Den nyligt observerede pukkelhval, der blev spottet ved Dokk1 i Aarhus og senere i Lillebælt, giver os en unik mulighed for at dykke ned i hvalernes fascinerende verden. Med denne begivenhed i fokus har vi talt med den anerkendte hval-ekspert Carl Kinze, der har bidraget med sit ekspertise og indsigter i dette fænomen.

Pukkelhvalens ankomst til Lillebælt mandag formiddag er blevet det seneste samtaleemne blandt lokale og besøgende. De spektakulære observationer af den majestætiske hval har skabt en stor interesse og en følelse af begejstring i området. Både fastboende og turister strømmede til kystlinjen i håbet om at få et glimt af dette storslåede pattedyr.

– Det er især populært i Lillebælt, hvilket tyder på, at dette kan være en typisk rute de tager, begynder Kinze, idet han kommenterer på hvalens seneste bevægelser.

Han lægger også vægt på, at hvalen, ud fra dets udseende, tyder på at være et ungt individ.

– Muligvis et der endnu ikke har haft mange oplevelser i livet, siger han.

Den stigende forekomst af disse fantastiske dyr i danske farvande er noget, Kinze har bemærket og studeret.

– Bestanden af disse dyr er i vækst, og vi forventer, at deres naturlige udbredelsesområde gradvist vil spredes til nye områder, også i Danmark, forklarer Carl Kinze.

På trods af modstanden fra visse sider, anser han dette som et spændende fænomen, der fortjener opmærksomhed.

Kinze har gennem årene indsamlet data om hvaler fra Østersøen og andre danske farvande.

– Vores teori er, at de søger mod områder med mange farver, som de kan orientere sig ud fra, og som er nemme at se, siger han, mens han fremhæver Lillebælt som et særlig attraktivt område for hvaler.

Kinze påpeger dog, at vi ikke nødvendigvis skal bekymre os, når vi ser hvaler hyppigere.

– Det betyder ikke nødvendigvis, at de er syge. Tværtimod, det viser at de trives i vores farvande, siger han.

Hans forskerteam har gjort en stor indsats for at spore hvalernes bevægelser, både for unge og voksne individer.

– For at gøre dette, har vi brugt tydelige kendetegn og identifikationer for at kunne følge dem på deres ‘grand tour’, som jeg kalder det. De rejser fra det danske farvand, gennem Øresund og tilbage igen, i en rundrejse, forklarer han.

For at udvide vores forståelse for disse majestætiske dyr, opfordrer Kinze alle, der observerer hvaler, til at dele deres observationer og billeder.

– Det kan enten være via vores Facebook-gruppe, eller ved at sende os en e-mail. På den måde kan vi blive klogere på disse dyrs adfærd og bevægelser, opfordrer han.

Den omtalte Facebook-gruppe som Carl Kinze henviser til er “Hvaler.dk – Hval og sæl observationer i Danmark“, som kan komme ind på ved at trykke på linket.

Pukkelhvalen er en af de mest kendte hvalarter, der er kendt for sin imponerende størrelse og unikke adfærd. Voksne individer kan nå en længde på mellem 12 og 16 meter og veje op til 36 tons, med hunnerne generelt værende lidt større end hannerne. Pukkelhvalen er let at genkende på sin karakteristiske pukkel, når den dykker, og de langstrakte forfinner, der kan være op til en tredjedel af dens samlede kropslængde. Overfladen er for det meste sort, mens bugen og undersiden af finnerne er hvide. Pukkelhvaler er kendt for deres komplekse sangmønstre, der kan vare i flere timer, og deres imponerende spring ud af vandet. Disse havpattedyr er filterfødere, der lever af små organismer som krill og småfisk, og de anvender en teknik kaldet ‘boblenet-fodring’ til at fange deres bytte. Pukkelhvaler vandrer årligt tusindvis af kilometer mellem deres fødepladser i polarområderne og deres parrings- og fødeområder i tropiske og subtropiske vande.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her