I Middelfart er en unik form for bæredygtig madproduktion blomstret op i Lillebælt. Fredag eftermiddag, på en regnfuld augustdag, var Middelfart AVISEN på besøg i Bælthaven i Middelfart.

Bælthaven, en af Danmarks maritime nyttehaver, har i flere år nu dyrket, plejet og høstet blåmuslinger – og de mange muslinger bliver både til mad på fællesspisninger og til måltider i de 200 husstande, der er medlemmer af havhaven. Trods det våde vejr blev vi mødt af en engageret formand, Erik Yde.

Bælthaven i Middelfart er en af de omkring 30 havhaver, der er etableret i Danmark inden for de seneste år. Foreningen har været i gang siden 2020, og det primære formål er ikke blot at producere fødevarer, men også at fremme forståelsen for bæredygtig madproduktion fra havet. Formanden for foreningen, Erik Yde, forklarer dets intiativ:

– Vi ønsker især at sprede budskabet om vores havhave, fordi vi gerne vil øge bevidstheden omkring maritime fødevarer. Det er en vigtig del af vores mission at vise, hvordan bæredygtig madproduktion fra havet kan være en del af fremtidens fødevareløsninger.

Formand for Bælthaven Erik Yde.

Derudover er et af foreningens primære mål i øjeblikket at støtte op om nye initiativer, især fordi de selv har måttet starte helt fra bunden.

– Vi har været ude og tale om vores tiltag i byer som Føns, Horsens, Strib og Kolding. Det er vigtigt for os at støtte nye initiativer og dele vores erfaringer, så andre kan få glæde af en havhave, ligesom vi har her i Middelfart, siger Erik Yde.

En vigtig rolle for havmiljøet

Muslingerne i Bælthaven spiller også en rolle i at forbedre vandkvaliteten i Lillebælt. De filtrerer havvandet og optager næringsstoffer, der ellers kunne bidrage til forurening. Dette har ikke kun en positiv effekt på havmiljøet, men også på biodiversiteten i området.

– Vi ser, at hver enkelt musling gør en forskel ved at fjerne alger og bidrage til et klarere og sundere havmiljø. Selvom vi i øjeblikket ikke må spise alle de muslinger, vi høster, har deres tilstedeværelse i havet stadig en positiv indvirkning, siger Erik.

Fællesskab i Bælthaven

Foreningens 200 medlemmer nyder også godt af både det sociale samvær og de friske muslinger, der bliver delt ud.

– Fællesskabet i Bælthaven er noget helt særligt. Vi samles hver lørdag, hvor medlemmerne melder ind, om de kan hjælpe til. Der er ingen forpligtelser, men alle har ret til at deltage, fortæller Erik Yde.

– Sidste år delte vi 3.700 kilo muslinger ud til vores familier, og de fik alle en god oplevelse med at spise friske blåmuslinger og dele historien med deres børn, venner og familie.

Foreningen planlægger ikke at udvide medlemsskaren i øjeblikket, men der vil blive åbnet for tilmelding igen i januar, hvis nogle medlemmer skulle vælge at forlade foreningen. Deres primære mål for nu er ikke en udvidelse, men det at vise de maritime fødevarer frem og dele viden ud omkring dem.

Foreningen er nemlig meget aktiv i at formidle viden om de maritime fødevarer, blandt andet ved at deltage i klimadage og andre offentlige arrangementer.

– Vi har deltaget i klimadagene siden 2020 med vores egen stand, hvor vi gerne vil have, at folk smager på muslingerne. Mange har fordomme om, hvordan de smager, men vi håber at ændre det ved at give dem en chance for at smage selv, forklarer Erik.

Derudover fortæller Erik Yde os også om naturvejlederen, Anette Weiss, som er knyttet til Bælthaven i Middelfart, og som spiller en central rolle i projektet, hvor hun fokuserer på at dele viden og ressourcer med både unge og ældre.

– Det gør jo nok en forskel, at vi kan tage folk med herud og vise dem, hvordan vi dyrker muslinger og tang. Det er sikkert noget helt andet end at sidde i et klasseværelse og lære om det, bemærker Erik.

Bælthavens opbevaringsrum, hvor blandt andet store gryder står klar til at tilberede muslinger til de store fællesmiddage.

Nye initiativer og fremtiden

Bælthaven stopper dog ikke ved muslingerne. Foreningen har flere nye initiativer på vej, herunder et projekt med at dyrke muslinger under brædderne på molen.

– Vi er i gang med at implementere nye løsninger, så vi kan dyrke muslinger under broens brædder, fortæller Erik.

Imens vi taler med Erik kan vi kigge med på sidelinjen, hvor deres ældste medlem, alderspræsidenten på 90 år, er i fuld gang med at bygge på den nye løsning.

Bælthaven i Middelfart er altså et levende eksempel på, hvordan de lokale initiativer særligt kan kombinere bæredygtighed, fællesskab og videnformidling. Med støtte fra engagerede medlemmer og naturvejledere som Anette Weiss, fortsætter Bælthaven med at udvikle nye måder at dyrke og nyde havets ressourcer på.