BUSINESS. Alarmselskabet Verisure A/S har accepteret en bøde på 635.000 kroner for ulovligt telefonsalg og vildledende markedsføring. Forbrugerombudsmanden politianmeldte virksomheden tilbage i 2021, efter at selskabet gentagne gange havde ringet til forbrugere og erhvervsdrivende, som ikke havde givet samtykke til opkaldene. Desuden har Verisure annonceret med vildledende oplysninger og tilbudt en »gratis« alarmtest med det formål at skaffe samtykker til salg.
57 forbrugere og to erhvervsdrivende blev i perioden maj 2019 til marts 2021 gentagne gange kontaktet af Verisure med henblik på salg af alarmprodukter. Ingen havde givet samtykke, og flere havde endda frabedt sig yderligere henvendelser efter første opkald.
Under opkaldene blev ni forbrugere udsat for vildledende oplysninger. Eksempelvis oplyste Verisures sælgere urigtigt, at Gentofte var hårdt ramt af tyveri, at der var flere indbrud end gennemsnittet i Fredensborg, og at der havde været mange indbrud i området ved Tune.
Misvisende annoncer på sociale medier
I perioden januar-marts 2020 kørte Verisure en annoncekampagne på Facebook og Instagram, hvor det fremgik, at en »indbrudsbølge« netop havde ramt en bestemt villavej i Slagelse, hvor syv huse havde haft indbrud. Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi oplyste dog, at der ikke havde været anmeldt indbrud på vejen i den angivne periode. De syv indbrud var sket over et år tidligere, i november 2018.
»Gratis« alarmtest med skjult formål
Verisure markedsførte fra juni 2017 til marts 2020 en såkaldt »gratis« alarmtest på virksomhedens hjemmeside og sociale medier. Ifølge Forbrugerombudsmanden havde testen alene det formål at indhente samtykke til yderligere salgshenvendelser via sms og telefon. Dermed var testen ikke reel gratis, idet forbrugerne reelt betalte med deres data og samtykke.
Ikke første gang Verisure overtræder loven
Verisure har tidligere accepteret bøder for lignende forhold. Første gang var i 2019, hvor de accepterede en bøde for uanmodede opkald til 42 forbrugere. I 2020 accepterede virksomheden en bøde for lignende forhold, herunder uanmodede opkald og vildledende oplysninger.
Forbrugerombudsmand Torben Jensen udtaler:
»Forbrugere, som ikke har bedt om at blive kontaktet, skal naturligvis ikke ringes op af virksomheder, der ønsker at sælge deres produkter. Verisure har groft overtrådt forbuddet mod telefonsalg ved ovenikøbet at kontakte nogle forbrugere flere gange, selv om de udtrykkeligt havde frabedt sig det.«
Han fortsætter:
»De forskellige tilfælde af vildledende markedsføring, som Verisure har praktiseret, har været aggressive og med uacceptable metoder til at sælge alarmsystemer til forbrugerne. Frygten for indbrud kan være blevet forstærket hos forbrugerne med eksempelvis de fejlagtige oplysninger om en indbrudsbølge på en villavej.«
Bøden på 635.000 kroner afspejler de bødekriterier, som var gældende på tidspunktet for overtrædelserne. Fra 2022 blev der indført en ny bødemodel, som tager udgangspunkt i virksomhedernes størrelse. Derfor vurderes det, at en tilsvarende bøde i dag ville være betydeligt højere.