EVENTS. Når Lillebælts bølger roligt klukker mod kajen ved Gammel Havn, og solen omsider får skovlen under den danske sommer, så ved enhver med blot en snert af musikalsk gehør i Middelfart, hvad klokken har slået. Middelfart Jazzfestival står atter for døren, og med festivalen følger traditionelt både gamle kendinge og enkelte musikalske skæverter – med overlæg, naturligvis.
Festivalens formand Pernille Møller Øland er da også fuld af forventning, da vi fanger hende på telefonen, og spørger lidt nærmere ind til, hvad publikum kan forvente sig af årets program:
»Altså, reelt så er det jo et blandet program igen i år. Der er noget lidt nyt, og så er der også nogle af de gamle bands, vi har haft tidligere år,« siger hun og tilføjer med et lille grin:
»Ja, og så har vi jo den her Tosset Torsdag, hvor vi gentager lidt af succesen fra sidste år. Det er måske især rettet mod det lidt yngre publikum – selvom det måske ikke er jazz i traditionel forstand.«
Den lettere musikalske afstikker torsdag aften er nemlig helt bevidst, forklarer formanden, fordi festivalen gerne vil have fat i det yngre publikum – dem, som måske ikke er født med Louis Armstrong på pladespilleren, men som stadig kan lokkes til, når bare beatet er godt nok.
Det er også denne balance mellem det sikre, det lidt skæve og det folkeligt brede, der ifølge Pernille Møller Øland er afgørende for, at festivalen år efter år kan samle et mangfoldigt publikum omkring jazzscenerne:
»Vi vælger jo også nogle gange ud fra, at vi ved, der er bands, som virkelig kan trække folk ned til jazzfestivalen. Bands, hvor vi ved, at publikum hurtigt kommer med på det, der sker. Der opstår simpelthen en særlig stemning omkring dem, og det gør, at de kan samle folk på en anden måde,« forklarer hun og fortsætter:
»Og vi gør jo det her for at holde fast i det fællesskab, vi har i Middelfart. Jazzfestivalen har jo snart stået på i rigtig, rigtig mange år, og noget af det vigtigste for mig, det er altså, at vi kan mødes i et fællesskab – at vi kan mødes både om og med musikken.«
Et af de bands, der traditionelt hiver det helt store publikum ned i teltet på havnen, er Blue Brothers Souvenir Show. De har efterhånden fået en fast plads som festivalens energiske finale – og det er med god grund, mener Pernille Møller Øland:
»Sidste år skabte de jo en fest uden lige. Teltet blev helt fyldt op, og der kommer rigtig mange, når de spiller. De laver simpelthen et sceneshow, der er storartet, og folk synger med på det hele. Så de er mega gode til at lukke festen af. Så festen slutter simpelthen med et højdepunkt,« siger hun begejstret.
Den store popularitet skyldes ifølge formanden også, at bandet efterhånden er blevet en tradition, som mange festivalgæster ser frem til hele året. Bandet sørger nemlig for at sætte et festligt og uformelt punktum, som ikke kun trækker de loyale jazzfans ned til havnen, men også lokker nye og nysgerrige festivalgæster til:
»Vi oplever, at publikum simpelthen kommer strømmende til vores telt fra de andre spillesteder i byen, fordi vi har det sidste band på scenen. Det giver en helt særlig stemning, at alle lige mødes dér og afslutter festivalen i samlet flok.«
Men det er ikke kun de voksne, der kan se frem til at få stillet jazz-sulten i Middelfart. Festivalen har også fokus på at gøre sig attraktiv for byens børnefamilier, som traditionen tro bliver taget i hånden med særlige aktiviteter på Kulturøen. Her kan både store og små tilbringe nogle hyggelige timer sammen med musikken som en stemningsfuld kulisse.
»Der er jo en masse børnefamilier i kommunen, og dem vil vi selvfølgelig også gerne trække med ned. Derfor har vi sørget for, at der sker noget for børnene på Kulturøen, hvor de kan få nogle gode oplevelser sammen med deres forældre. Det handler om, at alle – både voksne og børn – skal kunne mærke festivalstemningen,« fortæller Pernille Møller Øland.
Når festivalen endnu en gang åbner dørene – eller rettere slår teltdugen til side – sker det med stor hjælp fra lokale kræfter. For selv om festivalen også tiltrækker store musikalske navne udefra, er det lykkedes at fastholde konceptet som gratis arrangement.
»Vi har da også tidligere drøftet, om man skulle til at tage entré, men vi er bange for, at det måske kunne skræmme nogen væk. Derfor er vi ude og samle sponsorater, og vi får heldigvis både store og små beløb ind,« forklarer Pernille Møller Øland og tilføjer med en smule ydmyghed:
»De fleste af os, der sidder her, passer jo også vores faste arbejde ved siden af. Vi har brug for, at den lokale befolkning bakker op, og det synes jeg bestemt, de gør.«
Netop denne lokale opbakning er for formanden helt central for Middelfart Jazzfestival. Festivalen er blevet historien om en by, der år efter år samles omkring noget, der efterhånden er blevet en væsentlig del af Middelfarts DNA. Det frivillige engagement og den store lokale støtte giver festivalen en særlig stemning, som både gæster og arrangører trofast vender tilbage til:
»Jeg synes jo generelt, det er helt fantastisk, at vi kan skabe det her hvert år, og at byens befolkning og gæster udefra bakker så meget op omkring os,« siger Pernille Møller Øland med tydelig stolthed i stemmen.
Hun lægger ikke skjul på, at festivalen betyder noget helt særligt for både hende og Middelfart:
»Der bliver jo lagt en masse frivillig energi i det her. Det er også det, der gør det sjovt. Altså, der er travlt i de dage, men når man ser, hvor meget befolkningen synes, det er godt, og at der kommer så mange, så er det altså fedt. Det kunne jo godt være noget, der var dødt ud efter 10 år, men nu har det faktisk været her i så mange år, at der stadig er håb for, at vi kan udvikle os.«
For Pernille selv betyder jazzfestivalen så meget, at hun hvert år vælger at bruge en uge af sommerferien lige præcis dér, hvor byen summer af musik og fællesskab.
»Der er jo en hel masse praktiske ting, hvor vi er nødt til at være til stede, og der vælger jeg så lidt sommerferie for at gøre det. Og jeg gør det, fordi jeg synes, at vi skaber nogle gode rammer og en god fest de her dage. Og så kan jeg jo godt lide at lave noget frivilligt, så det holder jeg fast i.«
Således lægger Middelfart endnu en gang an til at swinge byen i gang, når kalenderen siger jazzfestival. Og det kan både publikum og arrangører roligt glæde sig til.
Jazzfestivalens program
Årets program til Middelfart Jazzfestival spænder bredt og byder på musikoplevelser, der kan tilfredsstille både jazz-feinschmeckere og mere feststemte sjæle.
Festivalen åbnes stilfuldt onsdag aften den 30. juli med en klassisk koncertoplevelse i Middelfart Kirke, hvor De Tre Kongelige Tenorer lægger stemmer til.
Torsdag skifter stemningen markant, når det populære koncept Tosset Torsdag indtager teltet på Gammel Havn. Her inviteres publikum til afterski-stemning med blandt andre DJ Garfield, Papkasseshow samt de tyske hitspecialister Barbara – Das Helene Fischer Double og DJ Ötzi Double. Aftenen rundes af med Pop-Shop og endnu et besøg fra DJ Garfield.
Fredagen står i den klassiske jazz’ tegn med bands som Dixieland Jubilees på Torvet, Kansas City Stompers og Paul Harrison Band i teltet, inden Jordans Drive lukker dagen med fest og høj energi.
Lørdag er der noget for hele familien. De yngste kan starte dagen med børnejazz på Kulturøen under titlen ”Fra morgenmad til skumbad”, mens JR Big Band feat. Michael Carøe og legendariske Daimi med Louisiana Jazzband er klar til at trække et stort publikum til havnen. Sinatra Syndicate, Godsejernes Jazz og Blues Band, samt den traditionsrige finale med Blues Brothers Souvenir Show runder lørdagens omfattende musikprogram af.
Søndag eftermiddag inviterer Restaurant Marsvinet på afslappet jamsession med The Jazz Six, hvor festivalens sidste toner får lov at ebbe stemningsfuldt ud.