Hos CO-CREATORS i Strib er kunst og fællesskab blevet forenet i et åbent, hyggeligt og indbydende værksted, hvor mennesker fra alle livets områder kan deltage. Bag værkstedet står Freja og Nille, to engagerede kunstnere, der begge brænder for at skabe et inkluderende miljø, hvor alle kan være med – uanset erfaring eller baggrund. Freja, som har været en del af CO-CREATORS i halvandet år, er ny i kunsten, mens Nille, grundlæggeren af stedet, har over 25 års erfaring som soloartist.

Nille, der er kreativ direktør og ledende mentor i CO-CREATORS’ STUDIO-forløb, stiftede CO-CREATORS efter en periode, hvor hun selv brugte kunsten som et redskab til at overvinde en svær depression:

– Jeg begyndte at lave det her, efter vi havde rejst jorden rundt og var kommet hjem. Dels fordi Freja startede hjemme hos mig, da vi havde en vandskade, og vi var nødt til at tage entreprisen hjem for at få det lavet. Freja var hos mig og hjalp med at male kunst på væggene og lave klinker til vores gulve. Jeg har tidligere haft en alvorlig hjernerystelse, og i den forbindelse fik jeg en svær depression. Kunsten, og mange andre ting mellem himmel og jord, har hjulpet mig til at få det bedre. Da Freja kom ud til mig, kunne jeg se, at det også hjalp hende, og så tænkte jeg: Hvad nu, hvis det kunne hjælpe flere?

CO-CREATORS er således blevet et sted, hvor kunsten bliver en vej til helbredelse og et fællesskab, der rækker ud til alle, der har lyst til at deltage. Selvom værkstedet især fokuserer på at støtte psykisk sårbare unge gennem kunstneriske processer, er det vigtigt for både Freja og Nille at understrege, at dørene er åbne for alle – uanset alder, baggrund, eller erfaring med kunst. Nille beskriver konceptet som et “trebenet monster”:

– Vi har vores egen personlige kunst, som vi laver her, vi har Co-Creators Studio, som fokuserer på ungeforløb med psykisk sårbarhed, og så har vi Co-Creators Værksted, hvor vi har Kreativ Sammen.nu. Kreativ Sammen.nu er for alle, så alle kan komme og være med, bruge trykkeriet eller lave ler her i værkstedet.

Et fælles anliggende

“Fred i sindet er ikke længere en privat sag, men et fælles anliggende,” fastslår Nille Bech på deres hjemmeside som et af sine kernebudskaber. Derfor handler CO-CREATORS om at skabe et stærkt fællesskab, og da vi spørger hende nærmere ind til dette, uddyber hun, hvorfor denne tilgang er så afgørende:

– Det her med psykisk sårbarhed og psykiske udfordringer har før i tiden været meget skamfuldt, som om der var noget galt med en, og at man selv måtte fikse det. Men der er så mange nu, der er presset, at vi ikke længere kan sige, at det er en privat sag. Vi skal passe på hinanden; vi er sociale væsener og har brug for hinanden, især når noget bliver svært. Derfor kan vi ikke længere sige, ‘du bøvler bare, og så kommer du tilbage, når du er færdig.’ Det er ikke længere en privat sag, men et fælles anliggende. Vi har et fælles ansvar for at skabe en bedre verden for alle, siger en dedikeret Nille.

Nille har selv mange års erfaring med at skabe de kreative fællesskaber, hvor mennesker kan mødes om noget fælles. Hun har tidligere arbejdet med lignende initiativer, hvor hun inviterede alle indenfor for at skabe en åben dialog gennem kunst:

– Jeg har gjort noget lignende før, da jeg boede i Odsherred på Sjælland. Der lavede jeg også et sted, hvor det var nemmere at invitere folk, end at skulle banke på dørene. Så ved man, at det fælles tredje er kunsten og kreativiteten. Det gør det nemmere at gå ind ad en dør, hvis man ved, hvad man skal være sammen om.

Lerets terapeutiske kraft

Når man bevæger sig rundt i CO-CREATORS’ værksted, ser man straks de mange lerværker, der pryder rummet – fra små figurer til større skulpturer, både skabt af deltagere og af Nille selv. Med sin kunstneriske dygtighed har hun formået at gøre ler til et centralt element i værkstedets arbejde, hvor det ikke kun handler om kreativ udfoldelse, men også om terapi og personlig vækst.

– Det her med at opleve, at ler kan noget magisk i forhold til angst, er ret interessant, fordi angst ofte ligger som et overordnet tema, fortæller Nille.

– Ler har en fantastisk evne til at imødekomme angsten, fordi vi rent fysisk bliver påvirket i vores nervesystem, når vi arbejder med det.

Som Nille selv nævner, er hun ikke terapeut, men blot et medmenneske, imens er hendes forståelse af lerets transformative kraft en central del af CO-CREATORS’ mission, og den kommer også tydeligt til udtryk i hendes udstilling, der i øjeblikket kan findes på Middelfart Museums “Mens Vi Venter på MIND”. Her har hun arbejdet for at bringe dem, der ofte står udenfor, ind i centrum ved at skabe en række uforlignelige keramiske torsoer sammen med unge med psykiske udfordringer. Figurerne repræsenterer de unges indre oplevelser, tanker og følelser, som de har udtrykt gennem lerets formbarhed.

Skulpturer af Nille Bech, der i øjeblikket udstilles på Middelfart Museums udstilling “Mens Vi Venter på MIND”.

– Min hovedpointe var at tage dem, som står udenfor, og sætte dem i centrum. I stedet for at have en forestilling om, at vi tænker en masse tanker for jer, og så får I det bedre af det, handler det om at lytte til folk, som faktisk har det svært, og gøre det hjælpsomt for dem, forklarer Nille.

Et sted for alle

Det vigtigste budskab fra CO-CREATORS er stadig, at få fortalt at stedet er for alle.

– Jeg synes, det er vigtigt, at tingene bliver skildret klart. Så det står fuldstændig klart for folk, at dette sted ikke kun er for unge og psykisk sårbare. Det er heller ikke et sted, hvor man behøver at have det dårligt eller snakke om noget som helst. Det afgørende er, at vi mødes om noget fælles, og at der er mange veje herind, siger Nille.

Hun håber, at CO-CREATORS kan blive et mødested for hele lokalområdet:

– Hele dette område, altså Fredericia, Middelfart og Strib, er jo faktisk i bund og grund meget ressourcestærkt. Men vi kan ikke skabe noget nyt, hvis vi ikke snakker sammen. Så jeg håber, at folk vil komme herned og drikke en kop kaffe. Det kan godt være, de ikke har lyst til at arbejde med ler eller lave tryk, men vi har fået sponsoreret en kaffemaskine fra Yellowbeard, og de kommer ned og laver et kaffe-event her den 28. september, fortæller hun med et stort smil, glad og begejstret over den nye kaffemaskine.

I værkstedet er der ingen faste regler eller undervisningsplaner, men der er altid en åben invitation til at skabe frit og i eget tempo:

– Vi har åbent mandag til onsdag, og i det tidsrum kan man komme ind og lave, hvad man har lyst til. Der er ikke undervisning, men der er altid nogen, der kan hjælpe, fortæller Nille og afslutter med en opfordring til alle i området omkring bæltet om at benytte sig af tilbuddet:

– Det handler om at skabe et sted, hvor folk kan mødes og føle, at de hører til. Igen, det er ikke kun for unge og psykisk sårbare, det er også for dem, der måske bare har lyst til at dykke ned i kunsten, tage en ven eller deres far med, eller bare komme forbi og drikke en kop kaffe.