EVENT. Fredericia summer af liv, tradition og fortællinger fra fortiden. Siden mandag den 1. juli har byens gader, volde og pladser dannet ramme om 6. Juli-Dagene – en årligt tilbagevendende markering af udfaldet fra Fredericia i 1849, som har samlet generationer siden 1850. I år er det 175 år siden slaget, og det bliver markeret med seks dage fyldt med historiske oplevelser for både børn og voksne.
Over hele byen – fra Rådhuspladsen til voldanlæggene – vækkes historien til live gennem koncerter, gadeteater, fæstningsmarch, fortællinger og guidede ture. De Danske Landsoldaters teltlejr er slået op, byens gader patruljeres af nattevægtere, og Bymuseet og biblioteket åbner op for aktiviteter i børnehøjde.
Og netop formidlingen til børn og unge er et særligt fokus i år. På Fredericia Bibliotek har børn i løbet af ugen blandt andet kunnet male deres egne træmedaljer og bygge fantasifulde landsoldater af karton og piberensere, mens Museumsgaarden Kringsminde har inviteret til »Børneliv anno 1849« på Rådhuspladsen. Her har børn kunnet stifte bekendtskab med dagliglivet for 175 år siden – og samtidig deltage aktivt i formidlingen.
Ifølge det officielle 6. Juli-program er netop dette børnefokus en vigtig del af festdagene, og borgmester Christian Bro lægger i sin hilsen vægt på betydningen af at give historien videre:
»Det er vigtigt, at vi gør os umage for at huske vores historiske ophav – og endnu vigtigere er det, at vi giver det videre til de næste generationer. For det er dem, der skal sikre, at vi også om årtier samles og markerer Slaget ved Fredericia.«
Nu venter kulminationen i weekenden, hvor lørdag aften byder på det traditionsrige fakkeltog og søndag morgen begynder med 27 kanonsalutter fra Prins Georgs Bastion – en markering, der samler byen om fortællingen om mod, sammenhold og sejr.
Lørdag den 5. juli: Fakler, fortællinger og fællesskab
Lørdagen markerer overgangen fra historisk formidling til de mere højtidelige og traditionsbårne elementer af 6. Juli-Dagene. Dagen starter med fæstningsmarch fra Landsoldatpladsen, hvor deltagerne til fods oplever skanser, mindesten og det fredede voldanlæg. Undervejs fortælles historien om både slaget og byens strategiske betydning, og alle deltagere får diplom, vand og frugt som minde.
På Rådhuspladsen og rundt i byen er der liv og aktivitet fra morgenstunden. De Danske Landsoldaters teltlejr på Prinsessens Bastion holder åbent hele dagen, og her kan børn prøve uniformer, få taget billeder og opleve 1800-tallets lejrliv. Samtidig fyldes byens pladser med folkedans og spillemandsmusik – blandt andet på Axeltorv og Ryes Plads – mens Visekællingen og hendes spillemænd bevæger sig gennem gaderne.
Om eftermiddagen begynder de officielle markeringer. Fra kl. 13 lægges blomster og kranse ved en række monumenter over danske generaler og søhelte – heriblandt Bülow, Rye og de Meza. Kl. 16 optræder Sigurd Barrett på Rådhuspladsen med sit populære show, hvor han formidler Fredericias historie i børnehøjde gennem fortælling og musik.
Senere på aftenen – præcis kl. 18 – hejses de nordiske flag på Landsoldatpladsen, ledsaget af musik fra 6. Juli Garden. Kort efter lægges der kranse til minde om de faldne soldater, og kl. 20.15 fortsætter Fredericia Postorkester traditionen med tappenstreg fra Krigergraven til Landsoldatpladsen, som optakt til aftenens vigtigste begivenhed.
Kl. 22 begynder fakkeltoget, som gennem generationer har været et fast højdepunkt i 6. Juli-Dagene. Faklerne udleveres kort forinden, og optoget bevæger sig fra Landsoldatpladsen gennem byens historiske gader til Bülows Plads. Her holder årets æresgæst, Flemming Nielsen – direktør for Den Danske Naturfond og søn af tidligere borgmester J.B. Nielsen – tale fra balkonen på Meldahls Rådhus. Aftenen afsluttes med »Solnedgang« spillet af Slesvigske Musikkorps og en hilsen fra formanden for 6. Juli Komiteen, Hans Henrik Hansen.
Søndag den 6. juli: Kanoner, procession og fyrværkeri
Søndagen starter tidligt i Fredericia – meget tidligt. Allerede klokken 6.30 brager 27 kanonsalutter ud over voldene fra Prins Georgs Bastion. Ét skud for hver af de faldne danske officerer ved Slaget ved Fredericia i 1849. Traditionen, som har været en fast del af programmet i generationer, markerer indledningen på den mest højtidelige dag under 6. Juli-Dagene.
Kort efter begynder Reveillestyrken og Slesvigske Musikkorps deres march gennem byen, mens flaget hejses over Prinsens Port og morgenmaden serveres gratis i Tøjhusets baggård. I samme åndedrag åbner børnejazz med Flensborg/Venndt DUO, og børn og voksne fylder Tøjhuset med rytmer fra både klokkespil, melodika og sav.
Formiddagen byder også på historiefortælling i kirkerne og på biblioteket, aktiviteter i De Danske Landsoldaters teltlejr og levende udstillinger på Fredericia Bymuseum, hvor man med QR-koder kan vække generalerne Rye, Bülow og de Meza til live. Og midt i det hele: heste og uniformer. Gardehusarregimentets Hesteskadron stiller op på Axeltorv under processionen og byder senere på dagen på åben stald i Kanalbyen.
Klokken 11 går den officielle procession i gang. Først med sørgemarch fra Ryes Plads til Krigergraven, hvor sognepræst Anne Sofie Orheim holder tale. Dernæst fortsætter optoget som sejrsmarch til Landsoldatpladsen og videre mod Bülows Plads. Undervejs lægges blomster og synges fællessange, og ved Meldahls Rådhus afsluttes processionen med taler af partiformand Mona Juul, borgmester Christian Bro og oberst Henrik Graven Nielsen. Til sidst oplæser formanden for 6. Juli Komiteen, Hans Henrik Hansen, et telegram til Hans Majestæt Kongen.
I løbet af dagen er der børneteater med Teater Figuletta, udstillinger i bunkermuseet, jazzkoncerter ved Tøjhuset og igen mulighed for at opleve Sigurd Barrett fortælle Fredericias historie i børnehøjde. Og som det hedder i programmet: »Kom og oplev entertainer, komponist og forfatter, Sigurd Barrett, når han formidler Fredericias unikke historie via spændende fortællinger og sange.«
Om aftenen samles stemningen i Trinitatis Kirke, hvor kirkens pigekor under ledelse af Tobias Dahl Osenbrüg synger sommersange og danske klassikere – før det hele kulminerer med et stort festfyrværkeri fra volden ved Prinsessegade kl. 23.00. En finale, der forener fortælling og fællesskab i lyset af nattehimlen.
Fællesskab og historie – i hele byen
Juli-Dagene er mere end et kulturarrangement. Det er en årligt tilbagevendende fællesskabsfortælling, hvor hele byen samler sig om at mindes, formidle og fejre Fredericias rolle i danmarkshistorien. Arrangementet er et samarbejde mellem Fredericia Kommune, 6. Juli Komiteen, garnisonen og Museum Fredericia – men bliver først for alvor levende takket være den store indsats fra lokale frivillige, foreninger og erhvervsliv.
Blandt aktørerne er Fredericia Shopping, Fredericia Bibliotek, De Danske Landsoldater, Fredericia Jazzklub, Den Danske Scenekunstskole og byens kirker. Meldahls Rådhus og Fredericia Bymuseum fungerer som centrale omdrejningspunkter, og mange af aktiviteterne er gratis og tilgængelige for alle.
Traditioner som kranselægninger og fakkeltog lever side om side med børnejazz, app-spil og kreaworkshops, og med det særlige fokus på børn og familier i år bliver det tydeligt, hvordan formidlingen rækker ind i fremtiden.
Som det fremhæves i programmet: »Det er hvert år en stor glæde […] at se, hvordan familier på tværs af aldre sammen tager del i de mange forskellige arrangementer. Hvordan historien overleveres og traditioner gives videre.«
Du kan læse det fulde program her.