Middelfarts borgmester, Johannes Lundsfryd Jensen (S), har fået en betydelig opgave i sin politiske karriere ved at overtage formandsposten i KL’s Klima- og Miljøudvalg. Efter syv år som medlem af udvalget, og med en dyb personlig og politisk tilknytning til natur- og klimaspørgsmål, ser Lundsfryd Jensen frem til at tage fat på arbejdet med at styrke kommunernes indsats inden for klima og miljø, men det vil også på flere måder være en anderledes rolle. I et interview udtrykker han både stolthed og ydmyghed over den nye post.
Johannes Lundsfryd Jensens tilgang til formandsposten er først og fremmest præget af hans, i forvejen, mangeårige engagement i udvalget og de forskellige grønne dagsordener. Han siger:
– Jeg tænker, at det er enormt spændende og udfordrende, og en lille smule angstprovokerende, fordi det er jo nogle store sko, jeg skal udfylde efter Birgit Hansen. Hun har været en meget markant frontfigur for det udvalg.
Med henvisning til sin forgænger i formandsstolen, understreger han den store betydning af det arbejde, som nu ligger foran ham.
En drømmeopgave
At naturen spiller en central rolle i Lundsfryd Jensens liv, er tydeligt, hvor end man følger med. Og disse personlige erfaringer fra naturen smelter sammen med hans politiske mål om at fremme klimaindsatser, hvilket han selv uddyber:
– Jeg har altid været optaget af naturspørgsmål og senere hen også meget af klimaspørgsmål. Og så er cirkulær økonomi kommet til som det seneste. Det med naturen smelter sammen – det politiske og det personlige. Fordi jeg har altid været i naturen og sætter enormt stor pris på naturen.
En sammenhæng mellem hans private liv og den politiske dagsorden har også formet hans tilgang til miljøpolitikken i Middelfart og vil nu præge hans arbejde på nationalt niveau. Formandsposten i KL’s Klima- og Miljøudvalg bliver for Middelfart-borgmesteren, bliver da også en mulighed for at føre sine visioner ud i livet i større skala.
– Jeg synes, det giver enormt meget livskvalitet, og det har jeg også lært mine børn at sætte pris på. Men jeg ved også, at rigtig mange borgere her i vores område har det på samme måde. Så naturen er bare vigtig for vores livskvalitet, og vi kan jo se, at naturen er under pres, uddyber han.
Han fremhæver her presset på Lillebælt og dets havbund som et lokalt eksempel på de større udfordringer, som kommunerne står overfor.
– Men heldigvis er vi på vej med den trepartsaftale, der er indgået, som skal udlægge markant større områder til natur i Danmark. Det glæder mig rigtig meget, og det er en enormt spændende opgave. Men den opgave er jo ikke løst ved bare at lave en politisk aftale – opgaven bliver først løst, når det sker i virkeligheden. Og her er kommunerne i Danmark omdrejningspunktet for, at det sker, tilføjer han.
En bred dagsorden
Med sin nye rolle skal Johannes Lundsfryd Jensen navigere i en bredere politisk arena, hvor han skal repræsentere alle 98 danske kommuner. Det kræver politisk smidighed og evnen til at skabe konsensus på tværs af partier og interesser.
– Det særlige ved min nye rolle er, at jeg nu skal tale på vegne af alle 98 kommuner i Danmark. Det betyder, at man skal finde kompromiser, der kan samle alle. Når man skal tegne et billede af de udfordringer, vi står overfor, bliver det en lidt anden rolle end at tale på vegne af én kommune som Middelfart, forklarer han, og går nærmere ind på tidligere dagsordener:
– Jeg har været vant til at sidde i et udvalg, hvor der sidder repræsentanter fra mange forskellige partier, og vi har været vant til at tale os til rette. Vi har bøjet os lidt mod hinanden for at finde fælles løsninger, og det vil jeg fortsætte med i min nye rolle som formand for KL’s udvalg. Jeg ser det som en selvstændig værdi at skabe enighed i et bredt politisk felt.
Den bredere dagsorden omfatter ikke kun natur- og klimapolitik, men også den her cirkulære økonomi – et emne, som Lundsfryd Jensen er særligt optaget af i øjeblikket. Han peger på Danmarks rolle som et af de lande, der bruger flest materialer, men samtidig genanvender en meget lille del.
– Vi skal tænke over, hvordan vi kan få tingene til at holde længere, og når det drejer sig om elektronik, hvordan vi kan skille det ad, så vi kan genanvende de forskellige materialer i det, siger han og fremhæver, hvordan den cirkulære økonomi både kan være med til at sikre ressourcerne og skabe nye arbejdspladser.
– Der ligger enorme potentialer i hele den cirkulære økonomi – i at forlænge levetiden på de ting, vi køber. […] Jeg tror også på, at vi kan skabe mange arbejdspladser herhjemme gennem den grønne omstilling og cirkulær økonomi.
Klimaforandringer og robust beredskab i fokus
En af de mest presserende opgaver for Lundsfryd Jensen i sin nye rolle vil være at finde konkrete løsninger på de klimaudfordringer, som Danmark står overfor. Han nævner klimaforandringerne som en global udfordring, men også som noget, der påvirker hverdagen for borgerne i Middelfart og resten af landet.
– Vi kan se klimaforandringerne med vores egne øjne. For nylig havde vi årsdagen for den store oversvømmelse og stormflod, der ramte dele af Danmark, herunder også vores eget område.
Et andet væsentligt element i hans formandskab bliver at sikre et robust beredskab, der kan håndtere klimaforandringernes konsekvenser. Han fortæller om sit arbejde i bestyrelsen for TrekantBrand og fremhæver områdets sårbarhed i forhold til kritisk infrastruktur:
– Jeg er også optaget af det fjerde område, som jeg arbejder med i udvalget, nemlig beredskabet. Jeg sidder i bestyrelsen for TrekantBrand og kan på tæt hold se, hvordan beredskabet udvikler sig i disse år, siger han og fortsætter:
– Vi er meget sårbare over for hændelser som hybridangreb eller “blot” en lastbilbrand på Lillebæltsbroen, der kan lamme trafikken i flere måneder.
Dertil ser Johannes Lundsfryd Jensen også samarbejdet mellem KL og private aktører som en vigtig brik i arbejdet for grønne løsninger.
– Vi har gode partnerskabsaftaler med mange forskellige interessenter, siger han og nævner Dansk Industri og Dansk Fjernvarmeforening som eksempler på organisationer, der deler kommunernes mål om en mere bæredygtig fremtid.
En ny rolle, men samme engagement
Selvom Lundsfryd Jensen nu får en mere overordnet rolle, hvor han skal tale på vegne af alle kommunerne, vil han tage sine erfaringer fra Middelfart med sig.
– Jeg kan tage min viden og mine erfaringer med mig, men min rolle bliver anderledes, fordi jeg skal finde det fælles ståsted for alle 98 kommuner, forklarer han.
Med formandsposten i KL’s Klima- og Miljøudvalg får Johannes Lundsfryd Jensen nu en kernerolle i at lede og koordinere kommunernes indsats på klima- og miljøområdet. Han overtager posten fra Birgit S. Hansen og skal fremover stå i spidsen for at udvikle og implementere grønne løsninger på tværs af landets 98 kommuner. Med fokus på både klimaforandringer, cirkulær økonomi og naturbeskyttelse er der tale om en stor opgave.