Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har sat to af landets mest folkekære kulturikoner, Ghita Nørby og Søren Ryge, i spidsen for en vigtig opgave. De skal sammen med ministeren shortliste nomineringerne fra folkehøringen om levende kulturarv, som danskerne derefter skal stemme om.
Siden 23. december har danskerne kunnet dele deres bud på, hvad der kendetegner den særlige danske levende kulturarv, via folkehøringen.dk. Målet er klart: Danmark skal styrke sin repræsentation på UNESCO’s liste over immateriel kulturarv – en liste, der hylder traditioner, færdigheder og skikke, der overleveres fra generation til generation. Det kan være alt fra madkultur og håndværk til måder at være sammen på.
Kulturministerens folkehøring lukker den 8. januar 2025, hvorefter Jakob Engel-Schmidt sammen med Ghita Nørby og Søren Ryge skal udvælge de bedste bud. De nominerede forslag vil derefter blive præsenteret for danskerne, som får mulighed for at stemme på deres favoritter.
Minister: “Jeg er blæst bagover af danskernes engagement”
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt glæder sig over den store interesse, som folkehøringen allerede har fået:
– Jeg er blæst totalt bagover af den interesse, som danskerne indtil videre har haft for folkehøringen, og jeg er glad for, at så mange allerede har indsendt nomineringer. Jeg kan allerede nu sige, at det bliver en svær udvælgelsesproces, for jeg er kun blevet bekræftet i, at vi har en masse traditioner og skikke, der kan komme på UNESCO’s liste.
Ministeren ser frem til samarbejdet med Ghita Nørby og Søren Ryge:
– Jeg er glad for, at Ghita Nørby og Søren Ryge har sagt ja til at hjælpe mig med at udpege de bedste bud på levende dansk kulturarv. Det er to kulturpersonligheder med ekstremt meget viden og livserfaring, der har opnået en betydelig indsigt i den danske folkesjæl. Jeg ser frem til, at vi skal mødes i det nye år, for vi har en vigtig og spændende opgave foran os.
Hvad er UNESCO’s immaterielle kulturarv?
UNESCO’s liste over immateriel kulturarv hylder levende traditioner og skikke, som er en del af vores identitet og fælles historie. Listen omfatter alt fra madkultur til ceremonier og håndværk og har til formål at bevare og videreføre de kulturformer, som mennesker udøver i hverdagen.
Med folkehøringen og den kommende afstemning håber Kulturministeriet at skabe større opmærksomhed om Danmarks kulturarv og styrke landets bidrag til UNESCO’s globale arbejde med at bevare vores fælles arv.