Fredericia Kommune er i gang med at realisere en længe ventet vision om en 13 kilometer lang trampesti langs kysten, der vil forbinde Kolding Fjord med Lillebælt. Den nye rute, som blev præsenteret for pressen onsdag, kombinerer naturoplevelser med kulturelle perler og teknologisk arv, alt sammen inden for rammerne af kommunens grønne ambitioner.
Formanden for Klima-, Energi- og Miljøudvalget, Tommy Rachlitz Nielsen (K), udtrykte stor begejstring ved præsentationen.
– Vi har et antal lodsejere, som i overvejende grad er positivt indstillet overfor muligheden for at få lavet en kyststi, sagde han.
– Der er stadig en dialog, der skal fortsættes, men overordnet set ser det godt ud. Det her er virkelig et kvantespring, og vi ser allerede, hvordan projektet bliver en realitet.
En kvalitetssti med adgang for mange
En af de mest bemærkelsesværdige egenskaber ved den nye sti er dens potentiale til at blive certificeret som en kvalitetssti af Dansk Vandrelaug.
– Stien bliver tilgængelig via offentlig transport på fire steder langs ruten, hvilket er en vigtig faktor for certificeringen, forklarer Tommy. Derudover vil dette også gøre stien endnu mere tilgængelig for både lokale borgere og turister, bemærker han.
Stien vil være en såkaldt trampesti, ikke egnet til cykler, mountainbikes eller handicapbrugere. Den vil dog blive markeret med diskrete pæle og metalskilte, som kan ses på kort eller via en app.
– Det er vigtigt, at vi bevarer den naturlige oplevelse, så vi holder anlægsarbejdet på et minimum, siger projektleder Karsten Kiehn fra Fredericia Kommunes vej- og parkafdeling.
– Selvom stien vil bugte sig gennem sumpede områder og kræve frivillig træfældning, gør vi alt for at minimere indgrebene.
Stien vil føre vandrere gennem en række varierede naturtyper, fra lav kysteng til skrænter og højskov, med udsigt over mod Hindsgavl-halvøen.
– Vi har rigtig fin natur her, som er værd at vise frem. Den variation, man oplever på denne strækning, er jo noget, vi kan være stolte af i Fredericia Kommune, siger Tommy begejstret.
Undervejs vil vandrere, udover den skønne natur, også kunne opleve interessante kulturhistoriske steder. Blandt andet vil man komme tæt på resterne af en gammel kongeborg i Erritsø, hvor arkæologiske udgravninger har afsløret en stor befæstet kongsgård fra den tidlige vikingetid. Området, som er ældre og større end Jelling, giver en ny indsigt i Danmarks tidlige kongemagt, og vil fungere som et attraktivt spot på rutten.
For dem, der interesserer sig for ingeniørkunst, byder stien selvfølgelig også på en særlig oplevelse ved Den Gamle Lillebæltsbro.
– Det er jo en imponerende konstruktion, og mange vil finde det spændende at komme tæt på, fortæller de.
– Det er en del af den infrastruktur, der understøtter stien, og gør den til en unik oplevelse.
Fremtiden for Fredericias kyststi
Selvom den nye lange strækning er et stort skridt, ser Tommy Rachlitz allerede frem mod yderligere udvidelser.
– Det her er forhåbentlig kun starten på den kyststi, som vi gerne vil have hele vejen gennem Fredericia Kommune, udtaler Tommy.
– Vi har allerede eksisterende infrastruktur som toiletter og andre faciliteter, der gør det lettere for folk at bruge stien. Vi håber, at dette projekt kan inspirere til yderligere udvikling.
Projektet har allerede fået støtte fra mange sider, og Karsten Kiehn afsluttede med at takke politikerne for deres indsats.
– Jeg er positivt overrasket over, hvor langt vi allerede er kommet. Det her er noget, vi alle kan være stolte af.
Se indslaget, hvor formand for Klima-, Energi- og Miljøudvalget, Tommy Rachlitz Nielsen (K), fortæller om den nye trampesti: