vi frem til bidrage til et samarbejde, der er med til at fremme bæredygtighed uden at gå på kompromis med fagligheden og erhvervslivets behov, siger Nils Rasmussen, administrerende direktør Patriotisk Selskab.

– I Vandrådet i Middelfart Kommune arbejder vi for at beskytte vores livsvigtige grundvand, således vi undgår rensning af det på vandværkerne. Det gøres ved at tilbyde vandværkerne et forum, hvor der kan deles erfaringer, hentes inspiration og indgå i et netværk med andre vandværksfolk og kommunens medarbejdere på vandområdet. Den kommunale grønne trepart i Middelfart er et yderligere vigtigt skridt i at sikre, der fortsat kan leveres rent drikkevand til kommende generationer. Initiativet vil styrke samarbejdet mellem deltagerne, således vi kan arbejde hen imod at få de bedst mulige løsninger ført ud i livet, siger Jan Larsen, formand Middelfart Vandråd for grundvand.

– I Middelfart Spildevand arbejder vi målrettet for at levere en stabil og bæredygtig spildevandshåndtering til så lave omkostninger som muligt for forbrugerne. Den kommunale grønne trepart styrker vores samarbejde med lokale aktører, så vi kan sikre endnu mere effektiv drift og miljøvenlige løsninger fremadrettet til gavn for borgere, virksomheder, klima og vandmiljø i Middelfart Kommune, siger Allan Buch, formand Middelfart Spildevand.

Når omlægningsplanen er færdig og vedtaget af Middelfart Byråd inden 2026, så vil den skulle forankres i den tværgående lokale trepart for hele Lillebælts vandopland. De første borgermøder, hvor alle er velkomne til at bidrage med deres input og arbejde til Middelfart Kommunes Lokal Grøn Trepart, vil blive afholdt i februar og marts.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her