Villy Søvndal på sundhedsvisit

Villy Søvndal er SFs spidskandidat til Regionsrådsvaget, og selvfølgelig kendt for sin tid i Folketinget, som toppede med over 2 år som Udenrigsminister.

Villy var i Fredericia for at høre mere om Sct. Josepf og Sundhedshuset, på Sct. Josepf havde Leder af Center for Aktiv Social Mestring Hans Christian Langpap fortalt om Social- og Lokalpsykiatrien.

Jeg venter på det tidligere Fredericia Sygehus, det som nu danner rammen om Sundhedshuset. Mens jeg venter, bruger jeg tiden på at kigge mig lidt omkring, hvor er det egentlig en flot placering bygningen har, og en bygning jeg forbinder med Fredericia.

Foto: Thomas Lægaard, Fredericia Avisen

Der kommer en dame og går lidt frem og tilbage, jeg kan næsten regne ud, det er en der venter spændt, ligesom jeg selv. Jeg præsenterer mig og finder ud af at det faktisk er Projektleder for Fredericia Sundhedshus Sille Kloppenborg, som jeg taler med.

Da selskabet stadig er forsinket, kan jeg jo få lidt info. Sundhedshuset rummer over de faciliteter, der var før, og der er sat penge af til den midlertidige skiltning kan erstattes af et nyt indgangsparti næste år. Sundhedshuset har fået en god start, der har været interesse og besøg fra andre regioner, og flere skoler har besøgt stedet, når det kommer til faget innovation og design. Man kan sige, at Fredericia har gang i noget spændende, og det er også det Sille Kloppenborg kan lide ved jobbet – at det er under udvikling.

Når man har den kendisfaktor, som Villy Søvndal har, skal der ikke gå længe, før jeg kan se at Villy kommer gående med en mand med SF-jakke på, det er Per A. Moos Laursen, formand for SF Fredericia og kandidat til byrådsvalget. Villy hilser pænt på og kort tid efter kommer resten af følget, Connie Maybrith Jørgensen som også er opstillet til byrådet for SF, og de tre kvindelige byrådspolitikere Frances O’Donovan Sadat fra Venstre, Cecilie Roed Schultz fra Enhedslisten og Bente Ankersen fra Socialdemokratiet.

Foto: Thomas Lægaard, Fredericia Avisen

Vi bliver budt velkommen og Direktør for velfærd i Fredericia Annemarie Zacho-Broe fører os med elevator op til toppen af den smukke bygning. Man kan godt mærke woweffekten af udsigten deroppe på toppen, uanset hvor man kigger hen, derfor tog jeg også et par billeder, bemærkede også et par af deltagerne havde deres smartphones fremme for at tage et billede.

Foto: Thomas Lægaard, Fredericia Avisen

Der er ingen tid at spilde, så mens dagens gæster nyder deres mad, går Annemarie Zacho-Broe i gang med at fortælle om indsatsen og fremtidsplanerne med Sundhedshuset.

En af tingene jeg hæfter mig ved, er at Annemarie fortæller om den tid, der går fra, at man er bange for konsekvenserne af at miste et sygehus, og til man skifter mindset og ser fremad mod det nye og de muligheder, der kommer. Konklusionen på hendes iagttagelser gennem den lange proces er, at står noget til lukning, er det vigtigt at handle og se mulighederne.

Sundhedshuset løser en lang række opgaver, og arbejder blandt andet sammen med Social- og Sundhedsskolen i Fredericia, og håber på sigt at ville kunne uddanne nye Sosu-assistenter her. Jeg er hverken politiker, eller politikerspire så det er et noget uvant scenarie for mig, men det kommer bag på mig, at se den dedikation vores lokale politikere der er med i mødet har, interesseret lytter de med og deltager konstruktivt, sådan skal det vel også være, når det er borgerne det handler om i Sundhedshuset.

Annemarie Zacho-Broe viser powerpoint på den rå væg, hvor der er mange skruehuller, det bærer stadig præg af at tingene er under ombygning.

Det er vigtigt at se det som en investering i sundhed og ikke en udgift, det er lidt den vinkel fremtiden byder på, fornemmer jeg. Fredericia ligger sig ihvertilfælde godt frem i feltet med et Sundhedshus på 27.000 kvadratmeter, efter at have siddet og lyttet er jeg sikker på at det gamle sygehus snart atter er fyldt op.

Villy Søvndal spørger undervejs, og får de svar han ønsker, han er så professionel og erfaren, at han kaster lidt statsmand af sig til os alle sammen. De gange jeg selv taler med ham, er han så meget nede på jorden, at han kunne være en ven jeg mødte i Fakta.

Da Villy kigger på uret og meddeler, at hans tid er forbi, bryder mødet op, det var kort og godt. Man kunne ikke mærke på de deltagende, at der snart er valgkamp, de kæmpede alle for Sundhedshuset.

Jeg spørger Villy, om vi ikke kan tage et billede til Fredericia Avisen, selvfølgelig vil han det.

Foto: Thomas Lægaard, Fredericia Avisen

Kan ikke lade være med at grine til sidst, jeg er for langsom elevatoren er kørt og også nøglen til den, så Annemarie Zacho-Broe fortæller mig, at jeg desværre bliver nødt til at tage trappen fra toppen og ned. Jeg kvittering med et, “I tager godt nok jeres arbejde seriøst, når du kan se jeg vejer lidt for meget, og du beder mig om at tage trappen”.