EVENTS. Det er svært at forestille sig et Danmark uden Lillebæltsbroen. I snart 90 år har den stået som en solid, smuk og nødvendig forbindelse mellem Jylland og Fyn. En historisk bedrift i beton og stål, der hver dag krydses af omkring 12.000 biler og 200 tog. En bro, der har bundet Danmark tættere sammen – ikke bare geografisk, men også økonomisk, kulturelt og historisk.
Og nu fylder landets ”grand old lady” rundt. Lørdag den 10. maj fejrer Fredericia og Middelfart i fællesskab broens 90-års fødselsdag med en stor fest, der skal hylde den imponerende konstruktion, som ifølge eksperterne kan stå mindst 90 år endnu.
Lillebæltsbroen blev oprindeligt indviet i 1935 af selveste Kong Christian X og statsminister Thorvald Stauning foran 500 officielle gæster og hele 50.000 fremmødte danskere. Dengang var broen en national begivenhed, og det bliver den igen, når tusindvis af borgere inviteres til fødselsdagsparade og fest midt på broen.
I anledning af broens runde fødselsdag fremhæver transportminister Thomas Danielsen broens betydning for både fortiden og fremtiden:
»Lillebæltsbroen er ikke bare en ingeniørmæssig bedrift, den har også vist, hvordan vi som land bliver rigere ved at blive tættere forbundne. Både erhvervslivet og private har nydt godt af forbindelsen i nu 90 år, og med den rigtige vedligeholdelse vil broen også mange år frem sikre hurtige togforbindelser, spændende oplevelser for turister og være et smukt vartegn for både Fredericia og Middelfart.«
En bro med historie i hvert eneste stykke stål
Broingeniør Svend Erik Gaardmand, der har haft ansvar for Lillebæltsbroen hos Banedanmark siden 2010, fortæller om en særlig kærlighed til den gamle konstruktion. Trods ansvaret for over 400 andre broer, har Lillebæltsbroen en særlig plads i hans hjerte.
»Det er en bro med stor historisk betydning for hele Danmark, så vi mærker tit historiens vingesus, når vi arbejder på broen,« fortæller Svend Erik Gaardmand.
Arbejdet med at vedligeholde en 90-årig bro er ifølge ham både udfordrende og spændende, fordi den er opført efter datidens metoder, men skal leve op til nutidens standarder.
»90 år er ingen alder, så længe vi sørger for at vedligeholde betonen, stålet og de mange tusinde forskellige komponenter, som broen består af. Den seneste beregning, vi gennemførte, viste, at Lillebæltsbroen kan stå helt frem til år 2100, når vi sørger for det nødvendige vedligehold,« siger Svend Erik.
Kom og vær med til folkefest
Fejringen af Lillebæltsbroen bliver ikke en stille markering. Tværtimod inviteres alle borgere til en festlig dag på selve broen lørdag den 10. maj. Det bliver også en særlig anledning, da Bridgewalking, hvor man kan gå oven på broens konstruktion, samtidig fejrer 10-års jubilæum.
Arrangementet begynder klokken 11.00, hvor de første 500 gæster på hver side – i Snoghøj (Fredericia) og ved opgangen til Bridgewalking ved Middelfart – bydes velkommen med brunsviger, flag og balloner. Her kan man samtidig opleve en helt ny udstilling, lavet i samarbejde mellem Banedanmark, Fredericia Fotoklub, Museum Fredericia, Middelfart Byarkiv og kommunerne, som fortæller broens historie gennem billeder og fortællinger.
Klokken 11.30 sætter to parader fra hver sin side kurs mod midten af broen, hvor festlighederne kulminerer klokken 12 med musik, gøgl og underholdning for hele familien.
Klokken 13.30 rundes dagen af med et ti-foldigt hurra for Lillebæltsbroen, og klokken 14 genåbner broen for biltrafik.
Det bliver en dag, hvor fortidens bedrifter og fremtidens muligheder mødes midt på Lillebæltsbroen. Broen, der i generationer har været med til at gøre Danmark større ved at bringe os tættere på hinanden. Og som med god vedligeholdelse vil fortsætte med at gøre det mange år endnu.