Med overskud på budgetterne, utallige spadestik og en førerposition på landsplan inden for nye sundhedsinitiativer, er der ikke mange negative punkter, Middelfart Kommune kan sætte på dagsordenen. Kommunen har i de seneste år markeret sig som en kommune i rivende udvikling, og det glæder borgmester i Middelfart Kommune, Johannes Lundsfryd Jensen.
Med en bevidst strategi og de langsigtede investeringer har byen formået at tiltrække nye borgere, styrke erhvervslivet og samtidig bevare sit særpræg som en kommune, hvor naturen er et substantielt element. Borgmester Johannes Lundsfryd Jensen er ikke kun vidne til denne udvikling, han er også en af hovedarkitekterne bag den, og har med sikker hånd været med til at føre Middelfart Kommune gennem en periode præget af vækst, forandringer og store ambitioner, og det taler han nu ud om.
Da han bliver spurgt om, hvordan han vurderer byens nuværende tilstand, er han ikke i tvivl.
– Når man måler temperaturen, er det ofte for at tjekke, om man har feber eller fejler andet. Hvis jeg skulle måle temperaturen på Middelfart, vil jeg sige, at ‘patienten’ er fuldstændig rask og rørig, siger Johannes Lundsfryd Jensen med et smil.
Bliver vi ved patientmetaforen, ser Johannes Lundsfryd Jensen Middelfart Kommune som billedet på en sund borger, og den her borger er ikke kun i god form, men den er også godt på vej til at realisere sine mål.
– Vi har en kommune, hvor der er godt gang i hjulene. Vi har gang i erhvervslivet, med virksomheder, der flytter til og udvider. På borgersiden ser vi mange, der gerne vil bo her.
Middelfart har en årlig nettovækst på omkring 300 borgere, men selvom tallene er positive, er det ikke selve antallet, der vægter højest for borgmesteren, det handler snarere om, hvilken by Middelfart er, og hvordan den formår at balancere nyt og gammelt.
– Vi befinder os på en måde mellem en ung og en gammel by. Vi er en ung by, fordi mange nye folk flytter hertil og bliver en del af kulturen, men samtidig er vi en gammel by med traditioner og historie, forklarer han.
En bevidst satsning på vækst
Væksten i Middelfart er ikke sket ved et tilfælde. Tværtimod har den været resultatet af en målrettet indsats fra kommunens side, hvor en tidlig indsats i forhold til skoler og børnefamilier spillede en afgørende rolle.
– Vi satte speederen i bund for at blive et sted, hvor folk har lyst til at flytte til, fortæller Lundsfryd Jensen.
Det begyndte med en tydelig observation: Elevtallet i kommunens skoler var faldet drastisk, og det truede med at lukke flere skoler.
– Det er virkelig giftigt for ethvert lokalsamfund, hvis skolen risikerer at lukke. Når skolen lukker, følger ofte købmanden og kirken, siger Johannes Lundsfryd Jensen, og understreger, at der var brug for handling.
– Vi kunne ikke bare se til. I stedet for at lade tingene ske, besluttede vi at investere i vores skoler og sikre, at der kom liv tilbage i lokalsamfundene. Vi ville gå den anden vej og skabe en kommune, hvor folk aktivt vælger at bosætte sig, også med deres børn.
Den strategiske beslutning, der blev taget for nogle år siden, har i dag skabt et positivt momentum for Middelfart. Selvom bosætning spiller en central rolle, er det især vigtigt at fremhæve, hvordan børn nu også trives i de nye rammer, for det er kvaliteten af livet og de muligheder, som de nye tiltag giver for børnefamilierne, der virkelig gør en forskel. Som borgmesteren selv siger:
– Når der er nok børn og voksne, gavner det bylivet på alle måder. Vi kan have caféer, restauranter og kulturtilbud, som trækker folk til og giver energi til byens hjerte. Det skaber en fantastisk dynamik, hvor folk har lyst til at blive hængende, ikke bare for at arbejde, men også for at leve. Samtidig er det vigtigt for foreningslivet, fordi der er nok børn til at stille fodbold- og håndboldhold, og nok voksne til at engagere sig som trænere og frivillige. Det hele hænger sammen.
Væksten har stadig også haft en positiv effekt på byens detailhandel og virksomheder, som nu nyder godt af en mere stabil lokal arbejdskraft.
– Når folk bor og arbejder her, så skaber det en kontinuitet, som vores virksomheder kan bygge på. Det giver en helt særlig stabilitet, som mange andre byer kæmper for at opnå. Det gavner os alle, fordi det skaber mere liv i vores byer, flere muligheder for både unge og ældre, og det gør Middelfart til et sted, hvor man virkelig kan se sig selv blive i mange år, tilføjer han med stolthed.
Ældreomsorgen som stolthed
Johannes Lundsfryd Jensen er dog ikke kun stolt af byens vækst og erhvervsliv. Et andet område, hvor kommunen har gjort en markant indsats, er ældreomsorgen. Med en voksende ældrebefolkning er det også nødvendigt at rette blikket mod dette område. Derfor har Middelfart måtte tænke ud af boksen og prøve nye tiltag af, og det har givet kommunen mulighed for at være frontløber på området.
– Vi har været fritaget fra nogle nationale regler, hvilket medarbejdere og ledere har grebet på en rigtig god måde, forklarer borgmesteren og tilføjer, at denne frihed har givet plads til innovation og nytænkning.
Gennem de seneste år er der blevet iværksat over 100 prøvehandlinger, der alle har haft til formål at forbedre hjælpen til de ældre.
– Det er jeg virkelig stolt af, siger Lundsfryd Jensen og fremhæver det store arbejde, der er blevet lagt i at skabe bedre forhold for de ældre.
– Der er mange mennesker, der gør et fantastisk stykke arbejde her, tilføjer han med tydelig respekt for de ansatte i kommunen.
Naturen som hjørnestenen i fremtiden
Samtidig har Middelfart fra naturens hånd altid haft en enestående beliggenhed med deres smukke naturområder, som længe har været en del af kommunens identitet. Det er noget, de altid har haft, men som de nu har fundet ud af at udnytte bedst muligt til gavn for både borgerne og byens stigende popularitet.
– Vi har store sammenhængende naturområder i den sydvestlige del af kommunen, blandt andet Husby-Tanderup, Brende Mølle og Brænde Ådal, som er fantastiske områder, siger han og beskriver, hvordan disse områder strækker sig helt ind mod Gelsted, mens han fortsætter og beskriver flere områder, der tilbyder borgerne et frirum fra den travle hverdag:
– I den nordlige del har vi Røjle Skov og Klint samt Kasmose Skov, som er unikke naturperler med uberørt skov. Vi har også Hindsgavl Skov, som ligger tæt på byen og giver mange glæde, samt Lillebælt.
Da samtalen falder på Lillebælt, kan man ane et subtilt forbehold i hans stemme. Middelfart har nemlig en opgave foran sig, når det gælder beskyttelsen af Lillebælt, som er i ubalance. For Johannes Lundsfryd Jensen er det et vigtigt tema, der kræver både lokal og national opmærksomhed.
– Vi har en stor opgave foran os med at råbe vores landspolitikere op, så vi kan få Lillebælt tilbage i balance, siger han.
Investeringer for fremtiden
Naturen vil da også fortsat være at finde på Middelfart Kommunes investeringsliste. Fremtiden byder på en masse grønne initiativer, hvor omlægningen af landbrugsarealer til natur, skov og vedvarende energi står højt på dagsordenen.
– Det vil betyde store ændringer i det landskab, vi ser uden for byen.
Men der er også andre store projekter i gang, der skal sikre byens fremtidige udvikling. En af de vigtigste investeringer er på børneområdet, hvor nye børnehaver som Solsikken og Naturbyen er under opførelse.
– Vi går et år i møde, hvor vi kommer til at investere meget, især i vores mindste børn, forklarer Lundsfryd Jensen og peger på, at kommunen har et stærkt fokus på at skabe de bedste rammer for fremtidens generationer.
En anden milepæl er åbningen af Danmarks første nærhospital, som forventes at få stor betydning for borgerne i Middelfart.
– Vi har netop set regeringens sundhedsudspil, som handler om at bringe sundhed tættere på borgerne, og det er præcis, hvad ånden i nærhospitalet handler om, siger borgmesteren med tydelig stolthed over at være en del af et banebrydende projekt, der kan få indflydelse på hele landet.