Foto: A.S.O. / Pauline Ballet

Den danske cykelstjerne Jonas Vingegaard har netop vundet Tour de France for andet år i træk, hvilket igen bringer Danmark ind i den internationale cykelsports spotlight. Med denne anledning har AVISEN talt med Kristoffer Riddersholm, konsulent i DGI Cykling, om det nuværende landskab og fremtiden for cykling i Danmark.

Riddersholm starter ud med at anerkende de internationale præstationer og deres betydning for dansk cykling.

– Det faktum, at vi har så stærke cykelryttere som Jonas Vingegaard, som gør det godt i internationale konkurrencer som Tour de France, har utvivlsomt vækket opmærksomhed om cykling i hele Danmark, siger Kristoffer Riddersholm.

Dog, som Riddersholm peger på, er denne øgede opmærksomhed ikke nødvendigvis blevet oversat til et højere medlemsantal i de danske cykelklubber.

– Selvom nogle klubber oplever en stigning i medlemsantal, ser andre desværre et fald. Samlet set er udviklingen i medlemstallet i cykelklubberne dog relativt stabil, siger han.

Selvom medlemsantallet i de danske cykelklubber forbliver stabilt, er der en markant bevægelse mod individuel og motionistisk cykling i landet.

– Der er mange, der cykler på motionsplan, enten på landevejen, på mountainbike eller gravel, fortæller Kristoffer Riddersholm

Ikke kun postive tendenser

Tal fra Idrættens Analyseinstitut bekræfter dette, idet 15 procent af danskere over 16 år og otte procent af danske børn og unge cykler på mountainbike. Men ikke alle disse tendenser er positive.

– Vi ser dog desværre en nedgang i hverdagscykling, deler Riddersholm.

Denne nedgang kan muligvis tilskrives en række faktorer, herunder travlhed i folks daglige rutiner, stigende trafik på vejene, og den voksende popularitet af elcykler. Dette understreger den fortsatte nødvendighed af at fremme cykling ikke kun som en konkurrencesport, men også som en integreret del af danskernes daglige liv.

Foto: A.S.O. / Charly Lopez

Men det handler ikke kun om tal. For Riddersholm er rytterne som Vingegaard også vigtige som rollemodeller, og det handler ikke kun om den danske Tour de France-stjerne. Også eksempelvis Mads Pedersen, der på mange måder formår at inkarnere det folkelige. Hans jordnære personlighed og autenticitet gør ham til en skikkelse, mange danskere kan identificere sig med. Han fremstår ikke som en urørlig stjerne, men som en hårdtarbejdende atlet med fødderne solidt plantet i den danske muld.

Hans folkelighed viser sig også i hans tilgang til sporten. Han er kendt for sin hårdhed på cyklen, men også for hans gode humør og positive attitude. Denne kombination af flid, udholdenhed og jordnær humor er noget, som mange danskere genkender og værdsætter.

– De er ikke bare gode ryttere, de repræsenterer også sunde værdier og virker meget sympatiske. De er gode rollemodeller for både unge og voksne, siger Kristoffer Riddersholm

DGI er aktive i at støtte op om denne voksende interesse for cykling.

– Vi forsøger at støtte dette i DGI ved at samarbejde med vores medlemsklubber om foreningsudvikling. For eksempel har vi et konkret projekt i år, ‘Pump din cykelklub’, hvor vi arbejder med klubberne om at udvikle deres træningsmiljø og kommunikation, siger Riddersholm.

Riddersholm bemærker også en ændring i cyklingslandskabet væk fra klubber og mod individuel og motionistisk cykling.

– På trods af at medlemsantallet i cykelklubberne er forholdsvis stabilt, ved vi, at der er mange, der cykler på motionsplan, enten på landevejen, på mountainbike eller gravel, fortæller Kristoffer Riddersholm.

Foto: A.S.O. / Charly Lopez

Med de mange succeser, danske cykelryttere har opnået på internationalt plan, er Riddersholm optimistisk om fremtiden.

– Endelig er det fantastisk at se så mange danske cykelryttere gøre det godt på internationalt plan. Det er enormt spændende og inspirerende, og forhåbentlig kan det bidrage til at flere får lyst til at cykle, både på konkurrenceplan og i hverdagen, slutter Kristoffer Riddersholm

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her