I et hjørne af Middelfart samles elever og forældre fra 7.b på Lillebæltskolen om en helt særlig opgave. For andet år i træk tilbyder de at hente juletræer fra lokale borgere og køre dem til genbrugspladsen. Det er en aktivitet, der både skal bidrage til klassekassen men også skabe stærkere bånd mellem eleverne – og mellem skolen og lokalsamfundet.
Charlotte Ebsen er en af forældrene bag projektet, og hun fortæller, at ideen opstod sidste år, efter hun blev inspireret af et lignende initiativ i Odense.
– Vi lagde lidt forsigtigt ud sidste år med et afgrænset område, men vi blev virkelig taget godt imod og da der har været lidt flere fra klassen som har haft mulighed for at hjælpe i år, så har vi udvidet området en del, siger hun og tilføjer, at opbakningen fra lokalsamfundet har været enorm.
En varm modtagelse fra byen
Det er ikke kun dem, der får hentet juletræer, som bakker op. Mange borgere har også valgt at donere ekstra penge eller endda støtte projektet uden at have et træ, der skulle afhentes.
– Vi har fået en super god respons. Mange skriver til os at det er et godt initiativ og flere har endda overført penge og skrevet: “Vi har ikke noget juletræ, men god tur” eller har overført flere penge end de 40 kr, fortæller Charlotte.
Sidste år samlede klassen næsten 100 træer ind, og i år regner de med at runde 120. Men interessen stopper ikke her.
– Næste år håber vi at være nok biler til at kunne dække hele byen, siger Charlotte og forklarer, at flere middelfartere har spurgt, om klassen også kunne hente træer uden for det nuværende område:
– Rigtig mange har skrevet og spurgt om det også var muligt at hente deres træ selvom de ikke bor i det område vi har hentet i. Mange har vi taget med fordi de har været tæt på, men nogle få har vi måttet afvise fordi de har ligget for langt væk. Det satser vi på ikke at skulle næste år.
Elevernes arbejde giver mere end penge til klassekassen
Selvom det er forældrene, der står for koordineringen, er det eleverne, der løfter det praktiske arbejde. Charlotte mener, at det er en vigtig erfaring for de unge.
– Det er sundt for de unge at være med til at arbejde for at tjene penge ind til en lejrtur og så tror vi på at det styrker sammenholdet i klassen, at arbejde sammen for en fælles sag, siger hun.
Og netop det sociale betyder meget for både eleverne og deres familier. I år har klassen derfor også besluttet at afslutte dagen med en fælles hotdog.
– I år har vi besluttet at slutte af med at spise en hotdog sammen, når vi er færdige, så det betyder også at de unge lige får set hinanden her i løbet af ferien. Og det gør vi forældre så også. Det styrker helt klart sammenholdet, at vi løfter i flok, påpeger Charlotte.
Drømme om lejrskole – og lidt mere
Pengene fra projektet skal gå til en lejrskole i 8. klasse, og mens destinationen endnu ikke er fastlagt, er der store ambitioner.
– Jeg har hørt ‘for sjov ønsker’ som Japan og New York, griner Charlotte og fortsætter:
– For at det kan lade sig gøre mangler vi nok 10-12.000 juletræer, så jeg tænker vi må skalere lidt ned. I virkeligheden handler det nok allermest om, at de unge kommer afsted og får en god tur sammen, så er det sekundært, hvor turen går til.
Projektet har i de seneste to år også haft en ekstra vinkel. På klassens Facebook-opslag tilbyder de nemlig at levere juletræer til børnehaver i området, og to børnehaver sagde ja tak.
– Vi har i vores Facebook-opslag lagt op til at børnehaverne kunne skrive, hvis de gerne ville have at vi skulle levere juletræer hos dem og det har to af børnehaverne benyttet sig af i år. De har hver fået leveret 10 stk., så dem håber vi de får en masse timers god leg ud af, fortæller Charlotte afsluttende.
For 7.b er juletræsindsamlingen blevet lidt mere end bare en indtægtskilde – det er nu en tradition, der samler klassen, forældrene og lokalsamfundet. Og hvem ved – måske ruller endnu flere biler rundt i Middelfart næste år, klar til at hente træer og skabe endnu flere gode oplevelser.