formand for Beskæftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalget i Middelfart Kommune, Morten Weiss-Pedersen (C), ser en række muligheder i regeringens forslag om at ændre jobcentrenes struktur, selvom han også erkender, at der er en række udfordringer, der skal adresseres.
For Weiss er det afgørende, at reformen ikke blot bliver en spareøvelse, men at det samtidig giver bedre mulighed for at hjælpe de borgere, der har brug for støtte.
– Jeg synes på en eller anden måde, at der også er noget positivt i det, siger Weiss-Pedersen om regeringens udmelding.
Han ser en mulighed for at fjerne en hel del standardiserede samtaler og kun beholde dem, der er nødvendige som kontrol.
– Det giver selvfølgelig også mulighed for at tage lidt mere personligt hensyn til den enkelte, forklarer han og peger på et konkret eksempel, hvor en borger, der havde et svært problem, ikke mødte op til et møde, men i stedet for straks at sanktionere ham, blev hans sociale situation forbedret, hvilket gjorde hans situation lettere at håndtere.
Weiss-Pedersen er generelt positiv overfor de muligheder, reformen giver for at gentænke, hvordan man arbejder med de ledige.
– Jeg synes, det er en fantastisk mulighed, hvor vi kan gentænke hele den måde, vi arbejder med at aktivere folk, inden de er ude, siger han og understreger, at reformen giver mulighed for at engagere de unge og hjælpe dem med at finde deres vej, i stedet for blot at være passive.
– I stedet for bare at sidde og være passive og surmulende, så er det en god nyhed, siger han og henviser til den store potentiale, der ligger i at give flere mennesker en chance.
Der er dog også kritiske aspekter, som han anerkender. Reformen kan nemlig også betyde, at de borgere, der har mere komplekse problemer som sociale udfordringer eller behov for omkvalificering, risikerer at blive overset.
– Vi skal sikre, at vi ikke kun fokuserer på dem, der har mere dybtliggende problemer, men også dem, der måske har brug for omkvalificering eller har sociale problemer, siger Weiss-Pedersen.
Han ser derfor en stor opgave i at finde en balance, så ikke kun de “lettere” sager bliver behandlet. Samtidig er Morten Weiss-Pedersen dog klar over, at der er meget på spil, både økonomisk og for de mennesker, systemet skal hjælpe.
– Jeg har fundet ud af, at der er 2,4 millioner samtaler om året, siger han og understreger, hvor stor en mængde ressourcer der allerede bruges på standardiserede møder.
– Hvis man nu kunne frigøre det, så vil det jo gøre systemet mere effektivt og give mere plads til de mennesker, der virkelig har brug for hjælp, forklarer han.
Selv om reformen skal sikre, at det bliver muligt at hjælpe de ledige bedre, er der stadig meget, der skal afklares. En af de centrale bekymringer er, hvordan reformen vil påvirke kommunernes økonomi.
– Med 3 milliarder kroner på spil, er der virkelig noget at tage højde for, siger Weiss-Pedersen og understreger, at det er vigtigt, at reformen ikke blot bliver en økonomisk besparelse, men at det stadig giver mulighed for at hjælpe dem, der har brug for det.
Weiss-Pedersen ser frem til at følge udviklingen tæt og vil aktivt engagere sig i de kommende diskussioner og beslutninger, da han mener, at det er afgørende for både Middelfart og den bredere politiske scene at sikre, at de ændringer, der implementeres, ikke kun er økonomisk forsvarlige, men også gavner de borgere, som reformen er beregnet at hjælpe.
– Vi aftalte faktisk på et udvalgsmøde igår, at lige så snart vi har reformteksten, så sætter vi os ned og bruger det selv for at finde ud af, hvordan vi her nedefra kan forholde os til det her område, afslutter han, idet han ser frem til at få mulighed for at arbejde med de konkrete ændringer, så Middelfart kan tilpasse sig de nye krav på en måde, der gavner både borgerne og kommunen.