2021-05-12 Demensfællesskabet Lillebælt fejrer et nyt hjælpekit til demense med en fisketur ved Nebbemølle Put & Take

To nye rapporter fra Sundhedsstyrelsen kaster et skarpt lys over den voksende udfordring med at sikre meningsfuld aflastning og afløsning til de omkring 85-90.000 mennesker, der lever med demens i Danmark. Bag de tørre tal gemmer sig en virkelighed, hvor pårørende dagligt kæmper for at balancere deres egne liv med den omsorg, de yder til deres nærmeste. De to rapporter, der netop er udgivet, opsummerer de erfaringer, som kommuner og frivillige organisationer har gjort sig gennem en række projekter, der skal lette denne byrde.

Pårørende under pres

Rapporterne viser, at mange pårørende til demensramte oplever en betydelig belastning i hverdagen. Gennemsnitligt bruger pårørende op til seks timer dagligt på pleje og omsorg, og denne tidsmæssige byrde ledsages ofte af psykiske og fysiske konsekvenser, som stress og udmattelse. Ifølge rapporterne risikerer mange pårørende at “udvikle depression, nedtrykthed og at opleve stress og ensomhed”​

Rapporterne beskriver også vigtigheden af, at tilbud til både demensramte og deres pårørende skal være fleksible og tilpasset de individuelle behov. Projekter som kognitiv stimulationsterapi (CST) har vist sig at være effektive til at stimulere de demensramtes tænkning og holde dem aktive, hvilket er med til at bevare deres mentale funktioner længere.

Et andet centralt punkt i rapporterne er, at de tilbud, der findes, skal være let tilgængelige. Her spiller transport blandt andet en vigtig rolle. I Middelfart Kommune har man eksempelvis integreret transport i deres demensindsats, hvor de såkaldte “Aktivitetsbusser” henter borgere ved deres hjem og kører dem til aktiviteter i lokalområdet. Ifølge Sundhedsstyrelsen er transport en væsentlig faktor, da “afstande kan være en barriere for deltagelse”​.

Middelfart Kommunes demenstilbud

Middelfart Kommune har udviklet en række målrettede tilbud for borgere med demens og deres pårørende. Kommunen tilbyder blandt andet dagcenteraktiviteter og mulighed for gæsteophold på Rudbækshøj Plejehjem. Her kan den demensramte få ophold i en kortere periode, hvilket skal være med til netop at give de pårørende en mulighed for at få et tiltrængt pusterum.

Et andet populært tilbud i kommunen er Kolonihaven Frihytten, hvor borgere med demens kan nyde naturen og det sociale samvær i rolige omgivelser. Dette tilbud er særligt rettet mod borgere med mild til moderat demens, der stadig bor i eget hjem. Sådanne initiativer, som kombinerer fysisk aktivitet og mental stimulation, har ifølge rapporten også vist sig at være en vigtig del af det at bevare livskvaliteten for mennesker med demens​.

Vigtige læringspunkter fra rapporterne

Rapporterne fra Sundhedsstyrelsen gør det desuden klart, at der er behov for en bredere indsats, der rækker ud over blot fysisk aflastning. Demensramte og deres pårørende har også brug for sociale og kognitive aktiviteter, der kan stimulere både krop og sind.

En af rapportens konklusioner er, at “flertallet af de demensramte og deres pårørende er tilfredse med kvaliteten af de tilbud, de modtager, og oplever, at de bidrager til bedre trivsel”.