Desværre forsvinder stadig flere af de gamle, bevaringsværdige træskibe, siger stævneleder Jan Jay Brun Jensen, Svendborg.
Midt i glæden over, at årets Fyn Rundt-sejlads samler mere end 50 sejlskibe med 650 medsejlere om bord, udtrykker stævneleder Jan Jay Brun Jensen, Svendborg også en bekymring for fremtidig bevaring af den sejlende kulturarv:
– Tendensen er desværre stigende. Antallet af skibe siver langsomt. De går til. Ligger måske og forfalder i et hjørne af en havn. Det kan være fordi ejerne ikke har økonomi eller kræfter til at holde dem eller måske har mistet interessen. Det er trist, når ophugning så bliver den sidste udvej. De bevaringsværdige brugs-skibe er jo en meget vigtig del af en søfartsnations sejlende kulturarv.
Fyn Rundt skal ifølge stævnelederen også ses som et aktivt bidrag til den nødvendige indsats for at bevare sejlskibene til glæde for mange. Sejladsen synliggør skibene på flotteste vis:
– Vores mange hundrede medsejlere og de tusinder af gæster i havnene vil opleve, at her er noget interessant, smukt og værdifuldt at passe på for fremtiden, siger Jan Jay Brun Jensen.
Formand for Fyn Rundt for Bevaringsværdige Sejlskibe, Andrea Gotved, København glæder sig over at se stadig flere unge medsejlere:
– Det er fantastisk. Vi gør, hvad vi kan for at holde på dem. Det er de unge, som skal videreføre det kæmpearbejde, der allerede er lagt. De er en super-resurse at få om bord. På de enkelte skibe håber man at kunne tænde de unges kærlighed til de gamle skibe og måske finde en fremtidig besætning, et medlem af foreningen eller nye frivillige, siger Andrea Gotved.
Sejladsen Fyn Rundt for Bevaringsværdige Sejlskibe samler i år mere end 50 fartøjer og 650 aktive medsejlere.
Skibene i denne 42. Fyn Rundt samles i Bogense søndag den 21. juli. Mandag morgen skydes kapsejladsen i gang. Fredericia er første anløb. Inden finale og præmiefest i Svendborg fredag den 26. juli er flåden af flotte sejlskibe også blevet festligt modtaget på kajerne i Assens, Haderslev og Faaborg.
Selvom der kæmpes bravt under de fem etaper, er ånden i kapsejladsen venskabelig. Skibene kommer fra fem lande og skydes af sted i klasser. Blandt de største er tremasterne LOA, Fylla, Northern Grace og Den Store Bjørn. I næststørste klasse sejler bl.a. Nationalmuseets galease, den motorløse Anna Møller samt ketchen Yokun, der sidste år vendte hjem til Strynø efter en jordomsejling.
Til landkrabber med mod på havluft i håret sælger nogle af skibene både endagsture eller billetter til hele sejladsen.
Sejlskibenes aktuelle sejlads og placering kan følges via www.fyn-rundt.dk.