Naturpark Lillebælt og de tre kommuner bag projektet modtog en uventet julegave, da Miljøministeriet og Folketingets partier meddelte, at 1,3 mio. kr. fra finansloven er afsat til etablering af to formidlingsrev i Lillebælt.
Det ene formidlingsrev skal placeres ved Gl. Ålbo ved Sønder Stenderup, mens det andet anlægges ved Østerstrand i Fredericia. Midlerne bliver forvaltet af Miljøstyrelsen, der overtager tilladelserne og gennemfører projekterne.
Stenrevene som løftestang for viden og natur
Formidlingsrevene har til formål at skabe bedre forståelse for det marine liv og samtidig forbedre levevilkårene for arter som hummer, krabber og fiskeyngel. Derudover forventer Naturpark Lillebælt, at stenrevene vil gavne lokale turistinitiativer, da de både kan tiltrække besøgende og skabe gode forhold for dyrelivet, herunder marsvin, der søger føde omkring revene.
Naturpark Lillebælts formand, Jørn Chemnitz, ser positivt på beslutningen:
– Vi er glade for at Miljøministeren og Folketingets partier lytter til det vi har sagt mange gange: At de marine naturnationalparker skal afklares og at penge afsat på finansloven skal bruges på mere viden og på naturfremmende indsatser i Lillebælt.
Kommunerne har allerede påbegyndt arbejdet med stenrevene. Fredericia Kommune har anlagt den første del af stenrevet ved Østerstrand, og Kolding Kommune går i gang med arbejdet ved Gl. Ålbo i starten af det nye år. Chemnitz understreger, at det lokale engagement fortsætter:
– Vi har brugt mange år på at forberede anlæg af disse stenrev i samarbejde med de lokale, og ser nu frem til samarbejdet med Miljøstyrelsen. Stenrevet ved Gl. Ålbo er imidlertid så langt, at midlerne fra Miljøstyrelsen ikke kan indgå i det naturprojekt. Stenrevet vil derfor som planlagt blive finansieret og udført af Kolding Kommune. Naturpark Lillebælt er nu i dialog med Miljøstyrelsen omkring anvendelse af midler i stedet til formidling og andre naturprojekter i Lillebælt, forklarer formanden.
Marine naturnationalparker i fokus
Finansloven for 2022-2025 har afsat 10 mio. kr. årligt til at styrke den marine biodiversitet i Lillebælt og Øresund, og i 2025 er der uddelt 11,3 mio. kr. til havnatur. Naturpark Lillebælt har siden december 2021 ventet på en beslutning om en mulig marin naturnationalpark i området. I mellemtiden fortsætter arbejdet med projekter som stenrevene, der både skal styrke biodiversiteten og bidrage med ny viden.
Bevillingen på 1,3 mio. kr. vil blive brugt til at fremme nogle af disse initiativer.
Læs også: