Lørdag den 24. august 2024 markerede en milepæl for Strib Svømmehal, da den fejrede sit 50-års jubilæum. Med et fyldt hus og feststemte borgere, var det tydeligt, at svømmehallen fortsat spiller en central rolle i lokalsamfundet. Gennem årene har Strib Svømmehal ikke kun været et sted for motion, men også et fællesskabets centrum, hvor generationer har mødtes, trænet og skabt livslange minder.
Et fælles ønske, en fælles vilje
Svømmehallens historie går tilbage til 1973, hvor byggeriet begyndte den 20. august. Efter et rejsegilde i foråret 1974, stod svømmehallen endelig klar til indvielse den 24. august samme år. Dagen blev markeret med store festligheder, hvor blandt andet svømmehallens første bademester, Finn Christensen, blev ansat, og borgmester Herman Jensen klippede snoren til den nye institution. Jensen, sammen med medlem af Dansk Idrætsforbunds ledelse, Egil Bennike, var de første til at springe i bassinet og indvie svømmehallen på ikonisk vis.
Et fælles ønske om en svømmehal blev til virkelighed gennem en fælles vilje og et fælles mål, som ikke kun opfyldte men også overgik forventningerne. Dette var en milepæl, som krævede fortsat engagement fra mange for at bevare og udvikle svømmehallen. I 2015 blev repræsentantskabet for svømmehallen dog nedlagt, og den blev en del af Lillebælt Sport og Kultur, som også inkluderer Lillebæltshallerne, Strib Fritids- og Aktivitetscenter og Bowlinghallen.
Livet i og omkring svømmehallen
På jubilæumsdagen var svømmehallen fyldt til randen med borgere fra alle hjørner af Middelfart Kommune, der alle kom for at fejre en institution, som har været en del af deres liv i årtier. Borgmester Johannes Lundsfryd reflekterede over betydningen af at få sit eget “Herman Jensen-moment” ved denne specielle lejlighed.
– Det er sjovt, fordi jeg er kommet her hele mit liv. Jeg kan huske billedet af Herman Jensen, hvor han står klar til at indvie svømmehallen for 50 år siden, og jeg husker min far pege på det billede. Det var noget særligt. Det er fornøjelsen ved det lokale; det her er vores liv, både som borgere og som politikere, for vi er jo almindelige mennesker, sagde Lundsfryd med et smil.
Han understregede, hvordan svømmehallen har været en del af hans liv gennem alle livets faser, fra barndommens minder om svømmeundervisning, ungdommens venskaber, og nu som voksen med egne børn.
Lundsfryd talte også om vigtigheden af svømmehallen som en ramme for fællesskabet.
– Fællesskabet er det, der giver livet værdi – det er de fællesskaber, vi indgår i med andre mennesker, og her ser man det tydeligt. Svømmehallen er en ramme, hvor man mødes og træner i en klub, mødes i saunaen hver tirsdag med vennerne, eller deltager i babysvømning. Det er hele livet, og jeg er stolt af, at vi har en svømmehal her i kommunen.
Men for borgmesteren er det at kunne svømme ikke bare en praktisk færdighed, men en nødvendighed, især i en kommune som Middelfart, hvor vandet er en integreret del af livet. Lundsfryd påpegede i sin tale, hvor vigtigt det er for børn og voksne at være trygge i vandet, ikke mindst fordi mange steder i kommunen har udsigt til havet.
– Jeg tænker helt grundlæggende, at det er en meget vigtig del af børns trivsel og sundhed at have gode, trygge oplevelser i vand. Det er et element, man bare skal kunne beherske, og det er særligt vigtigt, når man bor her i Middelfart Kommune, for uanset hvor man bor, kan man næsten altid se vand.
Han fortalte videre om, hvordan svømmehallen har spillet en rolle i at skabe disse trygge rammer.
– Vand er et godt legetøj – det er det ved havet, ved at svømme, ved at lege på stranden, ved at fange krabber og ved at kaste sig i bølgen blå. Men hvis det skal være et godt legetøj for os alle sammen, både børn og voksne, så skal vi også være trygge ved at bruge det, og der er Strib Svømmehal det helt ideelle sted i trygge rammer, sagde han i sin tale.
Lundsfryd delte også en personlig historie om, hvordan han som dreng hver fredag aften besøgte svømmehallen sammen med sin far, der var uddannet livredder.
– Jeg husker, at da jeg var dreng, var jeg her hver fredag aften sammen med min far. Min far var uddannet livredder, og en del af at starte på weekenden var, at vi skulle i Strib Svømmehal om aftenen, når vi havde fri fra skole og arbejde, og derefter afslutte oppe i cafeteriet med en Kung Fu-is, inden det var rigtig weekend.
Den ugentlige tradition var en vigtig del af hans opvækst, og han understregede, at det at lære at svømme er en essentiel del af livet i en kystkommune som Middelfart.
En levende institution
Formanden for svømmeklubben Anette Dyrehave Munck, der også holdt tale på jubilæumsdagen, satte ord på, hvad svømmehallen har betydet for lokalsamfundet gennem de sidste 50 år.
– I 50 år har denne svømmehal været et samlingspunkt for mennesker i alle aldre. Det her er blevet mere end blot en svømmehal – det er blevet et levende fællesskab, et sted hvor venskaber opstår, og hvor vi støtter hinanden både i og uden for bassinet.
Det var en påmindelse om, at svømmehallen ikke blot er et sted for motion, men også et socialt knudepunkt, hvor mennesker mødes og deler deres liv med hinanden. Dette aspekt af svømmehallens rolle blev også understreget af centerleder Lene Oxholm Balisager, som delte sin personlige tilknytning til hallen.
– Jeg var knap 1 år gammel, da svømmehallen blev bygget, og jeg er selv født og opvokset her i Strib, så jeg har selv gået til svømning her, faktisk med Rita, som sidder derhenne – hun var min svømmetræner, sagde hun og tilføjede, hvordan hun nu er chef for svømmehallen efter at have arbejdet der i ni år.
Lene beskrev den store opbakning på jubilæumsdagen som et bevis på svømmehallens betydning.
– Vi havde ikke forventet, at der ville komme så mange, men vi havde håbet på det. Jeg synes, det er fantastisk, at så mange bakker op om det, sagde hun og fortalte om de mange aktiviteter, der fandt sted på dagen, fra morgenmad og morgendukkert til pølser og masser af liv i hallen.
Claus Hansen, direktør i Lillebælt Sport og Kultur, satte også ord på dagens betydning, og hvad det betyder at svømmehallen stadig er en vigtig del i manges hverdag.
– Det føltes dejligt at hoppe i vandet her på jubilæumsdagen. Jeg er født og opvokset her, og jeg har altid været en af dem, der har brugt svømmehallen – både i skolen og i fritiden, og med mine egne børn har jeg også været herude, sagde han og påpegede, hvordan svømmehallen fortsat er et centralt sted for fællesskab og motion i kommunen.
Hansen fremhævede også, at svømmehallen giver unge mennesker et alternativ til at bruge deres tid på andre måder end blot at sidde foran skærme.
– De får tit skældud for, at de gerne vil game og sidde for sig selv, men der er faktisk mange af dem, der gerne vil noget andet, hvis muligheden er der. Det giver god mening for mig, sagde han og understregede svømmehallens betydning som en positiv kraft i de unges liv.
En jubilæumsdag med historisk betydning
Jubilæumsdagen blev en fejring af et fællesskab og en institution, der har haft en dyb indflydelse på livet i Strib og omegn gennem et halvt århundrede. Fra de første spadestik i 1973 til dagens moderne faciliteter, har Strib Svømmehal bevaret sin rolle som et sted, hvor liv leves, og hvor mennesker mødes på tværs af generationer. Borgmester Johannes Lundsfryd afsluttede sin tale med en smukt formuleret refleksion over netop dette emne:
– I dag fylder svømmehallen jo 50 år, og 50 års præg sætter sine spor. Jeg er selv lige fyldt 50, så det ved jeg noget om. Jeg ved også, at 50 år er en god alder – man har opbygget livserfaring, man ved, hvad man står for, men man er endnu ikke blevet alt for stædig.
Hvis du ikke havde mulighed for at være til stede på jubilæumsdagen for Strib Svømmelhal, skal du ikke gå glip af at se indslaget, hvor borgmester Johannes Lundsfryd og Claus Hansen, direktør for Lillebælt Sport og Kultur, symbolsk hopper i vandet. Se det her: