En sammenligning mellem NordicBet Ligaklubbernes regnskaber med personaleomkostninger viser, at FC Fredericia og Kolding IF, der endte i subtoppen i rækken, har præsteret bedre end deres budget.

I den aktuelle sæson af NordicBet Ligaen har både FC Fredericia og Kolding IF vist sig som bemærkelsesværdige eksempler på, hvordan klubber med begrænsede personaleomkostninger kan præstere over forventning. Når man ser på klubbernes personaleomkostninger, der dækker over lønudgifter til trænere, direktionen og spillertruppen, fremstår deres sportslige resultater endnu mere imponerende.

FC Fredericia har personaleomkostninger på 11,2 millioner kroner, hvilket placerer dem i den nederste halvdel blandt rækkens klubber med hensyn til økonomi. Trods dette har klubben formået at konkurrere på lige fod med, og i flere tilfælde overgå, klubber med langt større personaleomkostninger. FC Fredericia afsluttede sæsonen på en fjerdepladsen, og kom helt frem til semifinalen i pokalturneringen. Dette vidner om en effektiv brug af ressourcerne, en stærk sportslig ledelse og en dedikeret spillertrup, som formår at levere præstationer, der ikke står mål med deres økonomiske rammer.

Kolding IF står i en lignende situation med personaleomkostninger på 12,5 millioner kroner. Ligesom FC Fredericia opererer Kolding IF med væsentligt færre midler end mange af deres konkurrenter i ligaen. Alligevel har de formået at opnå resultater, der ofte overstiger forventningerne til en klub med deres økonomiske kapacitet. Kolding IF afsluttede sæsonen på en bemærkelsesværdig tredjeplads som nyoprykker til NordicBet Ligaen.

Man kan ikke tage HB Køges personaleomkostninger helt med i sammenligningen, idet de dækker over både deres dame- og herrehold. Dette betyder, at deres samlede personaleomkostninger på 26,8 millioner kroner ikke kun afspejler ressourcerne brugt på herreholdet i NordicBet Ligaen, men også inkluderer omkostningerne til dameholdet, som spiller kvindeligaen. Derfor giver dette et skævt billede, når man sammenligner med andre klubber, der kun rapporterer personaleomkostninger for deres herrehold.

AC Horsens levede ikke op til forventningerne. Foto: AVISEN

Nogen overpræsterede – andre underpræsterede

Til gengæld kan man konstatere, at AC Horsens præsterede langt under det forventede. På trods af deres betydelige personaleomkostninger på 35,8 millioner kroner, endte de sæsonen på en skuffende ottendeplads og måtte deltage i nedrykningsspillet efter et svagt grundspil. Ligeledes præsterede FC Helsingør også under niveau, da de, med personaleomkostninger på 12,7 millioner kroner, endte med at rykke ned. Dette viser, at store personaleomkostninger ikke nødvendigvis garanterer sportslig succes.

Trods små personaleomkostninger lykkedes det både Hillerød og B.93 at sikre sig overlevelse i NordicBet Ligaen. Især Hillerød præsterede imponerende ved at overleve i landets næstbedste fodboldrække for anden sæson i træk, på trods af deres begrænsede økonomiske ressourcer. Med personaleomkostninger på blot 5,2 millioner kroner, kunne man forvente, at de ville være nedrykningskandidater, men deres evne til at klare sig igennem endnu en sæson viser en bemærkelsesværdig effektivitet og kampånd.

I toppen af tabellen afspejlede personaleomkostningerne sig tydeligt. Både AaB og Sønderjyske var suveræne og endte med sikkert at sikre sig oprykning til 3F Superligaen. Med personaleomkostninger på henholdsvis 66,9 millioner kroner og 53 millioner kroner, var disse to klubber de klart bedst finansierede i ligaen. Deres økonomiske styrke blev omsat til sportslig succes, hvilket viser, hvordan større ressourcer kan være en afgørende faktor for at opnå topplaceringer og sikre oprykning.

Sådan ser personaleomkostningerne ud

I nedenstående søjlediagram kan man sort på hvidt se personaleomkostningerne i NordicBet Ligaklubberne. Bemærk, at tallene er taget fra seneste regnskabsår, og derfor ikke inkluderer den første del af 2024. Dertil kommer det, at HB Køges udgifter er en kombination af både herre- og kvindeholdets.

Hvad med de nye hold i næste sæsons NordicBet Liga?

Til næste sæson rykker Esbjerg og FC Roskilde op i NordicBet Ligaen. Esbjergs personaleomkostninger i seneste regnskabsår lød på 33,6 millioner kroner, mens FC Roskildes lød på 6,2 millioner kroner. Det er budgetmæssigt over både Hillerød og B.93, hvorfor FC Roskilde ud fra deres økonomiske formåen har et grundlag for at overleve.

Esbjerg på den anden side kan forventes at spille med i toppen af tabellen. De har haft en suveræn sæson i 2. division, men spørgsmålet er, om de kræver en tilvænning til NordicBet Ligaen efter at have været i 2. division i to sæsoner, og ligeledes kan de risikere, at nogle af deres profiler skifter. Det kan ikke udelukkes, at deres topscorer, Elias Sørensen, er en eftertragtet spiller, og blandt andet har Sønderjyskes Superliga-oprykkere været meldt interesseret i ham.

Der tegner sig med oprykkerne Esbjerg og FC Roskilde et billede af, at NordicBet Ligaens bredde bliver bedre til næste sæson, mens toppen bliver en anelse dårligere med oprykningen af både AaB og Sønderjyske. OB kommer med et stort budget, men det er svært at udlede, hvor meget der bruges på fodbolddelen, idet det er selskabet Odense Sport & Event A/S, der står for driften. Det selskab har personaleomkostninger på 161 millioner kroner, men det tal er ikke retvisende for, hvad der bruges på at drive fodboldholdet. Hvidovre kommer med fra et regnskabsår med personaleomkostninger på 15,8 millioner kroner, og holder de omkostningerne på det niveau, vil det række til en subtopplacering i NordicBet Ligaen, målt ud fra omkostningerne.