Annonce

BUSINESS. Efter måneders svære forhandlinger har EU og USA indgået en rammeaftale, der pålægger europæiske varer 15 procent told ved import til USA. Aftalen er et hårdt slag mod dansk erhvervsliv, men ifølge Dansk Industri er det samtidig en nødvendig realitet, som virksomhederne nu må forholde sig til.

»Det er nedslående, at vi er nået hertil,« siger Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i Dansk Industri. »Vi har en stolt handelstradition med USA, men en told på 15 procent er både urimelig og ensidigt fordelagtig i USA’s favør.«

Danske virksomheder står over for en ny virkelighed, hvor eksporten til Danmarks største marked pludselig er blevet betydeligt dyrere. Omstillingen væk fra USA bliver både dyr og tidskrævende, vurderer DI-direktøren.

»Vi må erkende, at told er et helt centralt element i Trumps politik, og at det ikke længere er realistisk at tro, at vi kan handle med USA uden told. Derfor er det både godt og vigtigt, at EU har stået sammen i hele forhandlingsprocessen, og at kommissionsformanden har vist sig som en samlende figur,« understreger Lars Sandahl Sørensen.

Aftalen med USA er på nuværende tidspunkt kun en rammeaftale. Det betyder, at der stadig er mulighed for yderligere forhandlinger – og det er nødvendigt, siger DI-chefen, da især medicinalindustrien risikerer at blive hårdere ramt end andre brancher.

»Vi er langt fra at være i mål med aftalen. Der er stadig væsentlige detaljer, som skal falde på plads. EU må arbejde stenhårdt for at sikre de bedst mulige vilkår for europæiske virksomheder – ikke mindst medicinalindustrien, som spiller en særlig rolle i dansk økonomi.«

Annonce

Ifølge Lars Sandahl Sørensen er det vigtigt, at virksomhederne nu får klarhed, så de kan planlægge og investere fremadrettet.

»Usikkerheden omkring toldsatserne har været en negativ faktor for virksomhedernes evne til at se fremad og tage beslutninger. Aftalen giver ikke det optimale resultat, men den giver trods alt en form for strukturel klarhed, som erhvervslivet kan handle ud fra.«

Siden Donald Trump vendte tilbage til præsidentposten, har danske virksomheder været tvunget til at navigere i skiftende udmeldinger fra Washington. En situation, som har gjort det svært at planlægge langsigtet og skabe vækst. Derfor opfordrer DI til, at EU fortsat står stærkt og samlet, hvis der opstår yderligere trusler om straftold fra amerikansk side.

»Vi har længe understreget, at EU-Kommissionen er nødt til at være parat til at svare kontant igen, hvis præsidenten pludselig skulle finde på at indføre endnu højere toldsatser,« siger Lars Sandahl Sørensen.

DI’s virksomhedspanel viser tydeligt, at handelskrig er blevet den største usikkerhedsfaktor for danske virksomheder. For bare et år siden var handelskrigen nummer fem på virksomhedernes bekymringsliste.

»Danske virksomheder er stærke og er vant til at navigere i omskiftelige farvande. Mange af dem er allerede begyndt at orientere sig mod andre markeder. Det er vores store styrke, og det er den, vi skal holde fast i,« understreger DI-direktøren.

Trods de store udfordringer mener Lars Sandahl Sørensen, at båndene mellem USA og Danmark historisk har vist sig at være robuste – økonomisk, politisk og kulturelt:

»De stærke bånd mellem USA og Danmark har tidligere vist sig modstandsdygtige, selv under vanskelige forhold. Nu handler det om at se fremad, bruge hinandens styrker optimalt og finde nye veje i en udfordret handelsrelation.«

Annonce