Da Steen Wrist meddelte, at han stoppede som borgmester før tid i Fredericia, fik han et vederlag med sig. Det er slut fra næste valgperiode. Fra næste valgperiode vil borgmestre og regionsrådsformænd nemlig blive modregnet i eftervederlag, hvis de stopper på posten, fordi de har fået nyt job. De nye regler for modregning vil dermed flugte med dem, som i dag gælder for folketingsmedlemmer og ministre.

Fredericias tidligere borgmester, Steen Wrist (S), som i april i år valgte at træde tilbage midt i valgperioden, er et eksempel på, hvordan de gamle regler fungerede. Wrist begyndte hurtigt efter sin afgang i en ny stilling som forstander på en kursusejendom i Vestjylland. På det tidspunkt modtog han både løn fra sit nye job og et eftervederlag fra sin tid som borgmester i Fredericia, hvilket førte til en samlet indkomst på dobbeltløn. Fra Fredericia Kommune modtog Wrist omtrent 575.000 kroner i eftervederlag, samtidig med sin nye løn.

Wrist har tidligere udtalt, at han forstår, hvorfor folk undrer sig over dobbeltlønnen til borgmestre, men understreger, at det er sådan, reglerne har været skruet sammen indtil nu. Det vil dog ændre sig med de nye regler, der skal sikre, at eftervederlaget fungerer som et sikkerhedsnet – ikke en ekstra løn, som indenrigsminister Sophie Løhde (V) har påpeget.

– Borgmestre og regionsrådsformænd varetager vigtige hverv, og derfor skal de også have rimelige vilkår, når de går af. Det er helt afgørende for vores lokaldemokrati. Men det skal være et sikkerhedsnet – og ikke en ’dobbelt-løn’ – og derfor ændrer vi nu reglerne. Fra næste valgperiode vil man enten miste sit eftervederlag eller blive modregnet, hvis man som borgmester eller regionsrådsformand fortsætter direkte videre i et nyt job. Det svarer grundlæggende til de regler, som i dag gælder for folketingsmedlemmer og ministre, siger Sophie Løhde.

De nye regler betyder, at borgmestre, som Steen Wrist, der forlader deres post og går over i en anden stilling, fremover vil opleve en modregning i deres eftervederlag. Dette kommer som et led i at skabe mere gennemsigtighed og fairness i aflønningen af politiske topembedsmænd. Samtidig vil afgående borgmestre stadig have ret til et mindre beløb uden modregning, præcis som det allerede gælder for folketingsmedlemmer.

For mange borgmestre, der ligesom Steen Wrist tager en ny karrierevej efter deres tid i lokalpolitik, vil de nye regler betyde, at de ikke længere vil modtage to fulde lønninger, men i stedet en mere rimelig økonomisk kompensation for deres tid som borgmester.

Som reglerne er i dag, påvirkes en fratrådt borgmesters eller regionsrådsformands ret til eftervederlag ikke, hvis han eller hun indtræder i et nyt, lønnet job eller har andre indtægter. Dog er der ikke ret til nogen form eftervederlag, hvis vedkommende tiltræder som folketingsmedlem, minister, regionsrådsformand eller som borgmester på ny. 

De nye regler betyder, at der indføres modregning af arbejdsindtægter for afgående borgmestre og regionsrådsformænd. I lighed med folketingsmedlemmer vil de imidlertid have ret til et eftervederlagsbeløb uden modregning på 157.564 kr. 

Derudover bortfalder retten til eftervederlag for flere hverv end hidtil. Det gælder f.eks. hvis en borgmester eller regionsrådsformand tiltræder som medlem af Europa-Parlamentet, medlem af Europa-Kommissionen eller som statsrevisor. 

De nye regler træder i kraft fra den 1. januar 2026, og der vil blive fastsat overgangsordninger for borgmestre og regionsrådsformænd, der genvælges.