Julen er overstået, men for mange danskere er gaveudvekslingen langt fra afsluttet. Ifølge en ny analyse fra Dansk Erhverv skal der i år byttes julegaver for omkring 600 millioner kroner. Det svarer til, at op mod 25 procent af de danske julegaveindkøbere forventes at bytte mindst én gave.

– Vi forventer i år, at mellem 20 og 25 procent af danskerne skal bytte mindst én gave, og baseret på vores befolkningsundersøgelser vurderer Dansk Erhverv, at der skal byttes gaver for omkring 600 millioner kroner, siger Bo Dalsgaard, fagchef for forbrugeraftaler og forbrugerklagesystemer i Dansk Erhverv.

Kvinder bytter oftere end mænd

Tallene viser, at kvinder er mere tilbøjelige til at bytte julegaver end mænd. Efter julen 2023 byttede 30 procent af kvinderne mindst én gave, mens det samme kun gjaldt for 20 procent af mændene. Byttemønstret varierer også geografisk, hvor Region Midtjylland topper med 31 procent af befolkningen, der byttede gaver, mens Region Sjælland ligger lavest på 21 procent.

Tøj dominerer byttestatistikken

Tøj er den kategori, der klart oftest byttes. Hele 42 procent af dem, der modtog julegaver sidste år, oplyste, at de havde byttet tøj. Det er en tendens, der går igen hvert år, ifølge Bo Dalsgaard.

– I lighed med tidligere år er tøj klart den mest byttede julegave. Igen i år er det flere end 40 procent af de adspurgte, der har svaret, at de havde tøj, der skulle byttes.

Andre populære kategorier på byttelisten inkluderer boligtilbehør, personlig pleje og bøger.

Fysiske butikker stadig foretrukne

Selvom en stigende del af julegaverne købes online, sker langt størstedelen af bytteaktiviteten fortsat i fysiske butikker. Efter julen 2023 blev over 80 procent af de byttede gaver returneret til en fysisk butik. Han tilføjer, at mange kunder vælger at bruge pengene fra den byttede gave samme sted. For nogle betyder det, at de ender med at bruge flere penge, end de oprindeligt fik retur.

– I hvert fjerde tilfælde brugte kunden alle pengene fra den byttede gave i den samme butik, og 10 procent brugte endda flere penge i butikken, end de fik tilbage fra gaven, siger Bo Dalsgaard.

Gode råd til gavemodtagere

Dansk Erhverv opfordrer danskerne til at være opmærksomme på butikkernes bytteregler, som kan variere.

– Der er i Danmark ikke en lovsikret bytteret i de fysiske butikker, og selvom stort set alle butikker tilbyder byttemuligheder, så kan der være forskelle fra butik til butik, og derfor er det vigtigt, at forbrugerne er opmærksomme på, hvad der gælder i den enkelte butik. Det er for eksempel meget normalt, at du skal have kvitteringen med, hvis du vil have pengene tilbage, mens det som regel er nok med et byttemærke, hvis gaven bare skal byttes til en anden ting i butikken, forklarer Bo Dalsgaard.

For køb foretaget online er reglerne mere ensartede.

– For køb foretaget online gælder der i langt de fleste tilfælde en lovsikret fortrydelsesret på 14 dage, der regnes fra køberen af gaven modtog varen. Rigtig mange netbutikker har dog udvidet fortrydelsesretten eller tilbyder en bytteret efter de oprindelige 14 dages fortrydelsesret, så gaverne også kan byttes efter jul, afslutter han.

Analysen viser, at bytning af julegaver fortsat er en fast tradition for mange danskere, og med stigende e-handel vil behovet for fleksible løsninger sandsynligvis vokse. Ifølge Dansk Erhverv bidrager det også til liv i detailhandlen efter julen, hvor mange butikker oplever travlhed med gaver, der skal byttes eller erstattes.

Analysenotatet, der ligger til grund for prognosen, er baseret på to befolkningsundersøgelser foretaget af Norstat for Dansk Erhverv.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her