På Klimafolkemødet i Middelfart repræsenterer Jens Foreningen Atomkraft – ja tak. Med en baggrund som fysikstuderende på kandidatniveau fra Aarhus Universitet og en professionel rolle hos Energinet, er Jens dybt engageret i debatten om Danmarks energifremtid. Hans deltagelse på Klimafolkemødet afspejler hans ønske om at fremme atomkraft som en CO2-neutral energikilde, der mange videnskabelige organer og lande anerkender som central for at nå målene i Paris-aftalen.

Jens fortæller, at hans deltagelse i Klimafolkemødet har til formål at sætte fokus på atomkraftens rolle i et bæredygtigt energisystem. Danmark har en unik situation, da atomkraft er ulovligt ifølge elforsyningsloven.

– I Danmark er atomkraft faktisk ulovligt ifølge elforsyningsloven, så det er en af de ting, vi forsøger at sætte fokus på både blandt folk og politikere, forklarer Jens.

Denne lovgivning udgør en væsentlig barriere for atomkraftens fremtid i landet, og Jens’ engagement i Foreningen Atomkraft handler netop om at ændre på dette.

Når han ser på den politiske situation i Danmark, bemærker Jens:

– Jeg synes, status er rigtig god. Jeg har været aktiv i foreningen i tre år, og jeg mærker en stor opbakning, der er vokset i løbet af de år. Meningsmålingerne viser, at over halvdelen af befolkningen støtter atomkraft, og vi ser også flere og flere politikere, især lokalpolitikere, tale for atomkraft. De oplever mange udfordringer med udbygningen af vedvarende energi i deres lokalområder og ser atomkraft som en effektiv løsning, der skåner naturen, siger Jens.

Mål for Klimafolkemødet

Jens har høje forventninger til Klimafolkemødet.

– Jeg forventer, at vi får en masse gode snakke og forhåbentlig når længere ud med vores budskab. Indtil videre i dag (torsdag, red.), nu hvor jeg har stået her et par timer, virker det som om, at de fleste mennesker er positive over for atomkraft. Jeg håber, vi kan nå lidt længere ud til nogle af vores politikere og erhvervslivet, så vi kan få fat i dem, siger han.

Jens understreger betydningen af at inkludere atomkraft i Danmarks langsigtede energiplaner.

– Det er vigtigt, fordi der bliver truffet mange beslutninger om Danmarks fremtid i energisektoren. Vi står nu ved et afgørende punkt, hvor vi skal tage vigtige beslutninger om vores energisystem frem mod 2050. Vi vil ikke stå om 20-30 år og fortryde vores valg, siger Jens.

Udfordringer ved integration af vedvarende energi

Jens beskriver de tekniske udfordringer, der opstår med integrationen af vejrafhængig energi som vind og sol i elnettet.

– Jo, i takt med at vi udbygger vores vind- og solenergi, ser vi store udfordringer med at integrere al den produktion i elnettet. I foråret og sommeren har vi set, at på dage med meget vind og sol, har vi faktisk haft behov for at reducere produktionen, forklarer han.

Han påpeger, at for meget strøm i elnettet også kan være en stor udfordring.

– Elnettet skal hele tiden være i balance mellem produktion og forbrug, og både for meget og for lidt strøm kan være et kæmpe problem. Udfordringerne med for meget strøm vokser, og Energinet har større omkostninger til at løse dem, siger han.

Se hele indslaget med Jens her: