I september deltog Middelfart Roklub i World Rowing Masters Regatta for scullere i Brandenburg, Tyskland, hvor der var cirka 5000 deltagere fra 52 forskellige lande og DM på Bagsværd Sø. Roerne Hardy Engelbrecht, Ole Bendtsen, Kaj Nissen og Diana Korsgaard, fik her kæmpet sig til flere medaljer, herunder både guld og sølv. Vi har i denne forbindelse talt med to af de mest erfarne roere, Ole Bendtsen og Hardy Engelbrecht, der deler deres oplevelser fra de seneste triumfer, og hvad det kræver at præstere på højeste niveau.

Ole Bendtsen fra Middelfart Roklub er ikke fremmed for store sejre på vandet, og sammen med sin faste makker fra Fredericia Roklub, har han roet sig ind i ro-historien endnu en gang. Ved World Rowing Masters Regatta i Brandenburg, Tyskland, tidligere på måneden, tog de guldet med hjem i dobbeltsculler, og Ole er ikke i tvivl om, hvorfor de igen står øverst på podiet.

– Jeg ror meget sammen med én fra Fredericia. Det har jeg gjort i snart over 20 år, siger Ole Bendtsen om sin langvarige makker Frede Nørskov.

Sammen har de trænet intensivt og deltaget i stævner verden over, og netop den dedikation har båret frugt ved endnu en stor turnering.

– Jo, man træner jo igennem hele sæsonen. Efterhånden som man kommer tættere på stævnet, intensiveres træningen, fordi man skal til at præstere og opnå resultater, forklarer han og fortsætter:

– Omkring en måneds tid før begynder det virkelig at krible, og så bliver der lagt endnu mere træning på, for det skal jo helst fungere optimalt.

For Ole og hans holdkammerater har vejret også været på deres side denne sommer, hvilket har gjort træningen endnu mere intens og målrettet.

– Vi har også været heldige med vejret her i august måned, hvor der var mange dage med stille vand, specielt om morgenen. Det har vi udnyttet, og både Hardy, Kai og Diana har også været meget, meget flittige, fortæller Ole.

Erfaring og nye udfordringer

Hardy Engelbrecht fra Middelfart Roklub har også været en central figur i klubbens seneste succeser. Ved DM på Bagsværd Sø i september lykkedes det ham og hans nye makker, Kaj, at tage en sølvmedalje. Det var en særlig oplevelse for Hardy, der ser tilbage på resultatet med stolthed.

– Det specielle ved denne sølvmedalje var, at det var sammen med Kaj, som er en ny roer – én, der ikke har roet i mange år, fortæller Hardy.

At slå tidligere landsholdsroere gav resultatet en ekstra dimension, og Hardy fremhæver samarbejdet med sin nye makker som en vigtig faktor.

– Vi leverede et rigtig godt løb, velvidende at vi konkurrerede mod meget erfarne roere. Kaj er ny, og det gjorde oplevelsen lidt speciel. Man kan så diskutere, om jeg er god til at lære ham det, eller om han er god til at lære, men i mine øjne er det underordnet. Vi havde et super løb, og det er lige så meget værd som en sølvmedalje.

Træningen bag succesen

Hård træning er en fast bestanddel af hverdagen for Middelfart Roklubs roere. Både Ole og Hardy fremhæver den disciplin, det kræver at være på topniveau, selv efter mange år i sporten.

– I de sidste to-tre år har vi roet hver morgen – helt vildt! siger Hardy Engelbrecht og fortsætter:

– Vi har roet både i én- og to-mandsbåde på Lillebælt. Det har givet os både teknisk færdighed og kondition.

Og Lillebælt kommer dem til gode, når de er ude. Den øgede tekniske dygtighed skyldes nemlig også, at Middelfart Roklub er en såkaldt “havklub”:

–  I Danmark er de bedste roere typisk omkring søer som Bagsværd Sø, Sorø Sø, Brabrand Sø og Holstebro Sø. Det atypiske ved os i Middelfart er, at vi har haft flotte resultater på Lillebælt, som jo er et havområde. Vi har opnået internationale resultater siden 1980’erne, og mange kigger mod os for at se, hvordan vi gør det. En nøglefaktor er, at vi kan ro hver morgen, når vejret er stille. Senere på dagen blæser det op, og det har stor betydning på Lillebælt, men ikke på en sø. Hvis man tilpasser sig disse forhold, kan man godt blive god, selv i små klubber, men det kræver fleksibilitet.

For Ole er træningsrutinerne også en del af den succes, de oplever ved stævner.

– Vi har næsten taget medaljer med hjem hvert år. Og det har vi gjort i næsten 20 år. Vi har også rejst stort set hele verden rundt til stævner – både Australien, Canada, USA og mange europæiske lande, fortæller han.

– Når man starter, er man virkelig oppe i gear. Og når man så kommer først over målstregen, så er det en fantastisk følelse.

Fremtidige mål

Selvom Ole og Hardy har mange medaljer i bagagen, er de ikke færdige med at sætte nye mål. Hardy afslører deres næste ambitioner:

– Vi vil meget gerne til Veteran-VM og Europamesterskaberne i Plovdiv næste år. Derudover har vi vores løb i løbet af sæsonen, hvor vi deltager i forskellige afdelinger hen over sommeren.

Det er tydeligt, at både Ole og Hardy fortsætter med at se fremad, selv efter mange års succes i roningens verden. Det stærke kammeratskab og den dedikerede træning er nøgleelementer i deres fortsatte triumfer på vandet.

Som Ole afslutter:

– Når man krydser målstregen som nummer et, så er man helt oppe at køre. Det viser, at træningen giver resultater. Det er super fedt.

Til sidst har Hardy en opfordring til alle, der er nysgerrige på roning – uanset alder:

– Jeg vil bare opfordre alle, der har lyst til at prøve roning, til at komme forbi klubben. Det er en sport, der favner mange forskellige målgrupper. Man kan dyrke det på eliteplan, motionsplan eller bare for hyggens skyld. Det tror jeg ikke, alle er klar over, men det kan man. Vi har eksempelvis Bent, som er 81 år og stadig aktiv. Det er en sport for alle!