Fjelsted-Harndrup har modtaget svar fra ministeren om deres ansøgning om at blive en del af frilandsbyordningen, men svaret har efterladt flere spørgsmål end svar.

– Det drejer sig jo konkret om, at man gerne vil ansøge om tilladelse til at etablere varmeforsyning i området. Området er et §3-område, og derfor kan kommunen ikke bare placere rørledninger eller anlæg, da der er mange regler og krav til, hvad man må gøre i et §3-område. Derfor skal vi som kommune også sørge for at overholde disse regler, forklarer Jacob Bjørnskov Nielsen, formand for Klima-, Natur- og Genbrugsudvalget i Middelfart Kommune, og henviser til de strenge miljøbeskyttelsesregler, der gælder for naturområder.

Trods det generelle svar fra ministeren, hvor det understreges, at frilandsbyordningen er sat på pause, fortsætter Fjelsted-Harndrup med at søge muligheder for at fremme deres grønne omstilling. Lokaludvalget har med stor opbakning fra kommunen forsøgt at forenkle de mange administrative processer, som står i vejen for at realisere projektet. Særligt udfordringer med naturbeskyttelse og varmeforsyningslovgivning har forsinket udviklingen.

– Vi har indgået et partnerskab, og jeg mener, at der er noget forskning involveret, som skal undersøge, hvordan projektet vil påvirke området, hvis vi placerer rørledninger i området, tilføjer Jacob Bjørnskov Nielsen.

Forskningen skal sikre, at eventuelle anlægsarbejder ikke skader det beskyttede naturområde, der er omfattet af §3-beskyttelsen.

Kommunen arbejder desuden på at smidiggøre processen for grøn omstilling i landsbyen. Fjelsted-Harndrup havde oprindeligt søgt om at blive en frilandsby med et ambitiøst termoprojekt for at opvarme byen, men det projekt har endnu ikke taget fart. 

– Det projekt har ikke rigtig udviklet sig i den store skala, men nu kører man et forskningsprojekt med en sø, hvor man lægger slanger i søen for at trække varme ud. Man vil så undersøge, hvilken effekt det har på søen, forklarer Jacob Bjørnskov Nielsen.

Det er fortsat uklart, hvornår projektet i Fjelsted-Harndrup kan realiseres fuldt ud. Ifølge ministeriets svar, som blev modtaget i februar 2024, er der muligheder for at få projekterne gennemført lokalt, men nogle af de ønskede ændringer kræver yderligere dispensationer eller lovgivningsændringer. Svaret fra ministeren fremhæver desuden, at ansøgningen ikke har været genstand for en egentlig sagsbehandling, men blot en faglig gennemgang af muligheder og lovmæssige barrierer.