Lyden af glade børnestemmer blandede sig med de milde klovslag fra 410 jerseykøer, der roligt tyggede drøv i den friske septemberluft. Søndag formiddag stod Gelstedgaard på Vestfyn klar til at byde velkommen – helt ind i hjertekammeret af det moderne landbrug. Her mødte nysgerrige gæster kalvenes varme øjne, fulgte mælkens rejse fra yver til karton og fornemmede samspillet mellem landbrug og natur.
Jakob Bonne Eriksen, en landmand på 48 år med jord under neglene og en rolig stemme, havde ikke tidligere haft sin gård med i Åbent Landbrug. Men nu, efter generationsskifte og flere ombygninger, besluttede han sig for at slå stalddørene op på vid gab og bød hele 1.000 mennesker velkommen.
– Jeg ville gerne være med til at give gæsterne et indblik i, hvad moderne landbrug er, fordi jeg tror, at mange vil blive overraskede over, at landbrug og natur er så tæt. Vi går utroligt meget op i ikke at belaste naturen mere end højst nødvendigt og arbejder for eksempel meget med at bruge så lidt foder som muligt for at mindske aftrykket på naturen. Når man hver morgen kører en tur i sin traktor og ser viben flyve i marken og vildtet, der kigger frem, bliver det naturligt også at passe på deres levesteder, forklarede Jakob, med en stemme, der rummede både stolthed og omtanke.
Dagen bød på en lang række oplevelser for både børn og voksne. Gæsterne kunne hoppe i halmen, smage på lokale fødevarer som honning, æbler, is og kød, samt få smagsprøver fra Arla. Der var også mulighed for at kravle rundt i en container fyldt med korn og finde gemte bolsjer, og de mindste kunne more sig på en halmlegeplads bygget i en kvægboks med små halmballer.
– Vi havde en rigtig god dag med mange glade mennesker, og vejret var fint, hvilket er en stor del af det hele. Der var mange oplevelser ude på gården, som for eksempel en grus- og sandbunke med forskellige legeredskaber, og en container med korn, hvor børnene kunne finde bolsjer og kravle rundt. Vi havde også lavet en halmlegeplads i en kvægboks, hvor de kunne bygge med små halmballer og lege rundt. Desuden kunne de se køerne blive malket og smage på nogle af Arlas produkter, da de havde en stand. Møllers Fiskehus lavede mad og burgere. Der var også mulighed for at sidde i en traktor eller en mejetærsker, hvilket mange børn syntes var spændende. Alt i alt var det en rigtig god dag, siger landmanden med et smil.
Men dagen handlede ikke kun om sjov og smagsprøver. Den handlede også om at komme tættere på landmandens hverdag og forstå, hvordan moderne landbrug kan harmonere med naturen. Jakob ønskede selv at vise at dyrene på gården har det rigtigt godt, og så at der i hjørnerne af hans marker var blomsterbrak – små oaser af vilde blomster og planter, som gav liv til insekter, fugle og andre vilde dyr. Et lille, men væsentligt bidrag til biodiversiteten, som han selv bemærker det.
– Jeg ville gerne have, at folk kom ud og med egne øjne så, at dyrene har det godt og har plads omkring sig. Og måske opdager, at der i hjørnerne på markerne er blomsterbrak, hvilket er et stykke mark, hvor der i stedet for afgrøder sås vilde blomster og andre planter, der er gavnlige for biodiversiteten. Det skaber levesteder og føde for insekter, fugle og andre vilde dyr, hvilket bidrager til at øge den biologiske mangfoldighed i landbrugslandskabet, fortæller han.
Arrangementet gav dermed også mulighed for at lære mere om, hvordan moderne landbrug kan fungere i harmoni med naturen, og hvordan landmænd arbejder med innovative løsninger for at beskytte miljøet.
Åbent Landbrug er en årligt tilbagevendende begivenhed, hvor landmænd over hele landet inviterer offentligheden ind for at opleve livet på gårdene. For Jakob Bonne Eriksen og mange andre deltagende landmænd handler det om at bygge bro mellem by og land, skabe forståelse og dialog, og ikke mindst om at vise, hvordan man kan drive landbrug med respekt for både dyr og natur.
– Vi vil gerne vise gården frem, for vi mener, vi har noget at byde på. Der er et stort arbejde forbundet med det, så vi har ikke gjort det så ofte. Det er jo længe siden, vi sidst har deltaget, men nu har vi fået bygget en ny stald, som vi gerne ville vise frem. Vi synes, vi har nogle gode forhold for dyrene, og det ville vi gerne vise til almindelige familier og børn. Det er en god mulighed for at vise, hvordan et moderne landbrug fungerer i dag, med den teknologi og de tiltag, vi gør her i forhold til klima og natur, sige Jakob Bonne Eriksen, og tilføjer afslutningsvis, at han efter dagen har modtaget flere positive tilbagemeldinger.
I alt deltog 85.335 danskere i Åbent Landbrug over hele landet, hvor 58 landmænd, virksomheder og universiteter slog stalddørene op og inviterede indenfor.