Biomasse og grøn omstilling er blevet centrale emner i debatten om fremtidens energiløsninger i Trekantområdet. En udmelding fra EWII om en gradvis udfasning af biomasse som energikilde har sat gang i diskussioner om varmeforsyning, priser og forsyningssikkerhed i de fire ejerkommuner bag TVIS: Fredericia, Kolding, Middelfart og Vejle.
Borgmestrene Christian Bro fra Fredericia, Knud Erik Langhoff fra Kolding, Johannes Lundsfryd Jensen fra Middelfart og Jens Ejner Christensen fra Vejle står sammen om en fælles vision for energiområdet. I et fælles svar til SYD AVISEN understreger de, at Trekantområdet fortsat har en stærk position som en national drivkraft inden for grøn omstilling. Samtidig anerkender de, at fremtidens energiløsninger kræver omhyggelig planlægning og samarbejde.
De fire kommuner har i årtier arbejdet tæt sammen om energispørgsmål og deler et ejerskab af varmedistributionsselskabet TVIS. Med de aktuelle udfordringer på biomasseområdet er der dog behov for en strategisk tilgang til at sikre en balanceret udvikling.
– De fire kommuner Fredericia, Kolding, Middelfart og Vejle har arbejdet tæt sammen om energi i fem årtier – siden 1983 – i form af vores fælles ejerskab af varmedistributionsselskabet TVIS. Derudover arbejder kommunerne tæt sammen om en fælles energiplan, da vi er fælles om ikke bare fjernvarme – men også vand, elektricitet og anden energi, lyder det fra borgmestrene.
De peger på, at biomasse fortsat vil spille en vigtig rolle i de kommende år, samtidig med at nye teknologier som Power-to-X kan bidrage til at finde løsninger, der understøtter den grønne omstilling.
– Senest er alle kommuner i Trekantområdet gået sammen om at binde de mange ender sammen, som på langt sigt skal gøre området til en central spiller på grøn energi, og som skal sikre borgere og virksomheder billig energi. En del af vores fælles varmegrundlag er biomasse på Skærbækværket. Biomasse er til stadig diskussion, men det er vores fælles holdning, at bæredygtig biomasse også de kommende mange år vil være en del af vores energisystem – og også en del af den bredere grønne omstilling af erhvervslivet i Trekantområdet i form af Power-to-X.
Borgmestre: EWII’s udmelding kan udfordre lave varmepriser i Trekantområdet
Borgmestrene understreger, at biomasse lige nu sikrer lave varmepriser for områdets borgere og virksomheder. En udfasning kan påvirke prisen, men forsyningssikkerheden vurderes at kunne opretholdes med andre løsninger.
– Varme produceret med flis på Skærbækværket er en del af et samlet system, der skaber billig varme for borgere og virksomheder i Trekantområdet. Hvis biomasse skal udfases, kan man godt forestille sig, at det kommer til at påvirke varmeprisen. Fx kan det i dag være svært at få økonomi i at få overskudsvarmeprojekter ind på TVIS-nettet, da prisen for overskudsvarme skal konkurrere med/matche prisen for varme fra Skærbækværket. Forsyningssikkerheden burde på sigt kunne sikres ved planlægning for og etablering af andre varmeproduktionsanlæg – fx baseret på overskudsvarme og el.
De fire borgmestre betragter den grønne omstilling som en mulighed for at fastholde Trekantområdets styrkeposition som et kraftcenter for innovation og bæredygtighed. Udmeldingen fra EWII har givet anledning til refleksioner om områdets fremtidige energistrategi, men der er enighed om, at Trekantområdet har et godt fundament for at håndtere udfordringerne.
– Den grønne omstilling vil påvirke arbejdspladser og uddannelsesinitiativer (fordi de vil ændres), men vi har et godt udgangspunkt i Trekantområdet – både for produktion til den grønne omstilling, for at sikre de rigtige uddannelser og kompetencer til virksomhederne – og for bosætning.
Borgmestre efterlyser nuancer i debatten om fremtidens energi
Som afslutning opfordrer borgmestrene til, at diskussionerne om fremtidens energi baseres på et bredere grundlag, der tager højde for både klima, økonomi og borgernes behov.
– Vi skal passe på med ikke at lade os styre alene af nogle enkelte markante udmeldinger. Kommunerne bør have en rolle i at finde en løsning – fx ved at få belyst flere løsninger og give et mere nuanceret billede af mulighederne, fordele/ulemper og konsekvenser, så der findes en balanceret løsning. Det er altid en kommunal opgave at finde balancen herunder også med henvisning til kommunernes arbejde med bæredygtighed og de 17 verdensmål, lyder det fra borgmestrene.
Med et stærkt samarbejde og en fælles strategisk tilgang er Trekantområdet klar til at navigere gennem udfordringerne og udnytte potentialet i fremtidens energiløsninger.